Γιατί κάθε startup πρέπει να συμβιβαστεί με το ενδεχόμενο μιας αποτυχίας

Γιατί κάθε startup πρέπει να συμβιβαστεί με το ενδεχόμενο μιας αποτυχίας

Ποτέ τα πράγματα δεν θα είναι συνέχεια ρόδινα στις επιχειρήσεις.

του Ντέιβιντ Νίλσεν*

Όλοι όσοι φιλοδοξούν να δραστηριοποιηθούν στον κόσμο των επιχειρήσεων θέλουν να γνωρίζουν το μυστικό της επιτυχίας. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη συνταγή. Όμως, υπάρχουν διδάγματα που άντλησα κατά τη διάρκεια του δικού μου επιχειρηματικού ταξιδιού – ξεκινώντας τη δική μου επιχείρηση και επενδύοντας σε πολλούς επιχειρηματίες ως επενδυτής-άγγελος.

Πιστεύω ότι κάθε ιδιοκτήτης επιχείρησης καλείται να υιοθετήσει αυτά τα τέσσερα αξιώματα καθώς εισέρχεται στον επιχειρηματικό στίβο.

Δεν μπορείς να τα καταφέρεις μόνος σου

Καταρχήν, οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες ξέρουν μία αλήθεια: δεν μπορείτε να τα καταφέρετε μόνος. Ο ιδρυτής είναι αυτός που συλλαμβάνει την επιχειρηματική ιδέα, αλλά δίχως μια ομάδα έμπιστων ατόμων, αυτή η ιδέα δεν θα ανθίσει ποτέ. Ένας επιχειρηματίας χρειάζεται ένα δίκτυο ανθρώπων τόσο μέσα όσο κι έξω από την εταιρεία που οικοδομεί. Οι εξαιρετικά επιτυχημένοι άνθρωποι των επιχειρήσεων έχουν μέντορες, διδάσκονται από άλλους ηγέτες, και αναζητούν καθοδήγηση από εκείνους που έχουν κάνει τη διαδρομή πριν απ’ αυτούς. Διατηρούν αυτό το δίκτυο κοντά τους, και μαθαίνουν απ’ αυτό σε καθημερινή βάση.

Θα αποτύχεις

Αν και οι επιχειρηματίες παθιάζονται με τις επιχειρήσεις τους, πρέπει να κατανοούν και να αποδέχονται ότι η αποτυχία είναι μια πραγματικότητα. Μπορεί να μη συμβεί αμέσως, αλλά σε κάποια φάση θα συμβεί. Και θα πονέσει. Αλλά όσο δύσκολο κι αν είναι, μην ξεχνάτε ότι η αποτυχία δεν βλάπτει. Μας διδάσκει πώς να προσαρμοζόμαστε. Και όπως εξηγεί ο Έρικ Ρις στο βιβλίο The Lean Startup, η προσαρμογή είναι κρίσιμο συστατικό της επιχειρηματικής επιβίωσης.

Θα έχεις τα πάνω και τα κάτω σου

Προετοιμαστείτε για μια άγρια βόλτα στο …τρενάκι. Θα έχετε καλές και κακές στιγμές, τα πάνω και τα κάτω σας, αλλά ακόμα και οι δυσκολίες θα συμβάλλουν στην οικοδόμηση των αντοχών σας. Δεν είναι εύκολο το να έχεις μια επιχείρηση. Η πραγματικότητα λέει ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις αποτυγχάνουν. Σύμφωνα με έκθεση της Kauffman Main Street Entrepreneurship, μόλις 48% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνεχίζουν τη λειτουργία τους ύστερα από πέντε χρόνια. Πάντως, σε πρόσφατη έρευνα γνώμης 1.000 πελατών μας – ιδιοκτητών μικρομεσαίων επιχειρήσεων – σχεδόν οχτώ στους δέκα είπαν ότι είναι χαρούμενοι με τον επιχειρηματικό τους ρόλο, παρά τις αντιξοότητες.

Πρέπει να επιμείνεις

Τέλος, ένας επιχειρηματίας χρειάζεται επιμονή. Μόνο όσοι αντέχουν να αποτύχουν και προσαρμόζονται για να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα θα επιτύχουν. Είναι τόσο απλό. Οι πετυχημένοι επιχειρηματίες είναι μερικοί από τους πιο παθιασμένους ανθρώπους που έχω γνωρίσει, και η επιμονή κυλάει στις φλέβες τους. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες εργάζονται 12 ώρες την ημέρα όταν ξεκινούν την επιχείρησή τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να δουλεύετε όλη την ώρα, αλλά η αλήθεια είναι ότι θα απαιτηθούν χρόνια αφοσίωσης για να χτίσετε την επιτυχημένη startup που ονειρευόσαστε.

* Ο Ντέιβιντ Νίλσεν είναι CEO της Guidant Financial.

Πηγή: fortune.com