Goldman Sachs: Ο ELA «συγκρατεί» τις εκροές καταθέσεων

Goldman Sachs: Ο ELA «συγκρατεί» τις εκροές καταθέσεων

Μείζονος σημασίας η αύξηση του ορίου δανεισμού για τις ελληνικές τράπεζες.

Η αύξηση του δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του έκτατου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) κρίνεται ως ιδιαιτέρως σημαντική από τους αναλυτές της Goldman Sachs, όπως αποτυπώνεται και σε έκθεση της τράπεζας η οποία δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή.

«Θεωρούμε το γεγονός αυτό σημαντικό για δύο λόγους: πρώτον, δείχνει πως η πολιτική της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες δεν έχει αλλάξει μέχρι στιγμής, παρά τον κίνδυνο να αλλάξουν οι όροι ως αποτέλεσμα της περιορισμένης προόδου στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της. Δεύτερον, η κίνηση αυτή οδηγεί σε μέση επιτάχυνση των εκροών καταθέσεων τον Απρίλιο, με την περίοδο δηλαδή που συμπίπτει με την αύξηση των πολιτικών εντάσεων και την αβεβαιότητα».

«Η χρήση των κεφαλαίων της ΕΚΤ έχει τεθεί υπό στενή παρακολούθηση από τον SSM. Από τις αρχές του Φεβρουαρίου, η ΕΚΤ έχει αυξήσει το όριο έντεκα φορές» και προστίθεται: «Τα δεδομένα για τις καταθέσεις του Μαρτίου, από το ταξίδι μας στην Ελλάδα, δείχνουν πως οι εκροές μειώθηκαν στα 3 δισεκατομμύρια τον Μάρτιο από 7,9 δισεκατομμύρια τον Απρίλιο. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτές οι ροές αντικατοπτρίζουν και τις αλλαγές στο όριο του ELA».

«Δεδομένης της φύσης του ΕΛΑ, πιστεύουμε πως οι όροι υπό τους οποίους χορηγείται ρευστότητα δεν έχουν αποκαλυφθεί πλήρως. Από τη συζήτηση με τις τράπεζες, πιστεύουμε ότι το «κούρεμα» στον ΕΛΑ φτάνει σχεδόν το 30%. Στην περίπτωση που αυξηθεί στο 50%, εκτιμάμε πως η ρύθμιση της ρευστότητας θα μειωθεί από τα 40 στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ».