Η Google θέλει να (ξανά)αλλάξει το ίντερνετ

REUTERS

Με μια νέα πειραματική υπηρεσία η εταιρεία προσφέρει τη δυνατότητα εξαφάνισης όλων των online διαφημίσεων της για ελάχιστα δολάρια το μήνα.

Στην αποκάλυψη ενός νέου «πειράματος» που ίσως αλλάξει το ίντερνετ όπως το ξέραμε, προχώρησε η Google. Πρόκειται για το Contributor, το επόμενο βήμα της εταιρείας για ένα διαδίκτυο χωρίς διαφημίσεις, αλλά με έσοδα για τις ιστοσελίδες.

Η υπηρεσία, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε δοκιμαστική έκδοση σε ελάχιστες ιστοσελίδες, προσφέρει τη δυνατότητα στον χρήστη να εξαφανίζει τις διαφημίσεις της Google από τις σελίδες που επισκέπτεται με ένα αντίτιμο που κυμαίνεται μεταξύ ενός και τριών δολαρίων το μήνα.

Με το σλόγκαν «όσο περισσότερο συμμετέχετε τόσο πιο πολύ κερδίζουν οι ιστοσελίδες» η Google παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο θα αμείβει με ένα ποσοστό επί των εσόδων όσες σελίδες συμμετάσχουν στο μέλλον στο Contributor.

Έξι ιστοσελίδες συμμετέχουν μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα. Οι Urban Dictionary, The Onion, Science Daily, WikiHow, Mashable και Imgur.

Σε περίπτωση που το εγχείρημα πετύχει, το Contributor θα αλλάξει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η χρηματοδότηση των ιστοσελίδων. Η επιρροή των διαφημιστικών εταιρειών θα μειωθεί, ενώ η ανάγκη για όλο και περισσότερη συλλογή προσωπικών δεδομένων των χρηστών-πελατών θα εξαφανιστεί, όπως και τα δεκάδες μηνύματα που αλλοιώνουν την εικόνα των sites που επισκεπτόμαστε.