Google – YouTube: Τι άλλαξε δέκα χρόνια μετα τη μεγάλη εξαγορά

Google – YouTube: Τι άλλαξε δέκα χρόνια μετα τη μεγάλη εξαγορά
Photo:

Ήταν η κίνηση της Google να εξαγοράσει την πλατφόρμα βίντεο έξυπνη, μια δεκαετία μετά;

Μια δεκαετία πέρασε από τότε που η Google εξαγόρασε το YouTube για 1,65 δισ. δολάρια, την πλατφόρμα – συνώνυμο της διαδικτυακής «βιντεοθήκης» με βίντεο ποικίλης ύλης και διαφόρων κατηγοριών, η αξία της οποίας υπολογίζεται σήμερα ότι ξεπερνάει τα 40 δισ. δολάρια, με περισσότερους από ένα δισ. χρήστες ημερησίως.

Το YouTube  ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2005 από τρεις Αμερικανούς, τους Chad Hurley, Steve Chen και Jawed Karim, πρώην εργαζόμενους του PayPal, με στόχο να προσφέρουν στους χρήστες του διαδικτύου ένα χώρο για να ανεβάζουν τα βίντεο τους τα οποία θα είναι προσβάσιμα από όλους.

Μέσα σε λίγους μήνες η υπηρεσία είχε μεγάλη επιτυχία και σήμερα το YouTube διαθέτει εκατομμύρια βίντεο.

Πολλά έχουν αλλάξει τη τελευταία δεκαετία, με τα smartphones να έχουν γίνει η νούμερο ένα πλατφόρμα και το βίντεο μια απ’ τις μεγαλύτερες βιομηχανίες καθώς προσφέρει ένα κανάλι με πολλά περιθώρια κέρδους για τους εκδότες ώστε να προβάλουν διαφημίσεις στους θεατές. Αυτός είναι και ο λόγος που το Facebook επενδύει στο μέσο αυτό και πλέον συναγωνίζεται το YouTube.

Παρόλο που η εξαγορά θεωρήθηκε μιας απ’ τις κορυφαίες της Google, το YouTube δεν έχει αποφέρει ακόμα κέρδη στην μητρική του εταιρεία, αν και εμφάνισε 9 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα μόνο πέρυσι. Ακόμα, οι διαφημίσεις στο YouTube αναλογούν σε ένα μικρό ποσοστό των συνολικών πωλήσεων – διαφημίσεων της Google, κυρίως επειδή οι περισσότεροι χρήστες φθάνουν στο YouTube όχι απευθείας αλλά μέσω διαμοιρασμού συνδέσεων ή βίντεο, τα οποία υπάρχουν σε άλλες σελίδες.

Παρόλ’ αυτά το YouTube παραμένει ένα πολύτιμο προϊόν για τη Google (και την Alphabet), όντας ο σημαντικότερος πάροχος βίντεο.

Η αρχή

Το πρώτο βίντεο που ανέβηκε ήταν από τον ίδιο τον Karim στις 23 Απριλίου του 2005, με τίτλο «Εγώ στο ζωολογικό κήπο». Το βίντεο αυτό έχει πάνω από 30 εκατομμύρια προβολές, παρά το γεγονός ότι διαρκεί μόλις 19 δευτερόλεπτα.

Αφού το YouTube έγινε προσβάσιμο στο κοινό σε μορφή beta τον Μάιο του 2005, η πλατφόρμα έγινε σε σύντομο χρονικό διάστημα τρομερά δημοφιλής και το βίντεο του Ronaldinho ήταν το πρώτο βίντεο που ξεπέρασε τα 1 εκατ. προβολές τον Σεπτέμβριο του 2005 (το αυθεντικό δεν είναι πια διαθέσιμο).

Το buzz γύρω από την πλατφόρμα είχε ως αποτέλεσμα πάνω από οκτώ εκατομμύρια προβολές κάθε μέρα από τη στιγμή που ξεκίνησε επίσημα τον Δεκέμβριο του 2005.

Μέχρι τότε η εταιρεία είχε σηκώσει περίπου 3,5 εκατομμύρια δολάρια από επενδύσεις της Sequoia Capital. Μέχρι τον Μάρτιο του 2006, το YouTube είχε συγκεντρώσει πάνω από 8 εκατομμύρια δολάρια, και μέχρι το ίδιο καλοκαίρι περισσότερα από 100 εκατομμύρια βίντεο προβάλλονταν σε 20 εκατομμύρια χρήστες κάθε μήνα.

Με την αυξανόμενη δημοτικότητα του να είναι πλέον ορατή σε όλους, το YouTube σύναψε συμφωνία με το CBS, ενώ η Google είχε ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες, θέτοντας τα θεμέλια για την επίσημη συγχώνευση των δύο εταιρειών στις 9 Οκτωβρίου 2006.

Οι πιο δυνατές κινήσεις

1. YouTube Partners

Τον Μάιο του 2007, το YouTube ξεκίνησε το Partner program, μια πρωτοβουλία για να βοηθήσει τους πιο δημοφιλείς χρήστες του YouTube (και το ίδιο το YouTube) να βγάλουν χρήματα. Αυτή ήταν μια σημαντική στιγμή στην εξέλιξη του YouTube, καθώς ουσιαστικά τους «άνοιξε» τη πόρτα των εσόδων και των επαγγελματιών ευκαιριών σε χρήστες που ανέβαζαν βίντεο απ’ το σπίτι τους.

2.       Τηλεοπτικά ντιμπέιτ 

Το YouTube συνεργάστηκε με το CNN το 2007 και παρουσίασαν μια σειρά τηλεοπτικών ντιμπέιτ με τους υποψήφιους προέδρους, οι οποίοι καλούνταν να απαντήσουν σε ερωτήσεις του κοινού, τις οποίες υπέβαλε μέσω του YouTube. Αυτή ήταν μια συνεργασία ορόσημο και καθιέρωσε τη πλατφόρμα ως το μέσο που «γεφυρώνει» τους πολίτες και τους πολιτικούς.

3.       Διαφημίσεις 

Έπειτα από διάφορους πειραματισμούς σχετικά με το format που θα ακολουθούσαν, η Google αποκάλυψε το 2007 τις πρώτες διαφημίσεις οι οποίες όπως είναι λογικό έχουν εξελιχθεί αυτά τα χρόνια.

4.      Ζωντανές αναμεταδόσεις 

Από το Indian Premier League ,το οποίο προβλήθηκε σε όλο τον κόσμο, μέχρι την συναυλία τωνArcade Fire, η πλατφόρμα παρουσίασε την πλέον καινοτόμα υπηρεσία, εκείνη της ζωντανής αναμετάδοσης. Η υπηρεσία παρουσιάστηκε και επισήμως τον Απρίλιο του 2011.

Τι κάνουν σήμερα οι ιδρυτές τουYouTube

Ο Chad Hurley είχε δηλώσει πως έβγαλε περίπου 400 εκατ. δολάρια απ’ την εξαγορά της εταιρείας του, στην οποία παρέμεινε ως Διευθύνων Σύμβουλος μέχρι το 2010. Μετά από αυτό ίδρυσε το Avos Systems, έναν incubator που εξαγοράζει startups (όπως την Delicious) και δημιουργεί προϊόντα και εταιρείες. Το Avos παρουσίασε το 2013 μια εφαρμογή video editing, την Mixbit, το οποίο έγινε και το βασικό προϊόν τους. Παράλληλα, ο Hurley  έχει επενδύσει στην ομάδα μπάσκετ Golden State Warriors και σύντομα θα ανοίξει ένα soccer club, το Los Angeles Football Club.

Ο Steve Chen φέρεται να έβγαλε περίπου 300 εκατομμύρια από την πώληση και παρέμεινε στη θέση του CTO στο YouTube μέχρι το 2008, παρόλο που συνέχισε τη συνεργασία του με την Google και μετά την αποχώρηση του και εντάχθηκε στο Google Ventures  το 2014.

Ο Jawed Karim ήταν ο λιγότερο γνωστός απ’ τους τρεις ιδρυτές και παρόλο που βοήθησε εξ αρχής στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του YouTube δεν ήταν ποτέ στην πραγματικότητα δεν ήταν ποτέ στην πραγματικότητα επίσημα εργαζόμενος, καθώς σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο του Stanford εκείνη τη περίοδο.

Ωστόσο, συνέχισε να προσφέρει τις συμβουλευτικές στην εταιρείας, και παρόλο που είχε μικρότερο μερίδιο μετοχών από τους Chen και Hurley, ο ίδιος φέρεται να έβγαλε περίπου 60 εκατομμύρια από το deal.

Τέλος, ο Karim ίδρυσε αργότερα το Youniversity Ventures, ή Υ Ventures, το οποίο οποίο έχει επενδύσει σε μια σειρά αξιόλογες νέες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων του Eventbrite και της Airbnb.