Γιατί οι πλούσιοι Αμερικάνοι αναζητούν (και στην Ελλάδα) μια εφεδρική κατοικία ή υπηκοότητα

Γιατί οι πλούσιοι Αμερικάνοι αναζητούν (και στην Ελλάδα) μια εφεδρική κατοικία ή υπηκοότητα
Photo: pixabay.com
Οι κορυφαίες χώρες προορισμού του 2023 περιλαμβάνουν εκτός από την χώρα μας, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Όλο και περισσότεροι Αμερικάνοι με μεγάλες περιουσίες και εισοδήματα «χετζάρουν» έναντι της πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής αναζητώντας μια εφεδρική βίζα ή υπηκοότητα στο εξωτερικό.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρει η έκθεση USA Wealth Report για το 2024 που εκδόθηκε από την εταιρεία συμβούλων επενδύσεων Henley & Partners και τη New World Wealth. Η έκθεση διαπιστώνει ότι πλέον υπάρχουν περισσότεροι Αμερικανοί που υποβάλλουν αίτηση για προγράμματα διαμονής και ιθαγένειας μέσω επένδυσης από πολίτες οποιασδήποτε άλλης χώρας. Τα τελευταία πέντε χρόνια, το ενδιαφέρον ανθρώπων από τις ΗΠΑ σχετικά με αυτά τα προγράμματα έχει αυξηθεί κατά 500%.

Αυτά τα προγράμματα περιλαμβάνουν την πραγματοποίηση μιας επένδυσης, συνήθως, μερικών εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων και την παραμονή μερικών ετών σε μια χώρα με αντάλλαγμα μια βίζα ή την υπηκοότητα. Κάθε χώρα καθορίζει τους δικούς της κανόνες για τους αιτούντες, συμπεριλαμβανομένου του χρονικού πλαισίου, των επενδυτικών επιλογών και των προσδοκιών δέουσας επιμέλειας.

Η Henley & Partners δεν είναι η μόνη εταιρεία συμβούλων που διαπιστώνει ότι περισσότεροι πλούσιοι Αμερικανοί διεκδικούν δεύτερη κατοικία ή υπηκοότητα. Ο Alex Ingrim, οικονομικός σύμβουλος της παγκόσμιας εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Chase Buchanan, είπε πρόσφατα στο Fortune ότι από την πανδημία του COVID-19, αυτό που παλαιότερα ήταν προτεραιότητα της ρωσικής ελίτ και εκείνων που επιδιώκουν να ξεφύγουν από καταπιεστικά καθεστώτα είναι πλέον όλο και πιο δημοφιλές μεταξύ των πολιτών των ΗΠΑ, οι οποίοι αναζητούν τις λεγόμενες χρυσές βίζες και διαβατήρια.

Οι κορυφαίες χώρες προορισμού του 2023 περιλαμβάνουν την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία και την Ισπανία, σύμφωνα με την έκθεση της Henley & Partners. Αυτό οφείλεται εν μέρει στις καιρικές συνθήκες και στα αξιοθέατα, σημειώνει η έκθεση, και εν μέρει στο γεγονός ότι οι χώρες αυτές δεν έχουν «καμία ή σχεδόν καμία απαίτηση διαμονής», κάτι που προσελκύει πλούσιους Αμερικανούς που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ ακόμη, αλλά επιθυμούν να έχουν ένα εφεδρικό σχέδιο.

Αυτή η «ασφάλιση πυρός» είναι ελκυστική για διάφορους λόγους, λέει ο David Lesperance, ένας διεθνής σύμβουλος φορολογίας και μετανάστευσης που βοηθά την ελίτ να μετακινηθεί στο εξωτερικό. Ολοένα και περισσότεροι από τους Αμερικανούς πελάτες του ανησυχούν για το πολιτικό κλίμα στις ΗΠΑ, ενώ κάποιοι ενδιαφέρονται για διεθνείς επιχειρηματικές ευκαιρίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άλλοι σκοπεύουν να μετοικήσουν επειδή ανησυχούν για τα παιδιά τους που αντιμετωπίζουν το έντονο στις ΗΠΑ πρόβλημα των επιθέσεων με πυροβολισμούς ή θα ήθελαν ένα μέρος για να ξεφύγουν από μια επερχόμενη καταστροφή. Και κάποιοι σχεδιάζουν να πάνε σε μια χώρα με έναν πιο φιλικό φορολογικό κώδικα. Ο Lesperance επισημαίνει το ενδεχόμενο ενός «φόρου δισεκατομμυριούχου» -που προωθείται από τους Δημοκρατικούς, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Τζο Μπάιντεν- ως ιδιαίτερου καταλύτη.

«Δεν σημαίνει ότι το χρησιμοποιείτε αυτή τη στιγμή», λέει ο Lesperance αναφορικά με την προσθήκη μιας νέας κατοικίας ή υπηκοότητας. «Αλλά έχεις μια ασφάλεια και ένα σχέδιο απόδρασης».

Ο Mehdi Kadiri, επικεφαλής Βόρειας Αμερικής στη Henley & Partners, λέει ότι η δραματική αύξηση των πλούσιων Αμερικανών που αναζητούν βίζα ή δεύτερη υπηκοότητα προμηνύει δυνητικά μεγαλύτερα προβλήματα στις ΗΠΑ. Η έκθεση επισημαίνει «στασιμότητα του βιοτικού επιπέδου, αύξηση των επιπέδων χρέους και μια επικίνδυνα πολωμένη κοινωνία» ως μερικά μόνο από αυτά τα εμπόδια.

«Με τις πολιτικές διαιρέσεις και τις κοινωνικές εντάσεις στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών, οι Αμερικανοί επενδυτές, οι επιχειρηματίες και οι πλούσιες οικογένειες αντισταθμίζουν όλο και περισσότερο τα πονταρίσματά τους και επιδιώκουν μια εφεδρική υπηκοότητα ή διαμονή στο εξωτερικό, σηματοδοτώντας τη μείωση της πίστης στις εγχώριες προοπτικές», λέει ο Kadiri σε δελτίο τύπου που συνοδεύει την έκθεση.

Πάντως, υπάρχουν πολλοί πλούσιοι άνθρωποι που εξακολουθούν να θέλουν να έρθουν στις ΗΠΑ, διαπιστώνει η έκθεση. Οι ΗΠΑ προσέλκυσαν 2.200 εκατομμυριούχους το 2023, ενώ ακόμη περισσότεροι αναμένεται να έρθουν το 2024. Το Σαν Φρανσίσκο και το Όστιν παραμένουν κορυφαίοι προορισμοί για τους πλούσιους εργαζομένους στον τομέα της τεχνολογίας, ενώ η Φλόριντα είναι επίσης μια ελκυστική τοποθεσία για πλούσιους ξένους.

Επιπλέον, περίπου 5,5 εκατομμύρια Αμερικανοί κατέχουν τουλάχιστον 1 εκατομμύριο δολάρια σε ρευστά επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία, αριθμός που έχει αυξηθεί κατά 62% τα τελευταία 10 χρόνια. Οι ΗΠΑ παραμένουν επίσης η έδρα των περισσότερων εκατομμυριούχων και δισεκατομμυριούχων καθώς, παρά την όποια αναταραχή υπάρχει εκεί, εξακολουθούν να παραμένουν ένα σχετικό «ασφαλές καταφύγιο» παγκοσμίως, σημειώνει η έκθεση.

«Οι ΗΠΑ παραμένουν σταθερά ο κορυφαίος προορισμός για τον παγκόσμιο πλούτο», αναφέρει η έκθεση. «Η διαρκής γοητεία του αμερικανικού ονείρου, όσο αμαυρωμένο κι αν είναι αυτό, συνεχίζει να προσελκύει φιλόδοξα ταλέντα από όλο τον κόσμο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com