Γιατί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης χρυσού μετατρέπει τους εργαζομένους της σε μηχανικούς τεχνητής νοημοσύνης

Γιατί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης χρυσού μετατρέπει τους εργαζομένους της σε μηχανικούς τεχνητής νοημοσύνης
epa02467711 A undated Rio Tinto handout image showing a refiner at Rio Tinto's gold mines in Nevada, USA, pours molten gold into bar moulds. Global mining giant Rio Tinto reported 26 November 2010 it would nearly triple its capital spending to 11 billion USD in 2011, while expanding its iron ore mines amid expectations demand from China would keep metal prices high. EPA/RIO TINTO PLC/HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
Ο χρυσός τα έχει πάει καλά φέτος - με την τιμή του να σημειώνει άνοδο κατά 25% το τελευταίο 12μηνο, καθώς το Brexit και οι εμπορικοί πόλεμοι ωθούν τους επενδυτές στο γνωστό τους …καταφύγιο.

του David Z. Morris

Όμως, όπως σημείωσε η Catherine Raw, επικεφαλής λειτουργιών της Barrick Gold για τη Βόρεια Αμερική, στη διεθνή σύνοδο Most Powerful Women του Fortune στο Τορόντο, ο εξορυκτικός κλάδος αντιμετωπίζει «τεράστιες πιέσεις» μακροπρόθεσμα. Σε αυτές περιλαμβάνονται η γήρανση του εργατικού δυναμικού της και η εντεινόμενη ανησυχία γύρω από την επικινδυνότητα της εργασίας στις εξορύξεις.

Η Raw λέει ότι η τεχνητή νοημοσύνη και η αυτοματοποίηση μπορούν να συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Η Barrick, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης χρυσού στον κόσμο, χρησιμοποιεί τα data analytics για τον έλεγχο του κόστους – το βασικότερο εργαλείο αύξησης των κερδών για έναν παραγωγό βασικών προϊόντων. Η Raw επισήμανε ότι η Barrick συνεργάζεται με μικρότερες εταιρείες για τον σχεδιασμό συστημάτων, όπως εξ αποστάσεων κατευθυνόμενος μηχανολογικός εξοπλισμός και αυτόνομα φορτηγά.

Έτσι, μειώνεται ο αριθμός των ανθρώπων που εργάζονται σε επικίνδυνες θέσεις εντός του ορυχείου. Και η Barrick βοηθά τους εργαζομένους που χάνουν τις δουλειές τους εξαιτίας αυτής της αυτοματοποίησης να μάθουν πώς να χειρίζονται τα μηχανήματα.

«Παίρνουμε τους οδηγούς φορτηγών και τους μετατρέπουμε σε αναλυτές δεδομένων» είπε η Raw. «Παίρνουμε τους τεχνικούς εξόρυξης και τους μετατρέπουμε σε μηχανικούς τεχνητής νοημοσύνης».

Ένα μέρος της εκ νέου κατάρτισης πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Great Basin College. «Συνεργαζόμαστε μαζί τους για την καλλιέργεια των βασικών δεξιοτήτων που αναζητούμε για το μέλλον. Στις δεξιότητες αυτές περιλαμβάνονται οι γνώσεις ηλεκτρολογίας και ανάλυσης δεδομένων».

Η εστίαση της Barrick στην καινοτομία και την κατάρτιση στόχο έχει, επίσης, την προσέλκυση νεότερων εργαζομένων, οι οποίοι σύμφωνα με τη Raw είναι απολύτως αναγκαίοι. «Δεν έχουμε πολλούς νέους εργαζομένους … πρέπει να εκσυγχρονίσουμε την εικόνα των εξορύξεων».