«Κόβει» κάθε κουβέντα περί μείωσης επιτοκίων η Λαγκάρντ

«Κόβει» κάθε κουβέντα περί μείωσης επιτοκίων η Λαγκάρντ
epa10084003 European Central Bank (ECB) President Christine Lagarde speaks during a press conference following a meeting of the Governing Council of the European Central Bank in Frankfurt am Main, Germany, 21 July 2022. The ECB on 21 July raised its key interest rate by half a percentage point, the first increase in more than a decade, and revised its Asset purchase programme (APP). EPA/RONALD WITTEK Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μεικτά σήματα στις αγορές από τους αξιωματούχους της ευρωτράπεζας για τις επόμενες κινήσεις στα επιτόκια.

Η περικοπή των επιτοκίων δεν βρίσκεται στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), δήλωσε η πρόεδρός της, Κριστίν Λαγκάρντ, σχεδόν ένα 24ωρο μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει για 10η διαδοχική φορά τα ευρωπαϊκά επιτόκια.

«Δεν έχουμε αποφασίσει, συζητήσει ή ακόμη και αναφέρει κάτι για περικοπές», υποστήριξε η Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή από τραπεζικό συνέδριο στην Ισπανία.  «Διάρκεια σημαίνει διάρκεια», τόνισε χαρακτηριστικά διαψεύδοντας όλους όσοι προέβλεπαν ότι μια ανατροπή στα επιτόκια θα μπορούσε να ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη η ευρωτράπεζα αύξησε για 10η συνεχόμενη φορά τα επιτόκια της, στο πλαίσιο των δράσεων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και την επαναφορά του στα επίπεδα του 2%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι δηλώσεις των στελεχών της ΕΚΤ

Σημειώνεται πως ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς Ντε Γκίντος και το μέλος του κυβερνητικού συμβουλίου της τράπεζας, Μάντις Μούλερ, ανέφεραν πως ότι τα τρέχοντα επίπεδα των επιτοκίων μπορεί να είναι επαρκή για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2%.

Ένα άλλο στέλεχος της ΕΚΤ, ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας Μάρτινς Καζάκς, προειδοποίησε την Παρασκευή πως μπορεί να χρειαστεί ακόμη μια αύξηση.

«Είμαι άνετος με το σημερινό επίπεδο των επιτοκίων και πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο για να φτάσουμε το 2% το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Αλλά αν τα δεδομένα μας πουν ότι χρειαζόμαστε άλλη μια αύξηση, θα την κάνουμε» ανέφερε ο Καζάκς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: