Goldman Sachs: Βαριά σκιά στασιμοπληθωρισμού στην ΕΕ – Ανάπτυξη 1,4% το 2022, στο 7% ο πληθωρισμός

Goldman Sachs: Βαριά σκιά στασιμοπληθωρισμού στην ΕΕ – Ανάπτυξη 1,4% το 2022, στο 7% ο πληθωρισμός
epa07508160 (FILE) - A view of the Goldman Sachs desk at the New York Stock Exchange in New York, New York, USA, 18 January 2019 (reissued 15 April 2019). Goldman Sachs on 15 April 2019 reported their 1st quarter 2019 results, saying their quarterly profit dropped 20 per cent. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε περιβάλλον… βαριάς επιβράδυνσης έως συρρίκνωσης θα εισέλθει η Ευρωζώνη το 2022, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με τον πληθωρισμό να «σκαρφαλώνει» ως 8% τον Ιούλιο, σύμφωνα με ανάλυση της αμερικανικής τράπεζας Goldman Sachs.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου, οι οικονομικές συνθήκες παρουσιάζουν σύσφιξη, εν μέσω διαταραχών στον ενεργειακό εφοδιασμό. Ταυτόχρονα, τα νοικοκυριά θα υποφέρουν περισσότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν εξαιτίας του αυξανόμενου κόστους στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι προοπτικές είναι ζοφερές, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στη Γηραιά Ήπειρο να έχουν να αντιμετωπίσουν τεράστιες προκλήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, η νομισματική πολιτική αναμένεται να παραμείνει χαλαρή, καθώς η Ευρωζώνη περνά μέρες κρίσης.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί οι φόβοι πως ο στασιμοπληθωρισμός θα «κυριαρχήσει», με τις πληθωριστικές πιέσεις να καταγράφουν… έκρηξη – στο 5,8%, τρεις φορές πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ.

Η Goldman Sachs προβλέπει ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ θα κορυφωθεί στο 7,7% τον Ιούλιο – κατά μέσο όρο στο 6,8% το 2022. Επίσης, αναθεωρεί επί τα χείρω την εκτίμησή της για την ανάπτυξη στο 2,5%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης 3,9%. Το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,2% το 2023.

«Οι ενδείξεις υποδηλώνουν περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές διαταραχές στις ροές εμπορευμάτων» ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs, που δυσμενές σενάριο «βλέπουν» ανάπτυξη 1,4% και μοναδικο φάρμακο την πρόσθετη δημοσιονομική στήριξη.

Η εξομάλυνση της πολιτικής της ΕΚΤ θα καθυστερήσει τώρα, αναφέρουν, με τις αγορές περιουσιακών στοιχείων να συνεχίζονται το δεύτερο εξάμηνο του έτους και τα επιτόκια να παραμένει απίθανο να αυξηθούν μέχρι το 2023.