Γιατί τα υδροπλάνα της Hellenic Seaplanes αναγκάζονται να φύγουν από την Πάτμο

Γιατί τα υδροπλάνα της Hellenic Seaplanes αναγκάζονται να φύγουν από την Πάτμο

Η επιτυχημένη συμμετοχή στην WTM, οι ξένοι επενδυτές και η κωλυσιεργία του κράτους στο θέμα των υδροπλάνων.

Της Μαρίας Ακριβού

Εμπόδιο στη διεξαγωγή πτήσεων μέσω υδροπλάνων στο νησί της Πάτμου βάζει το τοπικό Λιμεναρχείο. Όπως αναφέρει στην επίσημη ανακοίνωσή της η Hellenic Seaplanes, έπειτα από δύο χρόνια διαρκούς προσπάθειας για την αδειοδότηση της κατασκευής υδατοδρομίου στο νησί της Πάτμου, το οποίο όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο θα λειτουργούσε εντός του 2016, μια επιστολή από το τοπικό Λιμεναρχείο έρχεται να “τινάξει” τα πάντα στον αέρα, οδηγώντας το υπουργείο Ναυτιλίας σε αρνητική γνωμοδότηση

Η είδηση έπεσε σαν “κεραυνός εν αιθρία”, με τον Δήμο Πάτμου και την ελληνική εταιρεία υδροπλάνων να πληροφορούνται την αρνητική εξέλιξη και να μην πιστεύουν στα αυτιά τους, καθώς στον διαγωνισμό παραχώρησης, που είχε γίνει 2 χρόνια πριν, δεν υποβλήθηκε από τον τοπικό Λιμενάρχη, ο οποίος συμμετείχε στα συμβούλια, καμία επίσημη ένσταση.

Στην ανακοίνωση της Hellenic Seaplanes υπογραμμίζεται πως όταν παραχωρείται ένας χώρος με διαγωνιστική διαδικασία για μια συγκεκριμένη χρήση και δραστηριότητα πρέπει να είναι ξεκάθαρο από τον παραχωρητή που του ανήκει ο χώρος, ότι δεν θα έχει πρόβλημα στο μέλλον ο μισθωτής  με εσωτερικά θέματα και προσωπικές διαφωνίες του φορέα.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος  της Hellenic Seaplanes, κ. Νικόλας Χαραλάμπους σε δήλωση του ανέφερε ότι «Πρέπει να γίνει μια σωστή ενημέρωση από το υπουργείο σε όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται με την αδειοδότηση και την λειτουργία  των υδατοδρομίων, γιατί η άγνοια για την δραστηριότητα των υδροπλάνων οδηγεί σε αρνητικές εξελίξεις για την ανάπτυξη και τις νέες επενδύσεις σε περιοχές, όπως η Πάτμος, που έχει ανάγκη μια αεροπορική διασύνδεση με άλλους προορισμούς».

Έκλεψε τις εντυπώσεις στην World Travel Market

Μπορεί με την Πάτμο να μην έχει βρεθεί ακόμη λύση, ωστόσο, το ενδιαφέρον που εκφράστηκε από εταιρείες του εξωτερικού κατά την Παγκόσμια Έκθεση Τουρισμού, που διεξήχθη πριν από λίγες ημέρες στο Λονδίνο, ήταν μεγάλο. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Fortunegreece.com, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Seaplanes, στη Βρετανική πρωτεύουσα έγινε σειρά συναντήσεων με φορείς από τον κλάδο του τουρισμού καθώς και με ξένα funds, τα οποία εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για να συμμετάσχουν στο επενδυτικό της πλάνο.

Επιστρέφει η Vikings – Έντονο το επενδυτικό ενδιαφέρον από Ελλάδα και εξωτερικό

Την ίδια ώρα, η εταιρεία Vikings επιστρέφει στην Ελλάδα με νέες προτάσεις για την Hellenic Seaplanes, μπαίνοντας στην τελική συμφωνία για τον εξοπλισμό του στόλου  της δεύτερης με τελευταίας τεχνολογίας αεροσκάφη.

Ο κ. Χαραλάμπους θέλησε να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του αναφορικά με το προφίλ των επενδυτών που “φλερτάρουν” την εταιρεία του, αποκάλυψε ωστόσο, ότι υπάρχουν αρκετές εταιρείες του εξωτερικού που θα ήθελαν να συνεργαστούν  με την Hellenic Seaplanes, αναπτύσσοντας από κοινού δίκτυο στις χώρες του Κόλπου. “Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται με ωριμότητα το έργο από όλους τους αρμόδιους φορείς που το αξιολογούν , με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνεχείς καθυστερήσεις και εμπλοκές για την ανάπτυξή του. Υπάρχουν περιπτώσεις, κατά τις οποίες οι Λιμενάρχες σημαντικών νησιωτικών προορισμών, χωρίς να έχουν τη γνώση για τη λειτουργία των υδροπλάνων τοποθετούνται επί του θέματος έχοντας παράλογες απαιτήσεις, οι οποίες σαφώς και δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν από οποιαδήποτε εταιρεία επιχειρήσει να αναπτύξει τα υδροπλάνα στην Ελλάδα. Βάζουν σκοπίμως εμπόδια για να μην αναλάβουν οι ίδιοι την ευθύνη για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα στο λιμάνι τους, αλλά και για να διώξουν τα υδροπλάνα για ακόμα μια φορά”.

Διαρκείς συναντήσεις με υπουργεία για την άμεση αδειοδότηση υδατοδρομίων

Αναφερόμενος στα capital control σχολιάζει πως επηρέασαν πολύ σοβαρά τη στάση των επενδυτών του εξωτερικού, οι οποίοι περιμένουν να δουν από την πλευρά της κυβέρνησης μια κίνηση ελάφρυνσης, ώστε να μπορέσουν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους. “Η εταιρεία προσπαθεί να διασφαλίσει τους επενδυτές, πραγματοποιόντας διαρκώς συναντήσεις και ενημερώνοντάς τους για την κατάσταση που επικρατεί. Παράλληλα, έχουμε ξεκινήσει συναντήσεις και με τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Μεταφορών. Σχεδόν κάθε 15 ημέρες τους ενημερώνουμε για το που βρίσκονται τα projects που έχουμε αναλάβει. Η κυβέρνηση έχει αντιδράσει θετικά, δείχνει ότι υπάρχει η πολιτική βούληση, αλλά αυτή από μόνη της δεν αρκεί. Πρέπει να μετουσιωθεί σε πράξη και με σωστό προγραμματισμό να προχωρήσουμε με ταχύτερα βήματα. Αρκέι να σας πω πως στην Αμφιλοχία οι απαιτήσεις που μας ζητήθηκαν σε περιβαλλοντικό επίπεδο είναι λίγο πολύ παρόμοιες με αυτές που χρειάζονται για την κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου. Ο υπάλληλος δε που έθεσε αυτές τις προϋποθέσεις, έφυγε από τη θέση του και βρέθηκε ξαφνικά στο γραφείο Βουλευτή”.

Ένα μόνο υδατοδρόμιο έχει αδειοδοτηθεί από το 2014

Υπενθυμίζεται πως από τον Νοέμβριο του 2014 μέχρι και σήμερα το ελληνικό κράτος έχει αδειοδοτήσει μόλις ένα υδατοδρόμιο, αυτό της Κέρκυρας, πράγμα που καθιστά αδύνατη τη δημιουργία δικτύου και έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων για τον τουρισμό της χώρας, το “πάγωμα” επενδύσεων, αλλά και το χάσιμο μιας ακόμη τουριστικής σεζόν για τη Hellenic Seaplanes. “Αν δεν ξεκινήσουν να λύνονται τα προβλήματα μέχρι το τέλος της χρονιάς το μόνο βέβαιο είναι πως θα χαθεί και η επόμενη”. Σε κάθε περίπτωση, για να μπορέσει να καταστεί το δίκτυο των υδροπλάνων βιώσιμο απαιτείται η λειτουργία τουλάχιστον 6 προορισμών, αριθμός που δεν είναι ακατόρθωτος εάν τα “γρανάζια” της ελληνικής γραφειοκρατίας αρχίσουν και πάλι να δουλεύουν.

“Η Hellenic Seaplanes είχε πρόσφατα συνάντηση με τη διοίκηση της Κροατικής εταιρείας υδροπλάνων ECA. Μολονότι η Κροατικών συμφερόντων ECA ξεκίνησε να δραστηριοποιείται σε μια χώρα που δεν έχει τα νησιά της Ελλάδος με ένα μόλις υδροπλάνο σήμερα έχει στη διάθεσή της τρια, έχει αναπτύξει σε σύντομο χρονικό διάστημα 12 προορισμούς και περιμένει να παραλάβει τέσσερα επιπλέον υδροπλάνα. Μιλάμε για μια χώρα με τη μισή τουριστική σεζόν και το μισό τουρισμό σε σχέση με αυτόν της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται πολύ μπροστά τουριστικά. Φανταστείτε τι θα μπορούσε να γίνει στη χώρα εάν υπήρχε σωστός συντονισμός και συνεργασία”.