Γιατί το ξέσπασμα του κορωνοϊού στη Νότια Αφρική προκαλεί την παγκόσμια ανησυχία

Γιατί το ξέσπασμα του κορωνοϊού στη Νότια Αφρική προκαλεί την παγκόσμια ανησυχία
A woman receives a dose of the Johnson and Johnson Covid-19 vaccine from a healthcare worker at the Zwartkops Raceway in Centurion on August 13, 2021. (Photo by Phill Magakoe / AFP) Photo: AFP
Μέχρι στιγμής, η Νότια Αφρική είναι η αφρικανική χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία του COVID-19.

του Marco Quiroz-Gutierrez

Καθώς ο COVID εξαπλώνεται γρήγορα στη Νότια Αφρική, οι ερευνητές εντόπισαν μια νέα μετάλλαξη του COVID-19, σε μια στιγμή που η χώρα αγωνίζεται να λάβει αρκετά εμβόλια για να εμβολιάσει τον πληθυσμό της.

Η μετάλλαξη, C.1.2, ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά τον Μάιο στις επαρχίες όπου βρίσκεται το Γιοχάνεσμπουργκ και η πρωτεύουσα, Πρετόρια. Το στέλεχος δεν έχει ακόμη ταξινομηθεί ως «μετάλλαξη ενδιαφέροντος» ή ως πιο επικίνδυνη «μετάλλαξη ανησυχίας» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά εξακολουθεί να σχετίζεται με αυξημένη μεταδοτικότητα και ικανότητα αποφυγής των αντισωμάτων, σύμφωνα με ερευνητική εργασία από τους επιστήμονες που το αναγνώρισαν για πρώτη φορά.

Άλλες μεταλλάξεις, συμπεριλαμβανομένης της εξέχουσας μετάλλαξης Δέλτα, έχουν προκαλέσει όλεθρο στους μη εμβολιασμένους σε όλο τον κόσμο. Δεν έχει ακόμη φανεί πώς θα προχωρήσει η C.1.2 και πώς θα επηρεάσει τον μεγάλο μη εμβολιασμένο πληθυσμό της Νότιας Αφρικής.

Η χώρα έχει εμβολιάσει περίπου το 10% του πληθυσμού της, σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων του CDC από το Fortune. Η Νότια Αφρική αντιμετώπισε προβλήματα στην προμήθεια αρκετών εμβολίων για τον πλήρη εμβολιασμό του πληθυσμού της, όπως πολλές άλλες χώρες της ηπείρου.

Η Νιγηρία έχει εμβολιάσει το 0,7% του πληθυσμού της και η Κένυα έχει εμβολιάσει το 1,5% των πολιτών της. Ο ΠΟΥ επέκρινε τα σχέδια για τα αναπτυγμένα κράτη να αρχίσουν να προσφέρουν ενισχυτικές δόσεις στους πολίτες του, όσο οι αναπτυσσόμενες χώρες αγωνίζονται να εξασφαλίσουν εμβόλια.

Η Νότια Αφρική έχει λάβει δωρεές εμβολίων από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες της έστειλαν 2,2 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer-BioNTech αυτό το Σαββατοκύριακο, πέραν των 5,6 εκατομμυρίων δόσεων που έστειλαν τον Ιούλιο στο πλαίσιο του παγκόσμιου προγράμματος εμβολιασμού κατά του COVID-19 Vaccines Global Access, ή COVAX. Ο ειδικός απεσταλμένος της Αφρικανικής Ένωσης, Strive Masiyiwa, επέκρινε τις πλούσιες χώρες που καθυστέρησαν στον στόχο τους να στείλουν 700 εκατομμύρια δόσεις στην Αφρική μέχρι το τέλος του 2021.

Μέχρι το τέλος του 2021, η Νότια Αφρική στοχεύει να εμβολιάσει το 67% του πληθυσμού των 60 εκατομμυρίων. Μόνο το 40% αυτών που εμβολιάστηκαν έως τις 13 Αυγούστου ήταν άνδρες, σύμφωνα με έκθεση του Εθνικού Τμήματος Υγείας της Νότιας Αφρικής.

Μέχρι στιγμής, η Νότια Αφρική είναι η αφρικανική χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία του COVID-19. Από την Πέμπτη, η χώρα ανέφερε περισσότερα από 144.000 ενεργά κρούσματα και 235 καθημερινούς θανάτους, σύμφωνα με τον ιστότοπο της νοτιοαφρικανικής υπηρεσίας υγείας.

Πηγή: Fortune