Γνωρίστε το πρώτο ρομπότ με ανθρώπινα συναισθήματα

Γνωρίστε το πρώτο ρομπότ με ανθρώπινα συναισθήματα
Photo: REUTERS

Η γιαπωνέζικη εταιρεία Softbank παρουσίασε το Pepper. Το ρομπότ που μπορεί να νιώσει όπως κι εμείς (βίντεο).

Ονομάζεται Pepper, κι είναι το νέο δημιούργημα της γιαπωνέζικης εταιρείας Softbank. Η ιδιαιτερότητά του; Μπορεί να αναγνωρίσει τα ανθρώπινα συναισθήματα.

Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται η ίδια η εταιρεία, η οποία παρουσίασε το ρομπότ της ανακοινώνοντας ότι θα βγει στην αγορά την επόμενη χρονιά στην τιμή των 1.930 δολαρίων.

Ο/η Pepper (δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη το «φύλο» του) χρησιμοποιεί μια «συναισθητική μηχανή» κι ένα cloud-based σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία του επιτρέπουν να αναλύει χειρονομίες, εκφράσεις και τον τόνο της φωνής μας!

«Τείνουμε να αποκαλούμε “ρομπότ” όποιον δεν έχει συναισθήματα», είπε ο Μασαγιόσι Σον, εκτελεστικός διευθυντής της Softbank. «Για πρώτη φορά στην ιστορία δίνουμε στο ρομπότ “καρδιά” και “αισθήσεις”», συμπλήρωσε.

Η αγορά της ρομποτικής στην Ιαπωνία ξεπέρασε το 2012 τα 8,4 δισ. δολάρια. Με τη διαρκή αύξηση του μέσου όρου ηλικίας του πληθυσμού εξαιτίας της υπογεννητικότητας, η στροφή προς τα ρομπότ είναι για πολλούς μοιραία.

Στα πλάνα των εταιρειών δεν βρίσκεται μόνο η χρησιμοποίηση των ρομπότ στο χώρο της βιομηχανίας, αλλά κι η παρουσία τους στα σπίτια των καταναλωτών ακόμη κι ως νοσηλευτές ατόμων τρίτης ηλικίας.

Σε αυτήν την προοπτική στοχεύει και η Softbank, η οποία από το 2012 προχώρησε σε συνεργασία με τη γαλλική εταιρεία Aldebaran Robotics, της οποίας έγινε και κύριος μέτοχος.

Στην πανηγυρική παρουσίασή του, ο ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής της Aldebaran, Μπρούνο Μεσονιέρ δήλωσε για το Pepper: « Το συναισθητικό ρομπότ δημιουργεί νέα δεδομένα στην καθημερινότητά μας, καθώς και καινούριους τρόπους επαφής του ανθρώπου με την τεχνολογία».

Διαβάστε ακόμη:

Τζίμι: Το ρομπότ της Intel

Περάστε το καλοκαίρι σας παρέα με ένα… ρομπότ

Ο άλλος μου εαυτός είναι ρομπότ