«Γιατί τα startups δεν μπορούν να φέρουν την “Ανάσταση”»

«Γιατί τα startups δεν μπορούν να φέρουν την “Ανάσταση”»

Άρθρο του Bloomberg αναλύει γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει έτσι απλά Silicon Valley. 

Όταν ένας στους τέσσερεις Έλληνες είναι χωρίς εργασία, τότε η στήριξη της κυβέρνησης σε εταιρείες startups δεν θα είναι αρκετή για να γυρίσει η αγορά εργασίας σελίδα.  Αυτό είναι το μήνυμα που βγαίνει από τις δηλώσεις τεσσάρων εκπροσώπων αυτής της κατηγορίας εταιρειών στο πρακτορείο Bloomberg.

«Τα startups δημιουργούν θέσεις εργασίας και έσοδα για τη χώρα και λειτουργούν ως ένα θετικό μοντέλο, κυρίως για τους νέους, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε αυτές οι εταιρείες να δημιουργήσουν από μόνες τους τις θέσεις εργασίας που απαιτούνται στην Ελλάδα» δηλώνει ο Χάρης Μακρυωνίτης, διευθύνων σύμβουλος της Endeavor Greece.

Οι ελληνικές startup απασχολούν περίπου 1.500 ανθρώπους σε εταιρείες που καλύπτουν από την εύρεση ταξί μέχρι την παραγγελία σουβλακιών. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Endeavor, το 2013 δημιουργήθηκαν 144 τέτοιες νέες εταιρείες, όταν το 2012 είχαν ιδρυθεί μόλις 65 και το 2010 μόλις 16. Ενδεικτικό της επιτυχίας των εταιρειών αυτής της κατηγορίας ήταν ότι μόνο οι 30 από αυτές συγκέντρωσαν επενδύσεις ύψους 42 εκατ. ευρώ όταν το 2010 είχαν μετά βιας συγκεντρώσει 500.000 ευρώ.

Το 15% αυτών των εταιρειών έχει καλές πιθανότητες να εξελιχθεί σε μεγαλύτερη επιχείρηση δηλώνει ο Μακρυωνίτης κάνοντας λόγο για μια καλή επίδοση αλλά όχι αρκετή για την επίλυση του προβλήματος της ανεργίας.

«Ακόμα κι αν ξαφνικά δημιουργούσαμε μια δική μας Silicon Valley δεν θα μπορούσαμε σε καμία περίπτωση να δούμε ξαφνικά έσοδα 200 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ» υποστηρίζει από την πλευρά του ο Αιμίλιος Μάρκου, ο συνιδρυτής της Hellas Direct.

«Είναι πρώιμο και υπεραισιόδοξο να υποστηρίξει κανείς ότι οι startups είναι το μέλλον της Ελλάδας για να γυρίσει την οικονομία της» δηλώνει στο ίδιο μήκος κύματος ο Νίκος Μωραϊτάκης της Workable. Όπως εξηγεί «υπάρχει μια αγωνία για την επίδειξη θετικών ιστοριών για την Ελλάδα μετά από μια τόσο δύσκολη περίοδο».

Διαβάστε περισσότερα: 

Μία startup για τις startups

Στιβ Βρανάκης: «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει Startup Nation»!

Οι startups στην Ελλάδα σε αριθμούς

Ψηφιακοί «τίτλοι τέλους» στις καταθέσεις πινακίδων