Γιατί τα τεράστια κέρδη του Facebook δεν είναι αρκετά για τους μετόχους του

Γιατί τα τεράστια κέρδη του Facebook δεν είναι αρκετά για τους μετόχους του
Facebook CEO Mark Zuckerberg is seen on stage during a town hall with Indian Prime Minister Narendra Modi at Facebook's headquarters in Menlo Park, California September 27, 2015. REUTERS/Stephen Lam - RTX1SQLE Photo: REUTERS

Μήπως η τιμή της μετοχής της εταιρείας έφτασε στο αποκορύφωμά της; 

Το Facebook, έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση με τα κέρδη του, όπως κάνει για κάθε τρίμηνο τα τελευταία τρία χρόνια. Και όμως, οι επενδυτές δεν είναι ευχαριστημένοι. Οι μετοχές ξεκίνησαν να πωλούνται με πτώση 7%.

Η μετοχή υποχώρησε παρά το γεγονός ότι το Facebook αύξησε τα έσοδά του κατά 56% από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, αύξησε τα καθαρά έσοδα και τα κέρδη ανά μετοχή κατά 166% και 165%, αντίστοιχα, και οι ενεργοί χρήστες αυξήθηκαν μηνιαίως κατά 16% (που σημαίνει 1,8 δισεκατομμύρια).

Η εταιρεία ανέφερε αξιοζήλευτα περιθώρια λειτουργικού κέρδους που έφτασαν το 45%. Είναι αλήθεια, ότι το Facebook αναπτύσσεται ταχύτερα από όλες τις εταιρείες τεχνολογίας και έχει αναμφισβήτητα πολύ περισσότερο χώρο για να «μεγαλώσει» αποτελώντας μια μηχανή κέρδους. Ναι, ο Μάρκ Ζούκερμπεργκ έχει μια εντυπωσιακή πορεία και τα καταφέρνει περίφημα.

Γιατί, λοιπόν, οι μέτοχοι “τιμωρούν” την εταιρεία μέσα από την τιμή πώλησης της μετοχής της; Κατηγορήστε τις διαφημίσεις! Το Facebook έχει προειδοποιήσει τους επενδυτές του από τις αρχές του έτους ότι θα αυξήσει το κόστος τους και δεν θα μπορεί να είναι σε θέση να διατηρήσει την θεαματική αύξηση των εσόδων του και τα κέρδη του για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αλλά αυτό το τρίμηνο, οι προειδοποιήσεις φαίνεται ότι σοβάρεψαν ακόμα περισσότερο, ιδιαίτερα όταν ο CFO, Dave Wehner χρησιμοποίησε τη λέξη “ουσιαστικά” για να περιγράψει την πτώση του ποσοστού αύξησης των εσόδων από τις διαφημίσεις του Facebook στο επόμενο έτος. “Περιμένουμε να δούμε τους ρυθμούς ανάπτυξης των εσόδων από τις διαφημίσεις να μειώνονται ουσιαστικά”, είπε.

Στο Twitter, μια έξυπνη δημοσιογράφος παρατήρησε ότι το προηγούμενο τρίμηνο, ο ίδιος είχε δηλώσει ότι η μεγέθυνση θα υποχωρήσει “αναλόγως.” Πιο συγκεκριμένα, το Facebook ανακοίνωσε ότι έχει φτάσει στο μάξιμουμ του αριθμού των διαφημίσεων που μπορεί να δείξει σε κάθε χρήστη. Αυτό το γεγονός ήταν ένας σημαντικός παράγοντας στην αύξηση των εσόδων του Facebook, αλλά δεν θα μπορεί να συμβάλει πολύ στην ανάπτυξη προς τα πάνω προκαλώντας ανησυχία.

Για αρχή, η εταιρεία εξαντλείται από την απόκτηση δυνητικών νέων χρηστών στην κύρια εφαρμογή της, στο «απέραντο γαλάζιο» του Facebook app.

Τέλος, η δεύτερη «γενιά» των μηχανών του Facebook – η ανάπτυξη του Oculus VR, του Facebook Messenger και  τουWhatsApp- μόλις τώρα αρχίζουν να ψάχνει το πώς θα βγάλει χρήματα- και όμως αυτό συμβαίνει και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι μέσω της διαφήμισης. Θα υπάρξει μια σκληρή καμπύλη μάθησης.

Η μετοχή του Facebook έχει ένα τετραετές ρεκόρ ανόδου χωρίς «ταβάνι». Αν έχετε αγοράσει μια μετοχή από τον καιρό που η εταιρεία εισήχθη στο χρηματιστήριο το 2012, θα είστε κερδισμένοι περίπου κατά 600%. Αλλά σήμερα, το Facebook εμπορεύεται στην εξαιρετικά υψηλή αναλογία τιμής- κέρδους των 60, πολύ υψηλότερη από παρεμφερείς εταιρείες με λιγότερα κέρδη αλλά το νικηφόρο σερί του Facebook δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα και οι επενδυτές ίσως έχουν αρχίσει να το βλέπουν.

Πηγή: Fortune