Γιατί οι μεγάλες επιχειρήσεις «φρικάρουν» με το Brexit

Γιατί οι μεγάλες επιχειρήσεις «φρικάρουν» με το Brexit
BRITAIN CROATIA DIPLOMACY

H ανάπτυξη επιβραδύνεται, to Συντηρητικό κόμμα χάνει τον βηματισμό του και η λίρα έχει πάρει την κατηφόρα. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. 

Οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν προειδοποιήσει τη βρετανική κυβέρνηση ότι πρέπει να αλλάξει την προσέγγισή της στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος σοβαρής βλάβης για την οικονομία.

Το μήνυμα αυτό από τις ομάδες που εκπροσωπούν χιλιάδες επιχειρήσεις έρχεται μετά από τη δήλωση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι ότι η κυβέρνησή της θα ακολουθήσει σκληρή γραμμή για τη μετανάστευση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit, που αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2017.

Ο Σύνδεσμος Βρετανικών Βιομηχανιών ανέφερε ότι η Μέι θα πρέπει να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με ένα σχέδιο που να βασίζεται στην «πραγματικότητα και μια πραγματική κατανόηση των οικονομικών επιπτώσεων» και να εξασφαλίζει συνεχή πρόσβαση στις αγορές της ΕΕ. Θα πρέπει επίσης να δοθεί προτεραιότητα στις εταιρείες παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ανέφερε ο ΣΒΒ, κάτι στο οποίο η νέα πρωθυπουργός έχει αντιταχθεί.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν καταστήσει σαφές ότι αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν επιτρέψει την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών της ΕΕ εντός των συνόρων του, θα χάσει κάποια από τα δικαιώματά του για πρόσβαση στη ζώνη ελεύθερων συναλλαγών. Παρά τις προειδοποιήσεις, η Μέι έχει δεσμευτεί για περιορισμό του αριθμού των μεταναστών που εισέρχονται στη Βρετανία. Αξιωματούχοι έχουν επίσης υπαινιχθεί ότι οι εταιρείες θα αναγκαστούν να αποκαλύψουν τον αριθμό των αλλοδαπών εργαζομένων που απασχολούν.

Η αμφιλεγόμενη πρόταση αποσύρθηκε μετά από τη δημόσια κατακραυγή. Όμως οι διεθνείς παρατηρητές έμειναν έκπληκτοι που αποτέλεσε βασική πολιτική θέση του Συντηρητικού Κόμματος, που παραδοσιακά θεωρείται ως το κόμμα των επιχειρήσεων.

Αλλά η πρόταση είναι ενδεικτική μιας μεγαλύτερης στροφής που βρίσκεται σε εξέλιξη εντός του Συντηρητικού Κόμματος – όταν μεγάλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες και ακόμη και η Τράπεζα της Αγγλίας δέχθηκαν πυρά κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος την περασμένη εβδομάδα.

Η πρόταση ώθησε τη λίρα απότομα σε χαμηλότερα επίπεδα την περασμένη εβδομάδα. Το νόμισμα έχει πλέον απωλέσει περισσότερο από 16% της αξίας του από το βρετανικό δημοψήφισμα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Τζέιμι Ντίμον, ο οποίος είχε προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι το Brexit θα μπορούσε να αναγκάσει την τράπεζά του να μετακινήσει χιλιάδες εργαζόμενους εκτός Λονδίνου, περιέγραψε μια ακόμα πιο θολή εικόνα των συνεπειών ενός άσχημου διαζυγίου στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Το Brexit «έκανε την πιθανότητα μη επιβίωσης της ευρωζώνης, σε μια δεκαετία από τώρα, πέντε φορές μεγαλύτερη», είπε κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισης στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η οικονομία της Βρετανίας, η οποία διατηρήθηκε σε ικανοποιητικό επίπεδο στον απόηχο του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, βρίσκεται τώρα υπό πίεση. Μια τριμηνιαία έρευνα που παράγεται από το Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο δείχνει ότι η ανάπτυξη επιβραδύνεται.

Η έρευνα έδειξε ότι οι μεταποιητικές εταιρείες έχουν λάβει μια ώθηση, πιθανόν από την πολύ ασθενέστερη λίρα. Αλλά οι προοπτικές για τις υπηρεσίες, οι οποίες αποτελούν το 80% της οικονομίας της χώρας, είναι πολύ ζοφερές.

«Οι επιχειρήσεις ανησυχούν για τις επενδύσεις, τις προσλήψεις και την κερδοφορία», ανέφερε σε έκθεσή του. «Η ενίσχυση των επιχειρήσεων πρέπει να αποτελέσει βασικό στόχο για την κυβέρνηση τους επόμενους μήνες».

Διαβάστε ακόμη:

H Σκωτία θα ζητήσει τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της