Γιατί η Κίνα προχωράει σε εκατομμύρια απολύσεις εργαζομένων

Γιατί η Κίνα προχωράει σε εκατομμύρια απολύσεις εργαζομένων

Η οικονομία είναι αντιμέτωπη με υπερβάλλουσα προσφορά.

Η Κίνα σχεδιάζει να απολύσει 1,8 εκατομμύρια εργαζόμενους στη βιομηχανία άνθρακα και χάλυβα, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει ζητήματα επιβράδυνσης της ανάπτυξης και υπερβάλλουσας βιομηχανικής παραγωγής.

Σχεδόν 1,3 εκατομμύρια εργαζόμενοι στη βιομηχανία άνθρακα και 500.000 εργαζόμενοι στη βιομηχανία χάλυβα θα μπορούσαν να χάσουν τη δουλειά τους, ανέφερε ο Γιν Γουεϊμίν, υπουργός ανθρώπινων πόρων και κοινωνικών ασφαλίσεων της Κίνας, σε συνέντευξη τύπου. Οι αριθμοί αυτοί ισοδυναμούν με το 15% του συνολικού εργατικού δυναμικού που απασχολείται σε αυτούς τους δύο κλάδους.

«Αν και το καθήκον αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο από κάθε άποψη, είναι κάτι που πρέπει να φέρουμε σε πέρας» είπε ο Γιν.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται σε μια περίοδο που η χώρα ανακοίνωσε τους χειρότερους ρυθμούς ανάπτυξης εδώ και 25 χρόνια, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να μετατοπίσει τον μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας μακριά από τη μεταποίηση. Η χώρα έχει πληγεί κι από την πτώση των τιμών των βασικών προϊόντων, με αναλυτές της Gavekal Dragonomics να αποκαλούν το 2015 «έτος ιστορικής πτώσης στην παραγωγή άνθρακα και χάλυβα της Κίνας».

Πέρυσι, ο κλάδος χάλυβα της χώρας, που συνεισφέρει πάνω απ’ το μισό της παγκόσμιας παραγωγής, συρρικνώθηκε για πρώτη φορά εδώ και 35 χρόνια. Επίσης, η κατανάλωση άνθρακα στην Κίνα μειώθηκε κατά 3,7% το 2015, καθώς η χώρα αρχίζει να απομακρύνεται από την απόλυτη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Η Κίνα έχει ήδη προβεί σε περικοπή της παραγωγής άνθρακα κατά 560 εκατομμύρια τόνους τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με την China Daily, και έχει δεσμευτεί να μειώσει την παραγωγή ατσαλιού κατά 100 με 150 εκατομμύρια τόνους μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Όπως επισημαίνει το Reuters, η κυβέρνηση σχεδιάζει να δαπανήσει 15 δισεκατομμύρια δολάρια την ερχόμενη διετία για να βοηθήσει τους ανέργους που θα προκύψουν στη μετακίνησή τους σε άλλον κλάδο και σε άλλη περιοχή, αν χρειαστεί.

Πηγή: fortune.com