Γιατί η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ εκνεύρισε πάλι τους fans του Χάρι Πότερ

Γιατί η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ εκνεύρισε πάλι τους fans του Χάρι Πότερ
epa05788696 British author J.K. Rowling arrives for the 70th annual British Academy Film Awards at the Royal Albert Hall in London, Britain, 12 February 2017. The ceremony is hosted by the British Academy of Film and Television Arts (BAFTA). EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ λυπάται που δεν μίλησε νωρίτερα για το θέμα της τρανς ταυτότητας.

Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, η συγγραφέας του Χάρι Πότερ, δηλώνει ότι λυπάται που δεν πήρε τον λόγο νωρίτερα για το θέμα της τρανς ταυτότητας, παρά τις κατηγορίες περί «τρανσφοβίας» που δέχεται, σε κείμενο που δημοσιεύεται σήμερα στους Times.

Η 58χρονη συγγραφέας που ζει στο Εδιμβούργο επαναλαμβάνει από το 2018 ότι τα δικαιώματα των γυναικών μπορεί να απειληθούν από ορισμένες διεκδικήσεις των υπερασπιστών των δικαιωμάτων των τρανς ατόμων.

«Ελαβα τον λόγο διότι διαφορετικά θα αισθανόμουν ντροπή για το υπόλοιπο της ζωής μου. Το μόνο για το οποίο λυπάμαι είναι ότι δεν μίλησα νωρίτερα», γράφει σε απόσπασμα της συλλογής κειμένων με τίτλο «The Women Who Wouldn’t Wheesht».

Εξηγεί ότι έφθασε να πιστεύει ότι «η επιμονή του κοινωνικοπολιτικού κινήματος στο γεγονός ότι “οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες” δεν είναι ούτε καλοπροαίρετη, ούτε ανεκτική, αλλά στην πραγματικότητα βαθιά μισογυνική, οπισθοδρομική, επικίνδυνη ως προς τους στόχους και αυταρχική ως προς τις τακτικές».

Δηλώνει ότι παρακολούθησε αυτόν τον αγώνα στην αρχή από μακριά. Οι κοντινοί της άνθρωποι «την παρακαλούσαν να μην μιλήσει”, αλλά εκείνη αποφάσισε “να πάρει τον λόγο”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ ανησυχεί κυρίως για την άδεια που έχουν πάρει οι τρανς γυναίκες για πρόσβαση στα αποδυτήρια, στις τουαλέτες και σε κέντρα υποδοχής που προορίζονται για γυναίκες.

Η συγγραφέας αρνείται ότι είναι τρανσφοβική, αλλά η πολεμική που προκάλεσαν οι απόψεις της αμαύρωσαν σε ορισμένους την αύρα της συγγραφέως ταπεινής καταγωγής που γνώρισε πλανητική επιτυχία – με πωλήσεις περισσότερων των 600 εκατομμυρίων βιβλίων.

Εγινε στόχος προτάσεων για μποϊκοτάζ, όπως το 2023 με την κυκλοφορία ενός βιντεοπαιγνιδιού εμπνευσμένου από τον Χάρι Πότερ. Ηθοποιοί που έπαιξαν στην σειρά των ταινιών Χάρι Πότερ πήραν αποστάσεις από την συγγραφέα. Ενας από αυτούς, ο πρωταγωνιστής Ντάνιελ Ράντκλιφ δήλωσε τελευταία ότι είναι λυπημένος που διέρρηξε τις σχέσεις του με την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ.

Αναφερόμενη στην πολεμική, η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ δηλώνει ότι «κανείς από εκείνους που έχουν ζήσει κύμα απειλών θανάτου και βιασμού δεν θα σας πει ότι είναι διασκεδαστικό» και καταγγέλλει την έλλειψη «κριτικής σκέψης» στο θέμα της τρανς ταυτότητας.

«Νομίζω ότι είμαστε μάρτυρες της μεγαλύτερης επίθεσης που έχω ζήσει κατά των δικαιωμάτων των προγόνων μας, δικαιωμάτων που εκείνες πίστευαν ότι τα έχουν διασφαλίσει για όλες τις γυναίκες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: