Γιατί η πτώση στη ζήτηση μπύρας σε Βιετνάμ και Νιγηρία «τρομάζει» την Heineken;

Γιατί η πτώση στη ζήτηση μπύρας σε Βιετνάμ και Νιγηρία «τρομάζει» την Heineken;
epa05151095 An archive picture made available on 09 February 2016 shows the exterior of the Heineken factory in Den Bosch, The Netherlands, 03 September 2013. Dutch beer maker Heineken will present the year figures on 10 February 2016. EPA/MARCO DE SWART Photo: AFP
Οι ζυθοποιίες αύξησαν σημαντικά τις τιμές καθ' όλη τη διάρκεια του 2023 για να αντισταθμίσουν τις απότομες αυξήσεις του κόστους.

Τα κέρδη της ολλανδικής ζυθοποιίας Heineken για το 2024 θα μπορούσαν να πέσουν σημαντικά κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών λόγω της γεωπολιτικής και οικονομικής αστάθειας, ανακοίνωσε την Τετάρτη.

Οι αναλυτές αναμένουν κατά μέσο όρο ότι η δεύτερη μεγαλύτερη ζυθοποιία στον κόσμο θα επιτύχει οργανική αύξηση των λειτουργικών κερδών κατά 9,9% το επόμενο έτος, βοηθούμενη από τη μείωση του κόστους από το υψηλό περσινό επίπεδο.Η Heineken, ωστόσο, δήλωσε ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι οπουδήποτε μεταξύ χαμηλού και υψηλού μονοψήφιου ποσοστού, δεδομένου του ασταθούς παγκόσμιου περιβάλλοντος.

Είχε ήδη προειδοποιήσει ότι οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τη ζήτηση σε ορισμένες αγορές φέτος.

«Παραμένουμε επιφυλακτικοί σχετικά με τις παγκόσμιες οικονομικές και γεωπολιτικές προοπτικές» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Ντολφ φαν ντεν Μπρινκ στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εταιρείας για το σύνολο του έτους, προσθέτοντας ότι η Heineken στοχεύει στην αύξηση των εσόδων μέσω της ισορροπίας των όγκων και των τιμών.

Το Reuters σημειώνει πως οι ζυθοποιίες αύξησαν σημαντικά τις τιμές καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 για να αντισταθμίσουν τις απότομες αυξήσεις του κόστους, πλήττοντας τους όγκους.

Οι όγκοι της Heineken μειώθηκαν οργανικά κατά 4,7% το 2023, με περισσότερο από το 60% αυτού να οφείλεται σε μειώσεις στο Βιετνάμ και τη Νιγηρία, όπου οι οικονομικές και πολιτικές συνθήκες έπληξαν τις πωλήσεις.

Η εταιρεία μείωσε την πρόβλεψή της για το 2023 τον Ιούλιο, επικαλούμενη αναταραχή στις εν λόγω αγορές και η καθοδήγηση της Τετάρτης για το 2024 δεν κατάφερε να «γυρίσει» το κλίμα.

Η Heineken δήλωσε ότι θα επικεντρωθεί στην αποκατάσταση των όγκων, μεταξύ άλλων επενδύοντας στις μάρκες της.

Τα κόστη αναμένεται να αυξηθούν ακόμη, συνέχισε, προσθέτοντας ότι θα επιτύχει τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ σε ακαθάριστες εξοικονομήσεις το 2024 – 100 εκατομμύρια ευρώ νωρίτερα από τον στόχο.

Η Heineken ανακοίνωσε αύξηση 1,7% στα οργανικά λειτουργικά κέρδη του 2023, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών.

Κατέγραψε απομείωση 491 εκατ. ευρώ που σχετίζεται με το τμήμα της στη νότια Αφρική, το οποίο σχηματίστηκε μετά την εξαγορά το 2021 του νοτιοαφρικανικού ομίλου ποτών Distell και της Namibian Breweries.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com