Γιατί προκαλεί θρομβώσεις το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid – Βρέθηκε η αιτία

Γιατί προκαλεί θρομβώσεις το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid – Βρέθηκε η αιτία
Topic picture, symbol photo: AstraZeneca Corona vaccine. Disposable syringe and vaccination box with vaccine for injection with a cannula. Impfspritze | usage worldwide Photo: AFP

Οι επιστήμονες εντόπισαν, πιθανόν, τον λόγο που το εμβόλιο της AstraZeneca για την Covid-19 μπορεί να προκαλέσει θρομβώσεις στο αίμα, παρενέργεια η οποία οδήγησε στον περιορισμό της χρήσης του.

Η αλληλεπίδραση μεταξύ του εμβολίου και μιας πρωτεΐνης γνωστής ως «παράγοντας αιμοπεταλίων 4» θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από τα περιστατικά θρόμβωσης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Science Advances από επιστήμονες στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η χρήση του εμβολίου της AstraΖeneca, που αναπτύχθηκε από κοινού με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έχει περιοριστεί παγκοσμίως από την πιθανή συσχέτιση του εμβολίου και περιστατικών πρόκλησης θρόμβων, με το Ηνωμένο Βασίλειο να το επιτρέπει μόνο σε άτομα άνω των 40 ετών.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη δώσει το «πράσινο φως» για το εμβόλιο…

Τον Μάιο, Γερμανοί επιστήμονες δημοσίευσαν  μια μελέτη που έλεγε ότι η παρενέργεια συνδέεται με τον φορέα αδενοϊού που χρησιμοποιεί ο εμβολιασμός.

«Γνωρίζουμε τώρα περί τίνος πρόκειται» είχε πει ο Αντρέας Γκραϊνάχερ, επικεφαλής της Πανεπιστημιακής Κλινικής Greιsfwfald (UMG) σε βιντεοσυνέντευξη με δημοσιογράφους. Όπως τόνισε, για τη δημιουργία θρομβώσεων ευθύνονται ορισμένα μόρια του ανοσοποιητικού συστήματος. 

Οι θρόμβοι ήταν πιο συχνοί μετά την πρώτη δόση, με 426 περιπτώσεις να αναφέρθηκαν στη ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις 17 Νοεμβρίου από περισσότερες από 24 εκατομμύρια πρώτες και δεύτερες βολές.

«Αν και η έρευνα δεν είναι οριστική, προσφέρει ενδιαφέρουσες πληροφορίες, και η AstraZeneca διερευνά τρόπους για να αξιοποιήσει αυτά τα ευρήματα ως μέρος των προσπαθειών μας για την απενεργοποίηση αυτής της εξαιρετικά σπάνιας παρενέργειας» ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση.

Η εταιρεία τόνισε ότι ο μηχανισμός που εντοπίστηκε δεν αποδεικνύει ότι είναι η αιτία της σπάνιας θρόμβωσης και τα περισσότερα άτομα που έχουν αντισώματα PF4 δεν θα αναπτύξουν θρόμβους. 

Σε κάθε περίπτωση, ο κίνδυνος θρόμβωσης είναι επίσης πολύ υψηλότερος εάν νοσήσει κανείς από την Covid-19 από οποιοδήποτε από τα εμβόλια.