Google Science Fair 2014: Σειρά σας να αλλάξετε τον κόσμο!

Η Google προσκαλεί για άλλη μία χρονιά τους μαθητές από όλο τον κόσμο να υποβάλλουν τις ιδέες τους και να συμμετάσχουν στον μαθητικό διαγωνισμό.

«Πως θα σας φαινόταν αν μπορούσατε να διοχετεύσετε το πάθος σας σε κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο;». Με αυτήν τη φράση η Google καλεί τους μαθητές ηλικίας 13-18 να υποβάλουν τις λαμπρές ιδέες τους για τον τέταρτο ετήσιο διαγωνισμό Google Science Fair, που διοργανώνεται σε συνεργασία με τις εταιρίες Virgin GalacticScientific AmericanLEGO Education και το National Geographic.

Χιλιάδες έφηβοι -από το πρώτο Google Science Fair το 2011 μέχρι σήμερα- έχουν απαντήσει μέσα από τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας, όπως το φάρμακο κατά της γρίπης, η εύρεση αποτελεσματικότερων τρόπων για να νικηθεί ο καρκίνος, το εξωσκελετικό γάντι για τη βοήθεια ανθρώπων με αναπηρία στα χέρια, ο φακός χωρίς μπαταρία, η δημιουργία βιοπλαστικών από μπανάνα και η εύρεση αποτελεσματικότερων τρόπων καλλιέργειας.

Διαβάστε ακόμη: Η Virgin «φοράει» Google Glass

Τα μόνα εφόδια που χρειάζεται κανείς για να συμμετέχει είναι η περιέργεια και μια σύνδεση στο ιντερνέτ! Η τελική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων είναι 12 Μαΐου, και οι νικητές θα ανακοινωθούν σε μία μεγάλη εκδήλωση στα κεντρικά γραφεία της Google στο Mountain View της Καλιφόρνια, στις 22 Σεπτεμβρίου.

Εκτός από το ότι θα ικανοποιήσουν το περίεργο μυαλό τους, οι συμμετέχοντες μπορούν με τα projects τους να κερδίσουν σημαντικά βραβεία:

Ο μεγάλος νικητής αυτού του έτους θα έχει την ευκαιρία να ενταχθεί στην ομάδα της Virgin Galactic στο Spaceport America στο Νέο Μεξικό, καθώς θα προετοιμάζονται για διαστημική πτήση, και θα είναι μεταξύ αυτών που θα έχουν την ευκαιρία να καλωσορίσουν τους αστροναύτες κατά την επιστροφή τους στη Γη, μία 10-ήμερη εκδρομή στα νησιά Γκαλαπάγκος από το National Geographic Endeavour και ψηφιακή πρόσβαση ενός ολόκληρου έτους στο επιστημονικό αμερικανικό περιοδικό Scientific American για το σχολείο τους. Οι νικητές των ηλικιακών κατηγοριών  θα επιλέξουν αν θέλουν να βρεθούν στα παρασκήνια του εργοστασίου LEGO στο Billund στη Δανία ή να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες στα γραφεία της Google ή του National Geographic.

Διαβάστε ακόμη: O 12χρονος Νίκος που ξετρέλανε την Google!

Για το διαγωνισμό του 2014 υπάρχουν και δύο νέα βραβεία για τους ταλαντούχους νέους επιστήμονες:

• Το Computer Science Award θα δοθεί στο έργο που θα αντικατοπτρίζει την καινοτομία και την αριστεία στον τομέα του τομέα του computer science.

• Το Local Winners Award – μαθητές των οποίων τα έργα έχουν προσπαθήσει να αντιμετωπίσουν ένα ζήτημα σχετικά με την τοπική τους κοινότητα θα τιμηθούν σε επιλεγμένα μέρη παγκοσμίως.

Τέλος το Science In Action award του Scientific American θα τιμήσει και πάλι ένα έργο που θα απαντά σε προκλήσεις σχετιζόμενες με την υγεία, την εύρεση πόρων ή κάποιο περιβαλλοντικό ζήτημα. Ο νικητής θα λάβει ένα χρόνο καθοδήγησης από το Scientific American και μία χορηγία $50.000 για το έργο του.

Στον περυσινό διαγωνισμό, Google Science Fair 2013, ο17χρονος Έλληνας μαθητής από την Αθήνα Χαράλαμπος Ιωάννου, και το έργο του «εξωσκελετικό γάντι», βρέθηκαν ανάμεσα στους 15 διεθνείς φιναλίστ του διαγωνισμού που είχε θέμα «90 τρόποι για να αλλάξετε τον κόσμο» και χιλιάδες συμμετοχές από περισσότερες από 120 χώρες.

Για όλες τις εξελίξεις κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, μπορείτε να ενημερώνεστε από τη σελίδα της Google στο Google+, να εμπνευστείτε συμμετέχοντας σε εικονικές «εκπαιδευτικές εκδρομές» και να ζητήσετε απαντήσεις για όλα σας τα ερωτήματα από καταξιωμένους επιστήμονες στο Hangout on Air. Εάν χρειάζεστε βοήθεια για την έναρξη του έργου σας, δοκιμάστε το Idea Springboard για έμπνευση.

Διαβάστε ακόμη: Διεκδικεί 50.000 ευρώ από τη Google, με το γάντι!