Γιατί είναι πολύ δύσκολο η Ελλάδα να πάρει έστω μια εβδομάδα παράταση

Γιατί είναι πολύ δύσκολο η Ελλάδα να πάρει έστω μια εβδομάδα παράταση

Ομοφωνία στο Eurogroup και ψήφο από τα ευρωπαϊκό κοινοβούλιο προϋποθέτει η ολιγοήμερη παράταση για την Ελλάδα.

«Το ευρωπαϊκό σκέλος του ελληνικού πακέτου διάσωσης λήγει την Τρίτη, την ίδια ημέρα που η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ στο ΔΝΤ. Η αποτυχία αποπληρωμής του ΔΝΤ, σε συνδυασμό με την αυξημένη αβεβαιότητα για το οικονομικό μέλλον της χώρας θα μπορούσε να οδηγήσει σε χάος που θα κατέληγε σε έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη», αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal το οποίο αναφέρεται στην ολιγοήμερη παράταση που ζητάει η ελληνική πλευρά για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και προσθέτει:

«Ο κ. Τσίπρας είπε πως θα ζητήσει μικρή παράταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης ως το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, όμως, όπως επισημαίνουν οι Eυρωπαίοι αξιωματούχοι, η παράταση αυτή απαιτεί ομόφωνη απόφαση και από τους 19 υπουργούς Οικονομικών της Eυρωζώνης, καθώς και υπερψήφιση από τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών, κάτι που ενδέχεται να αποδειχθεί δύσκολο».

Στη συνέχεια, το δημοσίευμα επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους σημειώνοντας: «Οι υπουργοί οικονομικών της Eυρωζώνης θα συζητήσουν τις εναλλακτικές λύσεις έναντι της παροχής επιπλέον βοήθειας προς την Ελλάδα στη σημερινή τους συνεδρίαση, μετά την ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος».

Παράλληλα, το δημοσίευμα σχολιάζει: «Σε αντίθεση με την Κύπρο, που επέβαλε τους ελέγχους αυτούς στο πλαίσιο ενός πακέτου διάσωσης, η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ πιο επικίνδυνη».