Γιατί νιώθετε διαρκώς κουρασμένοι;

Γιατί νιώθετε διαρκώς κουρασμένοι;

Ποιοι είναι οι δέκα λίγοι που μπορεί να σας προκαλούν σωματική εξουθένωση.

Νιώθετε διαρκώς κουρασμένοι παρόλο που κοιμάστε αρκετές ώρες; Πρέπει να ξέρετε πως η έλλειψη ύπνου δεν είναι ο μοναδικός λόγος που μπορεί να σας κάνει να σας «απορροφήσει» την ενέργεια. Δείτε τι λένε οι ειδικοί.

Δεν γυμνάζεστε όταν είστε κουρασμένοι

Πόσες φορές μετά από μια δύσκολη μέρα δεν ακυρώσατε το γυμναστήριο για να κρατήσετε όποια ενέργεια σας έχει μείνει; Παρακάμπτοντας όμως την άσκηση, όχι μόνο δε ξεκουράζεστε αλλά ίσα – ίσα λειτουργεί εναντίον σας. Έρευνες του Πανεπιστήμιου της Γεωργίας απέδειξαν πως ενήλικες που γυμνάζονται τρεις φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον 20 λεπτά νιώθουν λιγότερο κουρασμένοι, επίσης με την τακτική άσκηση αυξάνετε η δύναμη και η αντοχή και βοηθά στο να λειτουργεί το καρδιαγγειακό σύστημα αποτελεσματικά.

Δεν πίνετε αρκετό νερό

Το να πίνετε αρκετό νερό δεν κάνει καλό μόνο στο δέρμα σας, αλλά και στην σωματική σας κατάσταση. Το να είστε έστω και ελάχιστα αφυδατωμένοι ρίχνει αυτόματα το επίπεδο της ενέργειας. Η Amy Goodson , RD, διαιτολόγος στο Texas Health Ben Hogan Sports Medicine εξήγησε πως η αφυδάτωση προκαλεί μείωση του όγκου του αίματος , εξηγεί Goodson κάνοντας τη καρδιά μας να μη χτυπά με το ρυθμό που θα έπρεπε.

Είσαι τελειομανείς

«Προσπαθώντας να είστε τέλειοι, το οποίο ας το παραδεχτούμε, είναι αδύνατο , θα σας κάνει να δουλεύετε σκληρά και περισσότερο από ό, τι είναι απαραίτητο», λέει η Irene S. Levine, PhD , καθηγήτρια ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ιατρικής Σχολής της Νέας Υόρκης. «Μπορείτε να ορίσετε στόχους που είναι πιο ρεαλιστικοί καθώς βάζοντας στόχους που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν με αποτέλεσμα να νιώθετε διαρκώς ανικανοποίητοι».

Δεν τρώτε πρωινό

Το φαγητό “δίνει” τα απαραίτητα “καύσιμα” στον οργανισμό. Καύσιμα τα οποία συνεχίζει να “καταναλώνει” ο οργανισμός ακόμα και όταν κοιμάστε, χρησιμοποιώντας όσα έχετε φάει το βράδυ. Παρακάμπτοντας, λοιπόν, το πρωινό σας οδηγείτε τον εαυτό σας στο να ξεμείνει από εφόδια.

Τρέφεστε με junk food

Το γρήγορο φαγητό μπορεί να σας εξοικονομεί χρόνο, αλλά φέρνει μαζί του αρκετές αρνητικές συνέπειες. Τα έτοιμα φαγητά είναι γεμάτα σε ζάχαρη και υδατάνθρακες και υψηλό γλυκαιμικό δείκτη – το «εργαλείο» που δείχνει πόσο γρήγορα ένα τρόφιμο αυξάνει το σάκχαρο του αίματος. Η κατανάλωση τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη δίνουν ενέργεια αλλά αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα με αποτέλεσμα να εκκρίνεται περισσότερη ινσουλίνη στο πάγκρεας.

Δεν μπορείτε να πείτε «όχι»

Το να προσπαθείτε να ευχαριστείτε πάντα τους άλλους, σας «παίρνει» όλη την ενέργεια. Για να προλάβετε να ικανοποιήσετε τους πάντες ξοδεύετε πολύ από το χρόνο σας για τις ανάγκες τρίτων και στο τέλος αισθάνεστε εσείς εξουθενωμένοι.

Έχετε ακατάστατο γραφείο

Το να δουλεύετε σε ένα γραφείο που είναι γεμάτο από άχρηστα πράγματα σας αποσπά τη προσοχή. Κάντε ένα πείραμα: δουλέψτε μια μέρα στο γραφείο σας, και την επόμενη καθαρίστε το και δείτε πόσο πιο αποτελεσματικοί και ξεκούραστοι θα νιώσετε σε ένα τακτοποιημένο περιβάλλον.

Πίνετε ένα-δυο ποτηράκια κρασί πριν τον ύπνο

Μπορεί λίγο αλκοόλ να σας βοηθάει να κοιμηθείτε, αλλά να ξέρετε πως το αλκοόλ καταστέλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα, που παράγει μια ηρεμιστική επίδραση. Έτσι μπορεί να νιώσετε πιο χαλαροί και να κοιμηθείτε πιο εύκολα, αλλά είναι δύσκολο να επανέλθετε.

Εξαρτάστε από την καφεΐνη

Πιστεύετε πως για να ξεκινήσετε την ημέρα σας χρειάζεστε μια κούπα καφέ; Πρέπει να ξέρετε, όμως, πως η μεγάλη κατανάλωση καφέ δημιουργεί  διαταραχές στον οργανισμό σας και στον ύπνο  σας προκαλώντας προβλήματα ύπνου κλπ – γι αυτό μπορεί να νιώθετε τελικά κουρασμένοι, αντί έτοιμοι να ξεκινήσετε την ημέρα σας!

Ελέγχετε το κινητό σας πριν κοιμηθείτε

Το φως από τα tablets και τα smartphones απορυθμίζουν το φυσικό κιρκαδικό ρυθμό του σώματός σας με την καταστέλοντας τη μελατονίνη, μια ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση των κύκλων ύπνου και εγρήγορσης. Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε το να τσεκάρετε τα ηλεκτρονικά σας μηνύματα πριν κοιμηθείτε, τουλάχιστον κρατήστε το 35 εκατοστά μακριά από το πρόσωπο σας.