Google: Ένα όνομα, πολλά μηδενικά

Google: Ένα όνομα, πολλά μηδενικά
Photo: REUTERS

Πώς πήρε το όνομά της η πιο επιτυχημένη τεχνολογική εταιρεία του κόσμου;

Ελάχιστοι είναι σήμερα οι άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη που δεν έχουν ακούσει έστω και για μια φορά στη ζωή τους τη λέξη «Google». Πόσοι όμως γνωρίζουν από πού προήλθε το όνομα μίας από τις μεγαλύτερες και πιο επιτυχημένες τεχνολογικές εταιρείες της ιστορίας;

Η πραγματική πηγή του ονόματος Google περιβάλλεται από ένα μύθο. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους της μητρικής εταιρείας στις ΗΠΑ, το Google προήλθε από τη λέξη «googol» που εισήγαγε ο Μίλτον Σιρόττα, ανιψιός του Αμερικανού μαθηματικού Έντουαρντ Κάσνερ.

Το googol αναφέρεται στον αριθμό 1 που ακολουθείται από 100 μηδενικά. Πρόκειται για έναν τεράστιο αριθμό, μεγαλύτερο από ο,τιδήποτε μπορεί να συναντήσει κανείς στη φύση, ακόμη και σε ατομική μορφή.

Διαβάστε: Μοντέρνοι, διάσημοι και εφευρέτες

Η υιοθέτηση ενός ονόματος με αυτή τη σημασία, αντικατοπτρίζει την ευχέρεια και δυνατότητα των υπηρεσιών της εταιρείας να παρέχει αμέτρητες πληροφορίες. Τόσες, που κανείς δεν μπορεί πραγματικά να υπολογίσει.

Η επιρροή της Google στην καθημερινότητα όλων είναι τέτοια, που από τον Ιούνιο του 2006 το ρήμα «google» που σημαίνει «χρησιμοποιώ τη μηχανή αναζήτησης της Google για να βρω κάποια πληροφορία ή πρόσωπο στο ίντερνετ», συμπεριλήφθηκε στο αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης.

Πρόσφατα, οι άνθρωποι της εταιρείας εισήγαγαν έναν πρωτότυπο όρο που συντροφεύει όσες επιχειρήσεις επιλέγουν τα δικά της προϊόντα. Έτσι λοιπόν, όταν μία επιχείρηση αποφασίζει να χρησιμοποιεί για εταιρικούς σκοπούς το Gmail, το Google Docs, το Google Calendars και τις άλλες γνωστές υπηρεσίες του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού, τότε μπαίνει στην κατηγορία των «gone google».