Γιατί η τιμή του Bitcoin και άλλων ψηφιακών νομισμάτων κατρακυλά

Γιατί η τιμή του Bitcoin και άλλων ψηφιακών νομισμάτων κατρακυλά
epa05060735 (FILE) A file photograph dated 13 March 2014 shows a Bitcoin sign in the lobby of the ANX office headquarters in Hong Kong, China. Reports on 09 December 2015 state that police have raided the home of an Australian entrepreneur who has been identified in US media as a founder and developer of online digital currency bitcoin. EPA/JEROME FAVRE

Οι λόγοι για τους οποίους επικρατεί έντονη ανησυχία στους κόλπους όσων ασχολούνται με τα ψηφιακά νομίσματα.

Μέσα στον Ιούλιο η αγορά των ψηφιακών νομισμάτων γνώρισε μια πολύ μεγάλη πτώση που έφτασε το 23%. Και το ερώτημα εάν αυτός είναι ο πάτος, η απάντηση είναι «μάλλον όχι».

Το σαββατοκύριακο που πέρασε χαρακτηρίστηκε από τη βίαιη πτώση των δύο διασημότερων ψηφιακών νομισμάτων. Το Bitcoin έπεσε στα 1.863 δολάρια (πτώση 38% από τα ιστορικά υψηλά) ενώ το ethereum έφτασε τα 133 δολάρια (πτώση 67% από τα δικά του ιστορικά υψηλά).

Τα δύο αυτά νομίσματα είναι τα πιο δημοφιλή ανέμεσα σε όσους ασχολούνται με την αγορά και την πώλησή τους, όμως δεν είναι τα μόνα που είδαν την αξία τους να πέφτει σημαντικά σε λίγες μόνο μέρες. Σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας ερευνών Coindesk, συνολικά η αγορά των ψηφιακών νομισμάτων έπεσε σε ένα μήνα από τα 115 δισ. δολάρια στα 61 δισ.

Τη Δευτέρα οι τιμές ανέβηκαν ξανά λίγο, με το Bitcoin να διαπραγματεύεται στα 2.000 δολάρια και το ethereum στα 160.

Συγκεκριμένη εξήγηση για αυτήν την ξαφνική πτώση δεν υπάρχει, ακόμη κι αν θεωρείται εν μέρει μια διαδικασία διόρθωσης μετά από την αλματώδη αύξηση της αξίας των ψηφιακών νομισμάτων.

Ένας παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η αντιδικία μεταξύ των ηγετικών προσωπικοτήτων της κοινότητας του Bitcoin για το κατά πόσο πρέπει να αλλάξει το πρωτόκολλο που στηρίζει το νόμισμα. Εάν αυτή η διαμάχη εξελιχθεί σε έναν «εμφύλιο» πόλεμο και δεν επιλυθεί ως την 1η Αυγούστου, τότε μπορεί να προκαλέσει ένα σπιράλ πωλήσεων το οποίο θα ρίξει πολύ χαμηλά την τιμή του ψηφιακού νομίσματος.

Εκτός από αυτό, ήρθε και η προειδοποίηση της δημοφιλούς πλατφόρμας συναλλαγών, GDAX από την Coinbase, σύμφωνα με την οποία εάν η διαμάχη δεν σταματήσει τότε ίσως και να παύσουν για κάποιο χρονικό διάστημα οι κινήσεις όσων αποσύρουν Bitcoins.

Πρέπει όμως να υπάρξει και ψυχραιμία. Κι αυτό διότι στα επτά χρόνια ζωής, το Bitcoin έχει επιβιώσει μια σειρά από κρίσει και μεγάλες πτώσεις από τις οποίες επανήλθε ακόμη πιο ισχυρό. Στοιχείο το οποίο στέλνει θετικά μηνύματα ότι και αυτή η κρίση κάποια στιγμή θα ξεπεραστεί.

Διαβάστε ακόμη: Είναι το Bitcoin και το Ethereum απλά φούσκες;