Γιούνκερ: «Ο Τσίπρας δεν είναι κατάλληλος για πρωθυπουργός»

Γιούνκερ: «Ο Τσίπρας δεν είναι κατάλληλος για πρωθυπουργός»

Ο υποψήφιος του ΕΛΚ απέφυγε να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις του Αλέξη Τσίπρα στο χθεσινό ευρωντιμπέιτ. 

Επίθεση στον Ζαν Κλον Γιούνκερ εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στο χθεσινό ντιμπέιτ, με τον Γιούνκερ να μην σηκώνει το γάντι που του πέταξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ντιμπέιτ είχε καλό ρυθμό, αρκετές ατάκες και αυξημένο ενδιαφέρον καθώς πολίτες από όλη την Ευρώπη μπορούσαν να σχολιάζουν, χρησιμοποιώντας τον κωδικό #tellEUROPE στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτό μάλλον προσπάθησε να εκμεταλλευτεί και ο Τσίπρας, ο οποίος μιλώντας για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη, τόνισε ότι το βασικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχει έλλειμμα Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι το Ευρωκοινοβούλιο χάνει συνεχώς αρμοδιότητες.

Απευθυνόμενος στον κ. Γιούνκερ τον ρώτησε : : «Ποιοι είστε εσείς, που αλλάζετε εκλεγμένες κυβερνήσεις, όπως κάνατε στην Ελλάδα και Ιταλία. Ποιοι είστε εσείς, που θέλετε να υπαγορεύετε τους δικούς σας όρους στα δημοψηφίσματα».

Ο Γιούνκερ το κατάπιε και στο δικαίωμα (τζόκερ) που είχε για να απαντήσει, προτίμησε να αναφερθεί στα λόμπι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας βλέποντας επανήλθε, λέγοντας του «δεν μας είπατε κ. Γιούνκερ τι έγινε στις Κάννες. Αν θέλετε να σας δώσω τα δικά μου τζόκερ για να απαντήσετε»…

Απάντηση μέσω τοποθέτησης
Σε μια από τις τοποθετήσεις του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε : «Δεν δέχομαι την κατηγορία ότι δεν είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα» και υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολούθησε η Ευρωζώνη σχετικά με την Ελλάδα. «Εργάστηκα νυχθημερόν ώστε η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης, εκεί όπου είναι δηλαδή η θέση της».

Απαντώντας επίσης στον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα των τραπεζών, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υποστήριξε ότι οι τράπεζες έπρεπε να σωθούν για να προστατευθούν οι καταθέτες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που χρειάζονταν πιστώσεις και ρευστότητα.

«Η πραγματική οικονομία θα κατέρρεε, αν κατέρρεε το χρηματοπιστωτικό σύστημα», είπε και υπενθύμισε ότι στην αρχή της κρίσης επενδύθηκαν εκατομμύρια ευρώ κατά τρόπο συντονισμένο για να προστατευθεί η οικονομία. «Δεν κάναμε λάθη της δεκαετίας του 1930, δεν υπάρχει σύγκριση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν είναι κατάλληλος για πρωθυπουργός»
Σε συνέντευξη του στο euro2day, o κ. Γιούνκερ δηλώνει πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι σε αυτή τη στιγμή κατάλληλος για πρωθυπουργός της Ελλάδας , εκφράζοντας την εκτίμηση ότι σε περίπτωση που εκλεγεί δεν θα συνεργαστεί αποτελεσματικά με την ΕΕ και αυτό «θα ήταν μεγάλος κίνδυνος για την Ελλάδα».

Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και τέως επικεφαλής του Eurogroup, υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την προεδρία της Κομισιόν, κάνει απολογισμό της ιστορικής πλέον συνάντησης των Καννών, αποκαλύπτει τι είπε σε Παπανδρέου και Βενιζέλο και με ποιο τρόπο «μπήκε στο συρτάρι» η ιδέα για το δημοψήφισμα.

Ο κος Γιούνκερ υπογραμμίζει ότι η λειτουργία της τρόικας είναι «αντιδημοκρατική», καθώς οι εκπρόσωποι της δεν είναι άμεσα εκλεγμένοι και ότι πρέπει να αλλάξει μορφή και να δοθεί ηγετικός ρόλος στους (εκλεγμένους) υπουργούς οικονομικών και στον πρόεδρο του Εurogroup.

Οσο για την Ελλάδα, ο κ. Γιούνκερ μιλάει για τις σχέσεις του με τον Αντώνη Σαμαρά και παραδέχεται ότι κανείς δεν ήταν έτοιμος για την κρίση που έπληξε τη χώρα μας. Υπογραμμίζει, όμως, ότι η Ελλάδα κατάφερε το ακατόρθωτο, τήρησε τις δεσμεύσεις και τώρα ήρθε η ώρα των δανειστών να υλοποιήσουν τις αποφάσεις που ελήφθησαν το 2012. Αναφέρει, ωστόσο, ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει και η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να συνεχιστεί.

Διαβάστε περισσότερα: 

O Τσίπρας ως «βάτραχος» σε βίντεο της ΟΝΝΕΔ

Ο «most tweeted leader» του ντιμπέιτ είναι ο Τσίπρας

Στο φως το μυστικό σχέδιο «Ζ» για πιθανό Grexit