Γιατί κάποιοι τρελάθηκαν με τις χριστουγεννιάτικες κούπες των Starbucks;

Γιατί κάποιοι τρελάθηκαν με τις χριστουγεννιάτικες κούπες των Starbucks;

... και όχι με την καλή έννοια.

Όσοι πελάτες πέρασαν από κάποιο κατάστημα Starbucks μετά τη 1η Νοέμβρη θα πρόσεξαν πως το ζεστό ρόφημα τους μπαίνει πλέον στη κόκκινη κούπα. Τι σημαίνει αυτό; Ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα.

Το χάρτινο κύπελλο για το 2015, το οποίο η ίδια η εταιρεία περιγράφει ως «δύο τόνοι όμπρε, με ένα έντονο χρώμα παπαρούνας στην κορυφή που καταλήγει σε ένα πιο σκούρο cranberry στο κάτω μέρος» είναι πιο απλό συγκριτικά με τις προηγούμενες εκδοχές με τους ταράνδους και τα στολίδια.

Όπως αποδεικνύεται, το «κενό» και απλό αυτό σχέδιο ενόχλησε κάποιους πελάτες. Στις 5 Νοεμβρίου, ο Joshua Feuerstein, ένας ευαγγελιστής απ’ την Αριζόνα ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του ως προσωπικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης» έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ότι η «λακωνική» φετινή κούπα των Starbucks αντικατοπτρίζει την άρνηση των Χριστουγέννων ως χριστιανική γιορτή υπέρ της πολιτικής ορθότητας της εταιρείας.

Όπως θα δείτε στο βίντεο ο Feuerstein λέει ότι τα Starbucks «ήθελε να αφαιρέσουν τον Χριστό και τα Χριστούγεννα απ’ τις νέες τους κούπες. Γι ‘αυτό είναι απλά κόκκινες». Ο Feuerstein είπε ότι αντί να μποϊκοτάρει την αλυσίδα καφέ, ήθελε να ξεκινήσει ένα νέο « κίνημα», έτσι πήγε σε ένα κατάστημα Starbucks, με το όπλο του (σ.σ. ο νόμος της Αριζόνα επιτρέπει την κατοχή όπλων) παραγγείλει ένα ζεστό ρόφημα, και είπε στον barista πως το όνομά του είναι «Καλά Χριστούγεννα», το οποίο και έγραψε στο κόκκινο κύπελλο του.

«Έτσι, μάντεψε, Starbucks; Σας εξαπάτησα και σας έβαλα να γράψετε ‘’ Καλά Χριστούγεννα ‘’ στο κόκκινο ποτήρι σας », είπε ο Feuerstein στο βίντεό του και προέτρεψε τους οπαδούς του Facebook να κάνουν το ίδιο. Το βίντεο έχει περίπου 12 εκατομμύρια views και σχεδόν 500.000 άνθρωποι το έχουν μοιραστεί.

Την Κυριακή, τρεις μέρες μετά τη δημοσίευση του βίντεο του Feuerstein, τα Starbucks έδωσαν τη δική τους εξήγηση για τον σχεδιασμό της κούπας. Η εταιρεία είπε πως εμπνεύστηκε απ’ τα άτομα που τόσα χρόνια σχεδίαζαν πάνω στα ποτήρια. Τα Starbucks ξεκίνησαν τα «χριστουγεννιάτικα ποτήρια» το 1997, οπότε «ο σχεδιασμός του τρέχοντος έτους είναι ένας ακόμα τρόπος που τα Starbucks προσκαλούν τους πελάτες να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες στο κόκκινο κύπελλο σαν να ήταν ένα κενός καμβάς.

Ο Jeffrey Fields, αντιπρόεδρος του σχεδιασμού και περιεχομένου της εταιρείας, δήλωσε ότι κατά το παρελθόν οι κούπες των διακοπών έχουν «πει» τις δικές τους ιστορίες. Αυτή τη χρονιά, τα Starbucks «ήθελαν να εγκαινιάσουν την εορταστική περίοδο με ένα ‘’καθαρό’’ σχέδιο που θα καλωσορίζει όλες μας τις ιστορίες», ενώ δε παρέλειψε να αναφέρει πως τα καταστήματα έχουν γίνει «μέρος» των διακοπών.