Γιώργος Πατσής: Στην Obrela δημιουργούμε και βιώνουμε την εμπειρία του «new normal» μέσα από τον κυβερνοκόσμο

Γιώργος Πατσής: Στην Obrela δημιουργούμε και βιώνουμε την εμπειρία του «new normal» μέσα από τον κυβερνοκόσμο
«Η πανδημία αύξησε δραστικά την ανάγκη για υπηρεσίες δυναμικής κυβερνοασφάλειας σε πραγματικό χρόνο», αναφέρει στο Fortune Greece ο Γιώργος Πατσής Founder & CEO της Obrela Security Industries.

Η συνέντευξη που ακολουθεί δημοσιεύεται στην ειδική έκδοση CEO Initiative Book, στο πλαίσιο του CEO Initiative, που κυκλοφορεί στα περίπτερα μαζί με τo νέο τεύχος του Fortune.

Γιώργος Πατσής Founder & CEO, Obrela Security Industries

Ποιο είναι το περιβάλλον εργασίας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και ποιες δεξιότητες φροντίζετε να έχουν οι συνεργάτες σας;

Όσοι επιδιώκουν καριέρα σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει να έχουν ευρύ σύνολο τεχνικών, επαγγελματικών και προσωπικών δεξιοτήτων.

Με τις παραβιάσεις δεδομένων να γίνονται πιεστικό πρόβλημα για αυξανόμενο αριθμό επιχειρήσεων σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, η ζήτηση για καταρτισμένους επαγγελματίες ασφάλειας στον κυβερνοχώρο αυξάνεται. Καθώς πολλές εταιρείες κινούνται στο Διαδίκτυο και εξελίσσονται τεχνολογικά, το ζήτημα της ασφάλειας των πληροφοριών τίθεται σε προτεραιότητα και τα άτομα με τα κατάλληλα προσόντα και δεξιότητες γίνονται απαραίτητα. Οι θέσεις εργασίας στον κλάδο παγκοσμίως βρίσκονται στα υψηλότερα δυνατά επίπεδα. Από την άλλη, υπάρχει έλλειψη έμπειρων στελεχών.

Γι’ αυτό τον λόγο στην Obrela κατανοούμε πως, εκτός από τον ρόλο του πολύτιμου συνεργάτη για τις επιχειρήσεις, αναλαμβάνουμε συγχρόνως και την ευθύνη της εκπαίδευσης της αγοράς, της μεταφοράς και της διάδοσης της γνώσης, αλλά και της ολοκληρωμένης κατάρτισης στελεχών.

Παράλληλα, μέσω της παγκόσμιας τεχνογνωσίας μας και των Κέντρων Επιχειρήσεων αποτελούμε ελκυστικό επαγγελματικό προορισμό, ο οποίος αυτόματα λειτουργεί και ως μοχλός καταπολέμησης της διαρροής επιστημονικού δυναμικού, καθώς είμαστε δυνητικά σε θέση να φέρουμε πίσω ικανά μυαλά που αναζήτησαν ευκαιρίες επαγγελματικής σταδιοδρομίας στο εξωτερικό.

Είναι η βιομηχανία της κυβερνοασφάλειας σε αλληλεπίδραση με τους κατασκευαστές, ώστε να συνεισφέρει στην προστασία του περιβάλλοντος;

Υπάρχουν μερικά πεδία στους υπολογιστές και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο που καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας και παράγουν θερμότητα ως υποπροϊόν: υπερυπολογιστές, εξόρυξη Blockchain, Κέντρα δεδομένων και το Διαδίκτυο στο σύνολό του. Ωστόσο, είναι δίκαιο να σημειωθεί ότι το Διαδίκτυο έχει αναλάβει πολλές εργασίες που θα είχαν κοστίσει περισσότερη ενέργεια ή θα δημιουργούσαν μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα εάν είχαν εκτελεστεί με τους «παλιούς τρόπους». Οι ψηφιακές, συνδρομητικές λύσεις ασφαλείας ως υπηρεσία (Security as a Service), προσφέρουν τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, στο πλαίσιο προστασίας, πρόληψης και δυναμικής αντιμετώπισης συμβάντων, ενώ το γεγονός ότι απαλλάσσει τους πελάτες από την επιβάρυνση της προμήθειας πρόσθετων συσκευών διατηρεί και χαμηλά το ανθρακικό τους αποτύπωμα. Τα οφέλη είναι πολλαπλά.

Είναι η Obrela «ομπρέλα» για τους κινδύνους που πολλαπλασιάζονται σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον το οποίο μετασχηματίζεται;

Ακριβώς. Ανεξάρτητα από την όποια μελλοντική εξέλιξη, η Obrela θα είναι εκεί, λειτουργώντας αποτελεσματικά και σε πραγματικό χρόνο για να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων. Σε έναν κόσμο οικονομικής αβεβαιότητας, όπου οι απειλές πολλαπλασιάζονται με ταχύτατους ρυθμούς, τα κενά στην ασφάλεια των πληροφοριών μπορεί να έχουν κρίσιμες επιπτώσεις σε μια επιχείρηση: από τα οικονομικά και τη λειτουργία της, μέχρι τη φήμη, το παροφίλ, αλλά και την ανταγωνιστικότητά της. Η πρόσφατη υγειονομική κρίση ανέδειξε ακόμα περισσότερο την ανάγκη για τις υπηρεσίες μας. Η αλλαγή στον τρόπο εργασίας, στην εκπαίδευση, στην ψηφιοποίηση του κρατικού μηχανισμού και η σχεδόν ολοκληρωτική ενσωμάτωση των ψηφιακών συναλλαγών στην καθημερινότητα των πολιτών καθιστούν την επιφάνεια της επίθεσης (attack surface) πολύ μεγαλύτερη και, συνεπώς, δυσχεραίνουν το έργο του αμυνόμενου, την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος αλλά και το περιθώριο λάθους σε οποιαδήποτε αρχιτεκτονική. Αποστολή της Obrela είναι η διαρκής προστασία των πελατών της από κυβερνοαπειλές, εξασφαλίζοντας έγκαιρη ανίχνευση και αποτελεσματικότητα σε πραγματικό χρόνο, ακόμα και όταν κρίσιμες λειτουργίες έχουν επηρεαστεί και κυρίως συστήματα ασφαλείας έχουν παραβιαστεί ή δεν αποδίδουν.

Τι σημαίνει για το business plan της εταιρείας η ψήφος εμπιστοσύνης από δύο ισχυρά επενδυτικά χαρτοφυλάκια, το EOS Capital και το Latsco Family Office;

Όπως ανακοινώσαμε τον Δεκέμβριο του 2020, το EOS Hellenic Renaissance Fund, που διαχειρίζεται η EOS Capital Partners, πραγµατοποίησε επένδυση ύψους 4,5 εκατ. ευρώ µέσω αύξησης κεφαλαίου στην εταιρεία μας. Επίσης, στο µετοχικό κεφάλαιο της Obrela Security Industries συµµετέχει και ο επενδυτικός βραχίονας του Latsco Family Office, συµφερόντων Μαριάννας Ι. Λάτση. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών είναι µια µορφή επιβράβευσης, έµπρακτης αναγνώρισης και υποστήριξης, που μας επιτρέπει να εξελισσόμαστε. Το επιχειρησιακό μας σχέδιο για τα επόμενα χρόνια αποκτά ενισχυμένη δυναμική, για να υποστηρίξει τους στόχους επέκτασης και ανάπτυξής μας σε έναν χώρο ο οποίος εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς.

«Στην Obrela δημιουργούμε και βιώνουμε την εμπειρία του «new normal» μέσα από τον κυβερνοκόσμο, που αποτελεί τον φυσικό μας χώρο. Η πανδημία αύξησε δραστικά την ανάγκη για υπηρεσίες δυναμικής κυβερνοασφάλειας σε πραγματικό χρόνο».