Γιατί το ποσοστό αποτελεσματικότητας του κορυφαίου εμβολίου της Κίνας έπεσε από το 78% στο 50%;

του Grady McGregor

Πριν από σχεδόν μια εβδομάδα, Βραζιλιάνοι αξιωματούχοι ανακοίνωναν με θριαμβευτικό τόνο ότι το εμβόλιο της κινεζικής φαρμακοβιομηχανίας Sinovac ήταν κατά 78% αποτελεσματικό στην πρόληψη των μολύνσεων από COVID-19.

«Σήμερα είναι η ημέρα της ελπίδας, η ημέρα της ζωής», δήλωσε ο João Doria, κυβερνήτης της πολιτείας του Σάο Πάολο στη Βραζιλία, σε συνέντευξη Τύπου στις 7 Ιανουαρίου.

Αλλά σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, οι αξιωματούχοι έδωσαν μια πιο απογοητευτική εικόνα: το εμβόλιο της Sinovac είναι, στην πραγματικότητα, μόνο κατά 50,4% αποτελεσματικό στην πρόληψη των μολύνσεων από COVID-19. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το χαμηλότερο ποσοστό αντιπροσωπεύει «πολύ ελαφρά» κρούσματα COVID-19 μεταξύ των συμμετεχόντων στη δοκιμή Φάσης III της χώρας για το εμβόλιο, τα οποία είχαν παραλειφθεί στην προηγούμενη ανάλυση.

Το 50,4% ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου της Sinovac στην πρόληψη των μολύνσεων από COVID-19 είναι σημαντικά χαμηλότερο από τα ποσοστά αποτελεσματικότητας 95% και 94% για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, αντίστοιχα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το χαμηλότερο ποσοστό προέκυψε όταν οι Βραζιλιάνοι επιστήμονες πίεσαν τον Βραζιλιάνο συνεργάτη της Sinovac, το Ινστιτούτο Butantan, να δημοσιεύσει μια πληρέστερη εικόνα των αποτελεσμάτων της δοκιμής.

Ο Ricardo Palácios, ιατρικός διευθυντής του Ινστιτούτου Butantan, υποστήριξε ότι το χαμηλότερο ποσοστό αποτελεσματικότητας ήταν μια απόδειξη ότι οι δοκιμές της Sinovac στη Βραζιλία επικεντρώθηκαν σε ομάδες υψηλότερου κινδύνου, σε σχέση με τις δοκιμές της Pfizer και της Moderna, και ότι το ινστιτούτο χρησιμοποίησε αυστηρότερα πρότυπα. «Προσθέσαμε όλες τις πιθανές δυσκολίες στις δοκιμές μας», είπε.

Ωστόσο, ούτε η Sinovac ούτε το Ινστιτούτο Butantan δημοσίευσαν πλήρη στοιχεία για τα δεδομένα της δοκιμής στο κοινό, και η Sinovac δεν απάντησε στο αίτημα του Fortune για κάποιο σχόλιο σχετικά με το νέο ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου.

Ειδικοί λένε στο Fortune ότι το μειωμένο ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου της Sinovac μπορεί να μην είναι ένα τόσο μεγάλο χτύπημα όσο φαίνεται, και ότι το εμβόλιο μπορεί ακόμη να αποδειχθεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας. Όμως, η ανακοίνωση της Τρίτης σηματοδοτεί το τελευταίο σε μια σειρά ασυνεπών συμπερασμάτων σχετικά με τη δραστικότητα του εμβολίου της Sinovac, το οποίο έχει πλέον παραγάγει τέσσερα διαφορετικά ποσοστά αποτελεσματικότητας σε τρεις ηπείρους.

Τα ασυνεπή στοιχεία, σε συνδυασμό με την έλλειψη διαθέσιμων δεδομένων για το κοινό, μπορεί να δυσκολέψουν την εταιρεία να οικοδομήσει την αναγκαία εμπιστοσύνη του κοινού για το εμβόλιό της.