Goldman Sachs: Έτοιμες για δεύτερο ράλι οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές

Goldman Sachs: Έτοιμες για δεύτερο ράλι οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές
epa07508160 (FILE) - A view of the Goldman Sachs desk at the New York Stock Exchange in New York, New York, USA, 18 January 2019 (reissued 15 April 2019). Goldman Sachs on 15 April 2019 reported their 1st quarter 2019 results, saying their quarterly profit dropped 20 per cent. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ισχυρή άνοδο του τραπεζικού τομέα στο Χρηματιστήριο, αναμένει η Goldman Sachs.

Ως μια ελκυστική επενδυτική περίπτωση, χαρακτηρίζει η Goldman Sachs τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, δίνοντας το σύνθημα για ένα νέο ανοδικό ράλι μέσα στο επόμενο διάστημα.

Όπως αναφέρει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2022 χαρακτήριζε τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές ως μια «συναρπαστική περίπτωση, , λαμβάνοντας υπόψη τη βελτίωση των θεμελιωδών τους στοιχείων και την μακροοικονομική ανάκαμψη».

Όπως αναφέρει η Goldman Sachs, «επαναλαμβάνουμε τη θετική μας άποψη για την πρόοδο στην πορεία τους προς τη μείωση των κινδύνων και τη βελτίωση της κερδοφορίας καθώς το Euribor αυξήθηκε κατά περίπου 2,7 μονάδες βάσης από την τελευταία φορά που δημοσιεύσαμε μια σημείωση για τις ελληνικές τράπεζες».

Σημειώνοντας ξεχωριστά κάθε μια από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες η Goldman Sachs προτείνει:

  • Αγοράστε την έκδοση της ALPHA με κουπόνι 4,25% 30NC25 (z+602 μ.β.) με απόδοση στην ανάκληση (ytc) 9,99% και στόχο z+520 μ.β.
  • Αγοράστε την έκδοση της ALPHA με κουπόνι 6,875% (z+339 μ.β.) και ytc 6,74% και στόχο z+300 μ.β.
  • Αγοράστε την έκδοση της ETE σε λίρα με κουπόνι 8,75% (z+356 μ.β.) και ytc 8,59% με στόχο z+322 μ.β.
  • Αγοράστε την έκδοση της Ελληνικής Τράπεζας HBCY με κουπόνι 10,25% 33NC28 (z+506 μ.β.) και ytc 8,44% με στόχο z+475 μ.β. (περίπου 20 μ.β. πίσω από την έκδοση της Eurobank με κουπόνι 10% 32-27).
  • Αγοράστε την έκδοση της Πειραιώς με κουπόνι 8,75% PNC26 (z+920 μ.β.) με ytc 12,78% και στόχο στο 11,25%.

Σχολιάζοντας τη στάση των οίκων αξιολόγησης αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η Goldman Sachs αναφέρεται στην αναβάθμιση της DBRS, αναμένοντας από τη νέα κυβέρνηση να «διατηρήσει τη δέσμευση στην δημοσιονομική πειθαρχία». Επαναλαμβάνει ότι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2023, η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει τη μείωση του χρέους στο 162,6% μέχρι το τέλος του 2023 και στο 135,2% μέχρι το τέλος του 2026.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Goldman Sachs επισημαίνει ότι η κίνηση της DBRS ακολουθεί την κίνηση της Scope, η οποία αναβάθμισε την Ελλάδα στις 4 η Αυγούστου από BB+ σε BBB- και άλλαξε την προοπτική του κυβερνητικού αξιοχρεούς σε σταθερή. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αναμένει επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα και από τους άλλους οίκους αξιολόγησης, αναφέροντας τις ημερομηνίες κατά τις οποίες οι S&P και Fitch θα προχωρήσουν στις δικές τους αξιολογήσεις. Για την Moody’s σημειώνει ότι αυτή τη στιγμή αξιολογεί την Ελλάδα στο Ba3/POS -τρεις βαθμίδες κάτω. Kατά την άποψή μας, αναφέρει η Goldman Sachs, θα είναι λιγότερο σημαντική η αξιολόγηση της Moody’s για το ελληνικό δημόσιο, αλλά πιο καίρια για τις τράπεζες, καθώς αποτελεί τη μοναδική αξιολογική εταιρεία που περιορίζει τη βαθμολογία των τραπεζών. Σημειώνεται ότι η Fitch τις αξιολογεί ως BB+ με POS και STABLE προοπτική αντίστοιχα. Μια αναβάθμιση από την S&P θα είχε σημασία λόγω των επιπτώσεών της στην περιλαμβανόμενη των δεικτών.

Συνεχίζοντας την ανάλυσή της, η Goldman Sachs κρίνει ότι η αναβάθμιση του αξιόχρεους σε επενδυτική βαθμίδα θα κινητοποιήσει περισσότερους επενδυτές να συμπεριλάβουν την Ελλάδα ως γεωγραφικό πεδίο στα χαρτοφυλάκιά τους. Αυτό είναι θετικό για τις τράπεζες, καθώς θα ενισχύσει την πρόσβασή τους στη χονδρική αγορά και θα βοηθήσει στο να εκδίδουν συχνά ομόλογα υψηλής προτεραιότητας (τουλάχιστον μια συμφωνία το χρόνο), καθώς εργάζονται προς την επίτευξη των στόχων MREL για το τέλος του 2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: