Γιατί η NSA δεν θα σταματήσει να ακούει τους Αμερικάνους πολίτες

Γιατί η NSA δεν θα σταματήσει να ακούει τους Αμερικάνους πολίτες

Η NSA έχει μπροστά της 180 ημέρες για να αναζητήσει εταιρείες τηλεπικοινωνιών που θα της προσφέρουν περισσότερα στοιχεία.  

Το βράδυ του Σαββάτου, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι σταμάτησε να παρακολουθεί τα στοιχεία που συνδέονται με τις τηλεφωνικές κλήσεις των Αμερικανών. «Δε θα υπάρξει αναλυτική πρόσβαση στη συλλογή μεταδεδομένων από εδώ και στο εξής», σημείωσε το γραφείο του διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Οι Αμερικανοί πολίτες ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα κατασκοπείας του οργανισμού από τη στιγμή που ο Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην τεχνικός σύμβουλος της NSA, έφερε στο φως την υπόθεση των παρακολουθήσεων το 2013. Η αποκάλυψη αυτή προκάλεσε αίσθηση παγκοσμίως, ενώ το Κογκρέσο αντέδρασε αντικαθιστώντας τμήματα του Patriot Act των ΗΠΑ, τα οποία ενέκριναν το πρόγραμμα προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Η NSA έχει μεταβεί σε ένα νέο σύστημα. Από τη στιγμή που το Freedom Act έγινε νόμος φέτος τον Ιούνιο, ο οργανισμός χορηγήθηκε με 180 ημέρες περιόδου χάριτος, προκειμένου να πάρει τις «σημειώσεις» του πριν τη λήξη της κατασκοπείας των τηλεφώνων εγκρίνοντας ένα συγκεκριμένο τμήμα (Section 15) του Πατριωτικού Νόμου.

Σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές, η NSA δεν μπορεί πλέον να συλλέξει άμεσα δεδομένα για τα εγχώρια τηλεφωνικά αρχεία των πολιτών των ΗΠΑ.  Αντ’ αυτού, μόνο οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των πελατών τους.

Ωστόσο, η NSA μπορεί να αναζητήσει εντάλματα από τα μυστικά δικαστήρια, τα οποία έχουν δημιουργηθεί από την Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA), προκειμένου να αναγκάσει τις συγκεκριμένες εταιρείες να παραδώσουν πληροφορίες σχετικά με τρομοκράτες και συνεργάτες τους.  Συνεπώς η NSA έχει μπροστά της 180 ημέρες για να αναζητήσει εταιρείες τηλεπικοινωνιών που θα της προσφέρουν περισσότερα στοιχεία.

Σημειώνεται ακόμη ότι η βάση δεδομένων συλλογής της NSA εξακολουθεί να υπάρχει. Μάλιστα, ο Οργανισμός ζήτησε να κρατηθούν άθικτα τα αρχεία των τελευταίων πέντε ετών, ώστε να βεβαιωθεί ότι τίποτα δεν θα πάει στραβά την περίοδο της μετάβασης. Ακόμη, η NSA πρέπει να κρατήσει τις εγγραφές αυτές μέχρις ότου να επιλυθούν όλες οι αγωγές που αφορούν το πρώτο πρόγραμμα.