Γιατί οι CFOs πρέπει να αλλάξουν το προφίλ «καύσης» της ρευστότητάς τους

Γιατί οι CFOs πρέπει να αλλάξουν το προφίλ «καύσης» της ρευστότητάς τους
Photo: pixabay.com
Ήρθε η ώρα για τους οικονομικούς διευθυντές να αλλάξουν το προφίλ «καύσης» των διαθέσιμων μετρητών τους και να τα κάνουν να διαρκέσουν δύο χρόνια, λέει ο διευθύνων σύμβουλος του τεχνολογικού μονόκερου Clio

Της Sheryl Estrada

Η διαχείριση των κινδύνων είναι σίγουρα στην κορυφή των προτεραιοτήτων των οικονομικών διευθυντών φέτος. 

Η πρόσφατη έκδοση της Deloitte “CFO Signals for Q1 2023”, καταγράφει τι σκέφτονται τα κορυφαία στελέχη οικονομικών της Βόρειας Αμερικής. Το 93% των CFO που συμμετείχαν στην έρευνα σχεδιάζουν με βασικό σενάριο μια ήπια ύφεση. Ωστόσο, η πλειονότητα των επικεφαλής χρηματοοικονομικών δεν αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί πολύ περισσότερο πριν από το τέλος του έτους, τοποθετώντας τον μεταξύ 4% και 6%. Η έρευνα, η οποία ολοκληρώθηκε στις 21 Φεβρουαρίου, διαπίστωσε ότι το ποσοστό των οικονομικών διευθυντών που δηλώνουν ότι τώρα είναι μια καλή στιγμή για να αναλάβουν μεγαλύτερους κινδύνους αυξήθηκε στο 40% από 29% το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

«Οι CFO μπορεί να λαμβάνουν υπόψη τους τα αποτελέσματα των δικών τους εταιρειών στο τέλος του 2022, τις προσδοκίες τους για τις επιδόσεις και τις επενδύσεις, καθώς και τα στρατηγικά τους σχέδια», αναφέρει ο Steve Gallucci, επικεφαλής του προγράμματος CFO σε παγκόσμιο επίπεδο και στις ΗΠΑ της Deloitte. «Φυσικά, οι συνθήκες είναι ρευστές».

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι μία από τις αξιοσημείωτες ενέργειες στις οποίες προβαίνουν οι επικεφαλής χρηματοοικονομικών είναι η ενίσχυση της ρευστότητας και της διαχείρισης μετρητών. «Οι CFO έχουν συνηθίσει να αντιμετωπίζουν απρόβλεπτα σοκ τα τελευταία χρόνια και το ίδιο θα περιμέναμε και για τα τρέχοντα γεγονότα», λέει ο Gallucci.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαχείριση ταμειακών ροών

Η διαχείριση κινδύνων αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για τους CFO με τους οποίους μίλησα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank. Για τις εταιρείες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση σε περίπτωση κλεισίματος τράπεζας, «είναι κρίσιμο να δοθεί προτεραιότητα στη διαχείριση των ταμειακών ροών και να διασφαλιστεί ότι η εταιρεία ζει εντός των δυνατοτήτων της», σύμφωνα με τον Jack Newton, τον διευθύνοντα σύμβουλο και ιδρυτή του τεχνολογικού μονόκερου Clio. «Οι οργανισμοί θα πρέπει να προσαρμόσουν το προφίλ καύσης των διαθέσιμων μετρητών τους και να τα κάνουν να διαρκέσουν δύο χρόνια. Αυτό είναι το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να προγραμματίσουν οι ιδρυτές για την ανάκαμψη του επενδυτικού περιβάλλοντος».

Μία από τις εταιρείες που επηρεάζονται από την πτώση της SVB είναι η πλατφόρμα streaming Roku. Ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας Steve Louden ανέφερε σε μια κατάθεση εγγράφων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι στις 10 Μαρτίου, η SVB κατείχε το 26%, περίπου 487 εκατομμύρια δολάρια, των μετρητών ή των ταμειακών ισοδυνάμων της εταιρείας.

Ο Louden έκανε μια σημείωση στην κατάθεση των metrics των ταμειακών ροών για να δείξει ότι η εταιρεία θα εξακολουθεί να είναι σε θέση να αποδώσει. Για τους επόμενους 12 μήνες και μετά, η εταιρεία πιστεύει ότι «τα υπάρχοντα μετρητά, το υπόλοιπο των ταμειακών ισοδυνάμων και οι ταμειακές ροές από τις δραστηριότητες» θα είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες «κεφαλαίου κίνησης, κεφαλαιακών δαπανών και ουσιαστικών απαιτήσεων σε μετρητά από γνωστές συμβατικές υποχρεώσεις» έγραψε. Σύντομα, όμως, ένας άλλος οικονομικός διευθυντής θα βρίσκεται στο τιμόνι της εταιρείας. Την περασμένη εβδομάδα, ο Dan Jedda, βετεράνος της Amazon, ορίστηκε ως ο επόμενος CFO της Roku, με ισχύ από την 1η Μαΐου. Ο Jedda ανακοίνωσε πέρυσι ότι αποχωρεί από την εταιρεία. Θα παραμείνει μέχρι τον Αύγουστο για να διευκολύνει τη μετάβαση. 

Ο Dan DeGolier, ιδρυτής της Ascent CFO Solutions με έδρα το Κολοράντο, μίλησε μαζί μου τον περασμένο μήνα για την πρόταση αξίας του fractional οικονομικού διευθυντή – ενός οικονομικού διευθυντή που εργάζεται με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Επικοινώνησα μαζί του χθες, καθώς ο ίδιος, όπως και πολλοί από τους CFO της εταιρείας του, εργάζονται με εταιρείες πρώιμου σταδίου.

Σε ποια βασικά metrics κινδύνου εστιάζετε; Η πρόβλεψη των ταμειακών ροών και ο ρυθμός καύσης μετρητών είναι πιο κρίσιμα τώρα από ποτέ», μου λέει ο DeGolier. «Οι εταιρείες πρέπει να γίνουν ακόμη πιο οξυδερκείς όσον αφορά την κατανόηση των παραγόντων που τις επηρεάζουν και τη διατήρηση των μετρητών».

Αυτοί οι οικονομικοί διευθυντές αντιμετωπίζουν αβεβαιότητα. «Νομίζω ότι το μεγαλύτερο πράγμα που βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι οι εταιρείες πρώιμου σταδίου, όπως εκείνες που έκαναν τραπεζικές συναλλαγές με τη Silicon Valley Bank ή τη Signature Bank, βρίσκονταν ήδη σε μια κατάσταση όπου η εξεύρεση ιδίων κεφαλαίων ήταν πιο δύσκολη από πέρυσι», εξηγεί ο DeGolier. «Τώρα υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με την ικανότητά τους να μοχλεύουν τις επενδύσεις τους με χρέος, δεδομένου ότι δεν υπάρχει σαφής ηγέτης για τον δανεισμό επιχειρηματικών κεφαλαίων».

Και συνεχίζει: «Παρόλο που η αρχική κρίση με την πρόσβαση στις καταθέσεις έχει ξεπεραστεί, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με την ικανότητά τους να αντλήσουν πρόσθετο χρέος για να επεκτείνουν τον «διάδρομο απογείωσής» τους. Εάν η SVB τελικά εξαγοραστεί από μια μεγαλύτερη τράπεζα, θα εξακολουθήσει η τράπεζα αυτή να δανείζει εταιρείες που καίνε μετρητά και δεν έχουν άμεση πορεία προς την κερδοφορία;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune