Γιατί ο Ομπάμα επισκέπτεται την Ελλάδα λίγο πριν το τέλος της θητείας του

Γιατί ο Ομπάμα επισκέπτεται την Ελλάδα λίγο πριν το τέλος της θητείας του

Ποια η ατζέντα του Αμερικανού προέδρου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη χώρα.

Η διαχείριση του προσφυγικού, η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η απρόβλεπτη συμπεριφορά της Τουρκίας και ο ρόλος της Ελλάδας, καθώς και οι προοπτικές λύσης του Κυπριακού, θα βρεθούν στο επίκεντρο της επίσκεψης του προέδρου Ομπάμα στην Ελλάδα, στις 14 Νοεμβρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής.

Στόχος του ταξιδιού του είναι η στήριξη της Ελλάδας, η οποία περιγράφεται από Αμερικανούς διπλωμάτες ως «προπύργιο σταθερότητας» σε ένα δύσκολο περιβάλλον, ενώ η συνεργασία με την κυβέρνηση Τσίπρα χαρακτηρίζεται εξαιρετικά στενή. Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος μετά την Αθήνα θα μεταβεί στο Βερολίνο, που είναι και ο κύριος προορισμός της τελευταίας του περιοδείας στην Ευρώπη.

«Μια επίσκεψη Αμερικανού προέδρου στην Ελλάδα έχει τεράστια σημασία. Η κυβέρνηση Ομπάμα υποστήριξε και εργάστηκε επί οκτώ χρόνια για μια Ευρώπη ενιαία, ελεύθερη και ειρηνική, και ο πρόεδρος και το επιτελείο του δείχνουν να αντιλαμβάνονται καλύτερα από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες πως οι πολλαπλές κρίσεις που επηρεάζουν την Ελλάδα απειλούν αυτό τον στρατηγικό στόχο», τόνισε στην «Κ» παράγοντας της Ουάσιγκτον, που διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με τον Λευκό Οίκο.

Το προσφυγικό είναι ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ και προσωπικά τον ίδιο τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος συγκάλεσε ειδική διεθνή σύνοδο για το θέμα στο πλαίσιο της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία συμμετείχε και μίλησε και ο Ελληνας πρωθυπουργός. Ήδη, για λόγους ασφαλείας, μετέβησαν στο νησί –και όχι μόνο– κλιμάκια αρμόδιων αμερικανικών υπηρεσιών, που «χτενίζουν» όλα τα σημεία που αναμένεται να επισκεφθεί ο κ. Ομπάμα.

Ψηλά στην ατζέντα θα βρεθεί και η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Οι ΗΠΑ εδώ και χρόνια υποστηρίζουν σταθερά την ανάγκη να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν απομείωσή του, καθώς προσεγγίζουν το θέμα μέσα από μια ευρύτερη οπτική γεωπολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, και όχι υπό το περιορισμένο πρίσμα της οικονομικής στήριξης προς μια μεμονωμένη χώρα, ενώ το ζήτημα επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία ο πρόεδρος Ομπάμα και ο υπ. Οικονομικών Τζακ Λιου, ερχόμενοι σε ευθεία αντιπαράθεση με το Βερολίνο.

Οι απρόβλεπτες κινήσεις της Τουρκίας

Η Ουάσιγκτον ανησυχεί και για τη ρευστή κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, καθώς και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν λόγω της στάσης του Ταγίπ Ερντογάν σε σειρά ζητημάτων.

Πέρα από το «φλερτ» με τη Ρωσία, που ενοχλεί, και οι αναθεωρητικές εξάρσεις του Τούρκου προέδρου, στο πλαίσιο των οποίων αμφισβητεί πρόνοιες της Συνθήκης της Λωζάννης, προκαλούν δυσφορία και φόβους για βλέψεις περί αλλαγής συνόρων που θα άνοιγαν τον ασκό του Αιόλου και ενδεχομένως να προκαλούσαν συγκρούσεις.

Ακόμη, αναμένεται να συζητηθεί και το Κυπριακό σε μια χρονική στιγμή όπου ασκούνται πιέσεις για λύση στο αμέσως προσεχές διάστημα. Η Αμερική πρωταγωνιστεί στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας: Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν έχει επισκεφθεί την Κύπρο και στο περιθώριο της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ επιχείρησε να ασκήσει την επιρροή του στις συζητήσεις που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Τέλος, είναι γεγονός ότι η λήξη της θητείας του κ. Ομπάμα σε δύο μήνες εκ των πραγμάτων περιορίζει τη δυναμική που θα μπορούσε να δημιουργήσει η επίσκεψη σε συγκεκριμένα ζητήματα. Ωστόσο, εάν εκλεγεί πρόεδρος η Χίλαρι Κλίντον, η πολιτική Ομπάμα αναμένεται να συνεχιστεί. Δεν θα συμβεί το ίδιο εάν κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Αμερικανό πρόεδρο θα υποδεχθεί στην Ελλάδα ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρεϊ Πάιατ, ο οποίος μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του.