Γιατί υποχώρησε η αξία της Apple κάτω από το ένα τρισ. δολάρια

Γιατί υποχώρησε η αξία της Apple κάτω από το ένα τρισ. δολάρια
epa07036560 A man stands next to an Apple logo during the start of sales of the iPhone Xs Max, iPhone Xs and Apple Watch Series 4 at the Apple Store in Frankfurt Main, Germany, 21 September 2018. The iPhone Xs Max, iPhone Xs and Apple Watch Series 4 went on sale on 21 September in Germany. EPA/ARMANDO BABANI

Ο Τιμ Κουκ, προειδοποίησε ότι το τρέχον τρίμηνο πιθανότατα οι επιδόσεις θα είναι κατώτερες των προσδοκιών της Wall Street. 

Η Apple μπορεί να πέτυχε δυναμική αύξηση εσόδων και κερδών το τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου, αλλά απογοήτευσε με τις προβλέψεις της για το τρέχον τρίμηνο, αλλά και με την απόφασή της να μην ανακοινώνει στο εξής στοιχεία για τον όγκο πωλήσεων των iPhone. Έτσι η  μετοχή της βρέθηκε υπό ισχυρή πίεση στις μεταμεσονύχτιες ηλεκτρονικές συναλλαγές και η κορυφαία τεχνολογική εταιρεία του πλανήτη είδε την κεφαλαιοποίησή της να υποχωρεί κάτω από το 1 τρισ. δολάρια.

Η στρατηγική της Apple να επιμείνει σε πιο ακριβές συσκευές απέδωσε καρπούς, με τα έσοδα το συγκεκριμένο τρίμηνο να ενισχύονται 20% και τα κέρδη να κάνουν άλμα 31% στα 14,1 δισ. δολάρια. Ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος, Τιμ Κουκ, προειδοποίησε ότι το τρέχον τρίμηνο, που περιλαμβάνει και τις διακοπές των Χριστουγέννων, πιθανότατα οι επιδόσεις θα είναι κατώτερες των προσδοκιών της Wall Street. Απέδωσε την εκτίμηση αυτή στην αδυναμία των αναδυόμενων αγορών και τις αρνητικές επιπτώσεις από τις διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Προσδιόρισε ως πιο αδύναμες αγορές την Βραζιλία, την Ινδία, τη Ρωσία και την Τουρκία.

Συγκεκριμένα αναμένει έσοδα ύψους 89 δισ. έως 93 δισ. δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο χρήσης, που λήγει τον Δεκέμβριο. Αναλυτές σύμφωνα με την IBES προέβλεπαν έσοδα τουλάχιστον 91 δισ. δολαρίων. Ακόμη περισσότερο απογοήτευσε ενδεχομένως η ανακοίνωση ότι δεν πρόκειται να δίνει στοιχεία για τον αριθμό των iPhones, iPads και Mac που πουλήθηκαν.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Apple, ο αριθμός των συσκευών, που πωλούνται, δεν έχει πια τόση σημασία, από τη στιγμή που πολλές εξ αυτών περιλαμβάνουν συνδρομητικές υπηρεσίες όπως η Apple Μusic. Επομένως, θέλει οι αναλυτές να εστιάζουν περισσότερο στα στοιχεία για το ύψος των εσόδων.

Δείτε ακόμη: Από ένα γκαράζ στο…1 τρισ. – Πώς κατάφερε η Apple να γίνει η πιο πολύτιμη εταιρεία