Goldman Sachs: Προ των πυλών εκτόξευση στην τιμή του πετρελαίου, στα 107 δολάρια

Goldman Sachs: Προ των πυλών εκτόξευση στην τιμή του πετρελαίου, στα 107 δολάρια
epa07508160 (FILE) - A view of the Goldman Sachs desk at the New York Stock Exchange in New York, New York, USA, 18 January 2019 (reissued 15 April 2019). Goldman Sachs on 15 April 2019 reported their 1st quarter 2019 results, saying their quarterly profit dropped 20 per cent. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όπως σημειώνει ο οίκος, εάν η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία δεν χαλαρώσουν τις επιθετικές περικοπές, το Brent μπορεί αγγίξει τα 107 δολ. το βαρέλι.  

Την εκτίμηση πως οι τιμές του πετρελαίου θα αγγίξουν τριψήφιο νούμερο, δηλαδή θα αυξηθούν πάνω από 20%, διετύπωσε σε πρόσφατο report της για τον μαύρο χρυσό η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs.

Όπως σημειώνει ο οίκος, εάν η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία δεν χαλαρώσουν τις επιθετικές περικοπές, το Brent μπορεί αγγίξει τα 107 δολ. το βαρέλι.

Επισημαίνεται πως η τράπεζα της Wall Street είχε ήδη λάβει υπόψη την πιθανότητα υψηλών τιμών του πετρελαίου πολύ πριν η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία ανακοινώσουν, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ότι προτίθενται να παρατείνουν τις περικοπές παραγωγής μέχρι το τέλος του 2023.

Υπενθυμίζεται πως αυτή η ανακοίνωση ανέβασε τον παγκόσμιο δείκτη αναφοράς Brent πάνω από τα 91 δολάρια το βαρέλι για το πρώτη φορά μετά από 10 μήνες. Η Goldman Sachs είχε προβλέψει το πετρέλαιο Brent στα 86 δολάρια τον Δεκέμβριο και 93 δολάρια στα τέλη του 2024. Τώρα, η τράπεζα λέει ότι βλέπει «δύο ανοδικούς κινδύνους».

Πρώτον, αναμένει ότι η προσφορά πετρελαίου εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας θα είναι 500.000 βαρέλια ημερησίως, μικρότερη από ό,τι είχε προβλεφθεί. Αυτό από μόνο του θα προσθέσει 2 δολάρια στην τιμή ανά βαρέλι.

Δεύτερον, προειδοποίησε ότι ορισμένες από τις υποθέσεις της για την παραγωγή πετρελαίου μπορεί να είναι εσφαλμένες εάν συνεχιστούν οι περικοπές του ΟΠΕΚ+.

Η τράπεζα περίμενε ότι τον Ιανουάριο οι χώρες θα επαναφέρουν το ήμισυ της περικοπής κατά 1,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, όπως είχε ανακοινωθεί τον Απρίλιο. Τώρα επιπλέει το ενδεχόμενο μιας ακόμη μεγαλύτερης παράτασης.

«Αναλογιστείτε ένα ανοδικό σενάριο βάσει του οποίου ο ΟΠΕΚ+ διατηρεί τις περικοπές του 2023… σε πλήρη ισχύ μέχρι το τέλος του 2024 και η Σαουδική Αραβία αυξάνει μόνο σταδιακά την παραγωγή» γράφουν στην έκθεση αναλυτές της Goldman Sachs. Σε αυτό το σενάριο, οι τιμές του πετρελαίου Brent πιθανότατα θα ανέβουν στα 107 δολάρια το βαρέλι τον Δεκέμβριο του 2024, ανέφερε η τράπεζα.

Η υπερβολική αύξηση των τιμών του πετρελαίου μπορεί να μην ωφελήσει τον ΟΠΕΚ+. Η Goldman Sachs τόνισε ότι αυτή δεν είναι η «βασική άποψη» της τράπεζας, επειδή μια τέτοια στρατηγική θα μπορούσε να αποτύχει.

Παρόλο που οι υψηλότερες τιμές θα βοηθούσαν τη Σαουδική Αραβία να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό της και τη Ρωσία να χρηματοδοτήσει την πολεμική της μηχανή, η Goldman Sachs υποστηρίζει ότι οι τριψήφιες τιμές θα μπορούσαν να αναγκάσουν τους παραγωγούς σχιστόλιθου των ΗΠΑ να αυξήσουν την προσφορά τους. Επιπλέον, οι υψηλότερες τιμές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περισσότερες επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια.

Ο άλλος λόγος που ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να μη θέλει το πετρέλαιο στα 100 δολ., σύμφωνα με την Goldman Sachs, είναι λόγω της «πολιτικής σημασίας των τιμών της βενζίνης στις ΗΠΑ».

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ δεν θέλουν να δουν τις τιμές της βενζίνης να ανεβαίνουν, ιδιαίτερα πριν από τις εκλογές. Ερωτηθείς για τις περικοπές προμήθειας από τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία την Τετάρτη, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επικεντρώνεται στο «να προσπαθήσει να κάνει ό,τι μπορεί εργαλειοθήκη για να μπορέσουμε να λάβουμε χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές στην αντλία βενζίνης». 

«Αυτό που τελικά υπερασπιζόμαστε είναι μια σταθερή, αποτελεσματική παροχή ενέργειας στις παγκόσμιες αγορές, ώστε να μπορούμε στην πραγματικότητα να παρέχουμε ανακούφιση στους καταναλωτές στην αντλία», δήλωσε ο Sullivan.