Γιατί παραιτήθηκε ο CEO του μεγαλύτερου κρατικού επενδυτικού ταμείου στον κόσμο

Γιατί παραιτήθηκε ο CEO του μεγαλύτερου κρατικού επενδυτικού ταμείου στον κόσμο
Photo: pixabay.com
  Υπό τη διεύθυνση του το ταμείο ξεπέρασε σε περιουσία τα 1,1 τρισ δολάρια.

των Mikael Holter & Sveinung Sleire, Bloomberg

Ο διευθύνων σύμβουλος του κρατικού ταμείου επενδύσεων της Νορβηγίας, Yngve Slyngstad, αποχωρεί αφότου πέρασε τα τελευταία 12 χρόνια συσσωρεύοντας μια περιουσία 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για το ταμείο.

Ο 56χρονος δήλωσε ότι έλαβε την απόφαση όταν το ταμείο ξεπέρασε το όριο των 10 τρισεκατομμυρίων κορωνών την περασμένη εβδομάδα, 50 χρόνια αφότου η Νορβηγία ανακάλυψε για πρώτη φορά το πετρέλαιο που βοήθησε στην συσσώρευση του τεράστιου πλούτου της συγκεκριμένης χώρας. Ο Slyngstad παραδέχθηκε ότι εξέταζε το ενδεχόμενο αποχώρησής του εδώ και περίπου έναν χρόνο. Πλέον, θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να οριστεί ο διάδοχος το 2020 το νωρίτερο.

«Η μόνη μέρα που δεν ανησύχησα ήταν την Παρασκευή και υπ’ αυτήν την έννοια ήταν καιρός να φύγω» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Τετάρτη στο Όσλο.

Ο Slyngstad, ο οποίος διαθέτει πέντε πτυχία, επέβλεψε μια μεταμόρφωση στο χαρτοφυλάκιο του fund, με επέκταση στα ακίνητα, αύξηση του ποσοστού των μετοχών επί του συνολικού χαρτοφυλακίου του fund, και παράλληλη απομάκρυνση από συγκεκριμένους τομείς της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων. Επανειλημμένα, ο Slyngstad έχει υπογραμμίσει τη μακροπρόθεσμη προσέγγιση που υιοθετεί το επενδυτικό ταμείο σε όλες τις επενδύσεις του, γεγονός που του έχει επιτρέψει να αγοράζει μετοχές όταν οι άλλοι πουλάνε.

«Κατά τη διάρκεια αυτών των 12 ετών, το ταμείο έχει επιτύχει πολύ καλά αποτελέσματα και έχει αποκτήσει ισχυρή θέση σε διεθνές επίπεδο και στη Νορβηγία», ανέφερε σε δήλωσή του ο Oystein Olsen, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Νορβηγίας και πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου που επιβλέπει το ταμείο.

Αφού οριστεί διάδοχος, ο Slyngstad θα μετακομίσει στο Λονδίνο για να επιβλέψει ως στέλεχος της Norges Bank Investment Management (η οποία διαχειρίζεται το fund) την είσοδο του ταμείου στις υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσα τα επόμενα δύο χρόνια. Το ταμείο έχει καταστήσει σαφές ότι ο επόμενος CEO πρέπει να έχει μια βαθιά κατανόηση της νορβηγικής κοινωνίας, πέραν των καλών επενδυτικών και ηγετικών δεξιοτήτων.

Με πτυχία πολιτικών επιστημών, οικονομικών, νομικής, διοίκησης επιχειρήσεων και φιλοσοφίας, ο Slyngstad βρέθηκε στο fund το 1998 από την εταιρεία διαχείρισης χαρτοφυλακίου Storebrand για να βοηθήσει στη δημιουργία του μετοχικού του χαρτοφυλακίου. Στις αρχές του 2008 έγινε CEO του fund και κατά το πρώτο έτος της θητείας του κλήθηκε να διαχειριστεί τις τεράστιες απώλειες που προέκυψαν κατά την κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Το επενδυτικό ταμείο είχε ετήσια απόδοση 7,63% τα τελευταία 10 χρόνια και αναμένεται να σημειώσει κέρδη-ρεκόρ φέτος, εν μέσω ανόδου των τιμών των μετοχών.