Γιατί τα τηλέφωνα είναι οι ικανότεροι κατάσκοποι του κόσμου

Δεν μπορεί να κρυφτεί κανείς - όλοι είναι στόχος.

του Robert Hackett

Οι εταιρείες συνάθροισης τοποθεσίας (location aggregators), οι οποίες συλλέγουν δεδομένα από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, έχουν συνδεθεί με πλήθος αμφιλεγόμενων πρακτικών που σχετίζονται με τη διαχείριση δεδομένων.

Αυτοί οι aggregators εξαρτώνται από τους γίγαντες του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, όπως οι AT&T, Verizon, Sprint και T-Mobile, για την ύπαρξη και τη λειτουργία τους. Συγκεκριμένα, πουλάνε σε άλλες εταιρείες πρόσβαση σε δεδομένα, τα οποία και πουλάνε σε άλλες εταιρείες. Οι κάτοχοι των τηλεφώνων δεν έχουν άλλη επιλογή από το να κάνουν opt-in. Οι συσκευές των χρηστών εκπέμπουν συνεχώς σε πύργους κυψελών καθώς βρίσκονται στο δίκτυο. Δεν μπορεί να κρυφτεί κανείς – όλοι είναι στόχος.

Για ένα μικρό ποσό, οποιοσδήποτε έχει τις κατάλληλες διασυνδέσεις μπορεί να προσλάβει έναν καλό …σκοπευτή για να εντοπίσει το τηλέφωνο κάποιου μέσω μιας αλυσίδας σχέσεων που εκτείνονται μέχρι αυτούς τους συναθροιστές τοποθεσίας. Ο Joseph Cox, συντάκτης στο Vice Motherboard, ήξερε κάποιον που ήξερε κάποιον που ήξερε κάποιον… Σε μια έρευνά του που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα, ο Cox αποκάλυψε την υπόγεια αγορά εντοπισμού συσκευών. Πλήρωσε κάποιον 300 δολάρια για να κάνει γεωεντοπισμό τηλεφώνου με ακρίβεια μερικών εκατοντάδων μέτρων, δίνοντάς του τίποτε περισσότερο από τον αριθμό τηλεφώνου.

Η έρευνα του Cox δίνει το τελειωτικό, ίσως, χτύπημα σε ένα τμήμα της αγοράς που βρίσκεται στον …αναπνευστήρα από τότε που οι New York Times αποκάλυψαν έναν μεγάλης κλίμακας παραβάτη πέρυσι. Αφότου το τότε δημοσίευμα κατέδειξε πώς ένα δίκτυο κατάχρησης δεδομένων επέτρεπε σε ένα εργαλείο μιας εταιρείας με την επωνυμία Securus να παρακολουθεί το τηλέφωνο του καθένα στις ΗΠΑ, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας άρχισαν να ρίχνουν οι ίδιες φως στις σχέσεις τους με τους συναθροιστές τοποθεσίας.

Εκείνη την εποχή, η Verizon είχε πει ότι θα έβαζε τέλος στις σχέσεις της με τις εταιρείες συνάθροισης τοποθεσίας, με μερικές εξαιρέσεις για την αποτροπή απάτης. Παρομοίως, η AT&T είχε δηλώσει ότι θα περιόριζε τις σχέσεις της σε σκοπούς όπως η αξιολόγηση πιστωτικού κινδύνου και η παροχή οδικής βοήθειας. Και οι Sprint και T-Mobile είχαν τονίσει ότι θα ακύρωναν τις συμβάσεις τους με τους συναθροιστές.

Πλέον, όμως, οι τελευταίες παραβιάσεις που αποκάλυψε το Motherboard απειλούν ακόμα κι αυτές τις περιορισμένες σχέσεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας με τις εταιρείες συνάθροισης τοποθεσίας. Η AT&T είπε ότι θα πάψει να έχει την οποιαδήποτε σχέση με aggregators μέχρι τον Μάρτιο – ακόμα και σε περιπτώσεις όπου αυτοί οι δεσμοί μπορεί να ωφελούν τους χρήστες. Η Sprint ανακοίνωσε ότι έληξε τη σχέση της με τη Zumigo, τον aggregator που παρείχε δεδομένα σε μια άλλη εταιρεία με την επωνυμία Microbilt, η οποία στη συνέχεια τα πούλησε σε άλλους.

Εκπρόσωπος της Sprint αρνήθηκε να αποκαλύψει κατά πόσο η εταιρεία θα λήξει όλες τις σχέσεις της, ακολουθώντας το παράδειγμα της AT&T. Η Verizon και η T-Mobile δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του Fortune για κάποιο σχόλιο.

Σχετικά άρθρα