Η Google δεν «ξεχνά» εύκολα

Η Google δεν «ξεχνά» εύκολα

Η αμερικανική εταιρεία απέρριψε το 58% των ευρωπαϊκών αιτημάτων για «δικαίωμα στη λήθη».

Τα στοιχεία με τα αιτήματα «δικαιώματος στη λήθη» στην Ευρώπη έδωσε στη δημοσιότητα η Google, αποκαλύπτοντας μεταξύ άλλων ότι το 58% αυτών απορρίφθηκαν.

Όπως γνωστοποίησε η εταιρεία, το σύνολο των αιτημάτων έφτασαν τα 144.954 περιλαμβάνοντας 497.695 URL.

Τον περασμένο Μάιο η Google υποχρεώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αποδέχεται αιτήματα Ευρωπαίων χρηστών οι οποίοι επιθυμούν να αφαιρεθούν σελίδες που τους αφορούν, εφόσον αυτές περιέχουν προσωπικά τους δεδομένα.

«Κατά την αξιολόγηση ενός αιτήματος, αυτό που κοιτάμε είναι αν τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν ξεπερασμένες ή αναληθείς πληροφορίες για τον χρήστη», σχολίασε η εταιρεία.

Η Google έδωσε μερικά παραδείγματα για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί:

Στη Γερμανία ένα θύμα βιασμού ζήτησε να αφαιρεθεί το link ενός άρθρου εφημερίδας το οποίο αναφερόταν στο έγκλημα. Πλέον, όταν κάποιος γράψει το όνομά του στο Google search, το άρθρο αυτό δεν θα εμφανίζεται στην οθόνη του.

Αντιθέτως, στο αίτημα ενός καθηγητή οικονομικών από την Ελβετία ο οποίος ζήτησε να σβηστούν 10 άρθρα που αναφέρουν τη σύλληψή και καταδίκη του για οικονομικά εγκλήματα, η Google αρνήθηκε.

Θολή παραμένει μέχρι στιγμής η διαδικασία κατά την οποία αξιολογούνται τα αιτήματα των χρηστών για «δικαίωμα στη λήθη». Ορισμένοι υπέρμαχοι της ελευθερίας του λόγου θεωρούν ότι η απόφαση του δικαστηρίου δίνει πολύ μεγάλη δύναμη στις διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης.

Άτομα των οποίων τα αιτήματα απορρίφθηκαν από την Google έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν από τις τοπικές αρχές ψηφιακής ασφάλειας να επανεξετάσουν την περίπτωσή τους. Μία πρακτική, η οποία σύμφωνα με την Google «δημιουργεί ένα κανάλι συνεργασίας» για όποιον θέλει να υποβάλλει ένσταση.