Goldman Sachs: Έτσι ο S&P 500 θα φτάσει τις 6.000 μονάδες

Goldman Sachs: Έτσι ο S&P 500 θα φτάσει τις 6.000 μονάδες
epa07508160 (FILE) - A view of the Goldman Sachs desk at the New York Stock Exchange in New York, New York, USA, 18 January 2019 (reissued 15 April 2019). Goldman Sachs on 15 April 2019 reported their 1st quarter 2019 results, saying their quarterly profit dropped 20 per cent. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα τρία σενάρια της Goldman Sachs για τις μετοχές.

Διατηρούν την πρόβλεψή τους ότι ο δείκτης S&P 500 θα κλείσει στα τέλη του έτους στις 5.200 μονάδες, οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman Sachs.
Ωστόσο, πλέον προτείνουν πλέον κι ένα νέο σενάριο σύμφωνα με το οποίο οι μετοχές των Big Tech αναμένεται να οδηγήσουν τον δείκτη σε νέα άνοδο κατά 15%.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η τράπεζα εμμένει στην ανακοινωθείσα από καιρό πρόβλεψή της επειδή η πορεία των επιτοκίων της Fed και οι ρυθμοί μεταβολής της ανάπτυξης έχουν τιμολογηθεί πλήρως από τις αγορές, αναφέρει σε σημείωμά της η ομάδα στρατηγικής ανάλυσης της Goldman με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Κόστιν. Καθώς όμως οι προοπτικές για τις αποτιμήσεις των μετοχών ενέχουν μια αβεβαιότητα, οι αναλυτές της Goldman διερεύνησαν πιθανά σενάρια, πέραν του βασικού.

Άρα, το νέο σενάριο που ανέπτυξαν αφορά στην ιδέα ότι οι αποτιμήσεις των εταιρειών τεχνολογίας υψηλής κεφαλαιοποίησης μπορεί να συνεχίσουν να αυξάνονται, στέλνοντας το δείκτη S&P 500 ως τις 6.000 μονάδες έως το τέλος του έτους και το δείκτη P/E που δηλώνει την τιμή προς τα κέρδη στο 23.

«Αν και η έξαρση γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται υψηλή, οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες ανάπτυξης και οι αποτιμήσεις για τις μεγαλύτερες μετοχές της τεχνητής νοημοσύνης εξακολουθούν να απέχουν πολύ από ότι θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε φούσκα», τόνισαν οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman.

Ο S&P 500 έχει καταγράψει άνοδο κατά 10% από τις αρχές του χρόνου και έκλεισε την Παρασκευή στις 5.234,18 μονάδες. Η άνοδος αυτή έχει ήδη ξεπεράσει τις προβλέψεις που είχαν διατυπώσει πολλοί στρατηγικοί αναλυτές για το τέλος του έτους.

Ο συνδυασμός υγιών οικονομικών στοιχείων για την αμερικανική οικονομία, οι προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα μειώσει τα επιτόκια και η αισιοδοξία για τις μετοχές που σχετίζονται με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης είναι μεταξύ των παραγόντων που έχουν στηρίξει την άνοδο του δείκτη.

Μεγάλο μέρος της αγοράς έχει παραμείνει όμως επιφυλακτικό λόγω των ανησυχιών για την παραμονή των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και το αυξημένο κόστος κεφαλαίου καθώς οι επενδυτές αναζητούν χαρακτηριστικά ποιότητας, σημειώνει η Goldman. Γι’ αυτό το λόγο, αν κάτι αλλάξει, οι μετοχές έχουν κάλλιστα τη δυνατότητα να συνεχίσουν την ανοδική τους κίνηση σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, καταλήγουν.

«Χρειάζεται μια αλλαγή στα επιτόκια, χωρίς επιδείνωση της οικονομίας για να διευρυνθεί το ράλι της αγοράς», ανέφεραν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα τρία σενάρια για τις μετοχές

Η Goldman έχει δώσει τρία σενάρια για την κίνηση του δείκτη S&P.

Σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο, ο δείκτης αναμένεται να κινηθεί ανοδικά για να φτάσει στα επίπεδα των αποτιμήσεων όπου βρισκόταν πριν την πανδημία του 2018 και θα κλείσει τη χρονιά στις 5.800 μονάδες.

Τα άλλα δύο σενάρια προβλέπουν ότι οι μετοχές θα κινηθούν πολύ πιο πτωτικά – είτε επειδή οι εκτιμήσεις των εταιρειών για την αύξηση των πωλήσεων θα αποδειχτούν πολύ αισιόδοξες είτε επειδή οι επενδυτές θα αρχίσουν να τιμολογούν τον κίνδυνο ύφεσης.

Στα σενάρια αυτά ο δείκτης S&P 500 προβλέπεται να κλείσει τη χρονιά στις 4.500 μονάδες, κατέληξαν οι αναλυτές στρατηγικής της Goldman.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: