Γιατί ο συνιδρυτής της Apple «εγκαταλείπει» το Facebook

Γιατί ο συνιδρυτής της Apple «εγκαταλείπει» το Facebook

Ο Στιβ Βόζνιακ αποφάσισε να συμμετάσχει στο κίνημα #DeleteFacebook.

του David Meyer

Ο Στιβ Βόζνιακ, ο οποίος συν-ίδρυσε την Apple μαζί με τον Στιβ Τζομπς, λέει ότι εγκαταλείπει το Facebook λόγω της εκμετάλλευσης των δεδομένων των ανθρώπων από την πλατφόρμα.

Το Facebook περνάει μέσα από μια εξαιρετικά ταραχώδη φάση, εξαιτίας μιας σειράς σκανδάλων που εκτείνονται από τις ρωσικές εκστρατείες παραπληροφόρησης μέχρι την εθιστικότητα της υπηρεσίας – και, φυσικά, τις πρακτικές απορρήτου του που βρέθηκαν στο προσκήνιο λόγω του σκανδάλου της Cambridge Analytica. Αυτό το τελευταίο ζήτημα ώθησε πολλούς ανθρώπους να επαναξιολογήσουν τη σχέση τους με το κοινωνικό δίκτυο.

«Οι χρήστες παρέχουν κάθε λεπτομέρεια της ζωής τους στο Facebook και το Facebook βγάζει πολύ διαφημιστικό χρήμα από το γεγονός αυτό. Τα κέρδη βασίζονται όλα στις πληροφορίες του χρήστη, αλλά οι χρήστες δεν έχουν κανένα μερίδιο στα κέρδη αυτά», δήλωσε ο Woz (όπως είναι γνωστός στον κόσμο της τεχνολογίας), στην εφημερίδα USA Today.

Η επικεφαλής λειτουργιών του Facebook, Sheryl Sandberg, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι εάν οι χρήστες του Facebook δεν θέλουν η εταιρεία να εκμεταλλεύεται τα προσωπικά τους δεδομένα προκειμένου να στοχεύονται καλύτερα οι διαφημίσεις, θα πρέπει να πληρώνουν για να χρησιμοποιούν την υπηρεσία.

Ο Woz, πάντως, θα ήταν πρόθυμος να πληρώσει, όπως είπε ο ίδιος. «Η Apple βγάζει χρήμα από καλά προϊόντα, όχι από σας τους ίδιους. Όπως λένε, με το Facebook εσείς είστε το προϊόν», είπε.

Ο επικεφαλής της Apple, Τιμ Κουκ, έχει υιοθετήσει μια παρόμοια γραμμή, επικρίνοντας το Facebook επειδή έχει επιλέξει να μετατρέπει τους πελάτες του σε προϊόντα, ενώ η Apple επιλέγει να πουλά πράγματα στους ανθρώπους.

Υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση γύρω από το θέμα της δημιουργίας εσόδων από το Facebook. Το κοινωνικό δίκτυο, το οποίο δεν διαθέτει επί του παρόντος υπηρεσία επί πληρωμή, θα μπορούσε βεβαίως να εισαγάγει μια τέτοια επιλογή – αλλά αυτό θα σήμαινε ότι η εταιρεία θα συνέχιζε να εκμεταλλεύεται τα δεδομένα των φτωχότερων χρηστών, ενώ οι πλουσιότεροι χρήστες θα απολάμβαναν περισσότερη ιδιωτικότητα.

«Στο Facebook, ανήκουμε στο στρατόπεδο των εταιρειών που εργάζονται σκληρά για να σας χρεώνουν λιγότερα και να παρέχουν μια δωρεάν υπηρεσία που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας», δήλωσε ο CEO της εταιρείας, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, απαντώντας στην κριτική του Cook.

Παρόλο που ο Βόζνιακ δεν είναι πλέον βασικός παίκτης στη Silicon Valley – σήμερα είναι επικεφαλής επιστήμονας σε μια επιχείρηση διαχείρισης δεδομένων που ονομάζεται Primary Data – είναι ιδιαίτερα αγαπητός για τον προηγούμενο ρόλο του στην Apple και έχει γίνει κάτι σαν «μάντης» στην τεχνολογική σκηνή.

Νωρίτερα φέτος, δήλωσε ότι δεν πιστεύει πλέον τίποτα απ’ αυτά που λέει ο Έλον Μασκ ή η Tesla, λόγω της έμφασής τους στα διαφημιστικά τρικ, αλλά συνεχίζει να «λατρεύει το συγκεκριμένο αυτοκίνητο».