Γουόρεν Μπάφετ: Ποιος κορωνοϊός; Έρχεται νέα, πολύ χειρότερη πανδημία

Γουόρεν Μπάφετ: Ποιος κορωνοϊός; Έρχεται νέα, πολύ χειρότερη πανδημία
epa02867742 (FILE) A file picture dated 19 May 2008 shows US investor Warren Buffett during a press conference in Frankfurt am Main, Germany. US investor Warren Buffett, one of the richest persons in the world, called on the US government to increase taxes on the wealthy in order to lower the US government deficit. Writing in an opinion piece entitled 'Stop Coddling the Super-Rich' in the New York Times, Buffett suggested an increase in tax rate for those making a million dollars a year, and an additional rate increase on those making 10 million or more. EPA/ARNE DEDERT *** Local Caption *** 00000402198336 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο κόσμος δεν είναι διατεθειμένος να αντιμετωπίσει καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ανέφερε ο Γουόρεν Μπάφετ

Το ξέσπασμα μιας νέας, πολύ χειρότερης πανδημίας προμήνυσε ο θρυλικός επενδυτής και ιδρυτής της Berkshire Hathaway Γουόρεν Μπάφετ, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.   

Πιο συγκεκριμένα, ο «σοφός της Ομάχα» προέβλεψε την έλευση νέας πανδημίας, ενώ επεσήμανε πως ακόμη, ούτε κατά διάνοια, δεν έχουμε ξεμπερδέψει με την COVID.

«Είμαι σίγουρος ότι στο μέλλον θα έρθει μια νέα πανδημία που θα μπορούσε να είναι χειρότερη από αυτήν της COVID-19, επειδή παρά τα μαθήματα που μας έχει αφήσει αυτή η εμπειρία δεν θα είστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσετε» είπε, συμπληρώνοντας: «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια πυρηνική, χημική, βιολογική και τώρα μια νέα απειλή στον κυβερνοχώρο. Τίποτε από αυτά η κοινωνία δεν είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπίσει».

Ο επιχειρηματίας αποκάλυψε ότι το κύριο μάθημα που του έχει διδάξει ο κορωνοϊός είναι ότι ο κόσμος δεν είναι διατεθειμένος να αντιμετωπίσει καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

«Έμαθα ότι οι άνθρωποι δεν ξέρουν όσα πιστεύουν ότι γνωρίζουν. Αλλά αυτό που έχω κυρίως μάθει είναι ότι θα μπορούσε να έρθει μια νέα πανδημία. Η κοινωνία δυσκολεύεται να προετοιμαστεί για τέτοιες καταστάσεις, οι οποίες όμως θα συμβούν αργά ή γρήγορα» δήλωσε ο 90χρονος μεγιστάνας. 

Οι οικονομικές ανησυχίες του Γουόρεν Μπάφετ

Στο ίδιο κλίμα, ο επιχειρηματίας επιβεβαίωσε ότι οι οικονομικές συνέπειες και τα βάρη της COVID-19 πέφτουν δυσανάλογα στις μικρές επιχειρήσεις, καθώς ο αντίκτυπος ήταν εξαιρετικά άνισος. «Πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια μικρών επιχειρήσεων έχουν πληγεί τρομερά» είπε. 

Ο δισεκατομμυριούχος σημείωσε ότι η πανδημία «δεν έχει τελειώσει», αλλά ότι οι περισσότερες εταιρείες τα πάνε καλά. 

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις αυτοκινητοβιομηχανίες, για τις οποίες, κατά τη γνώμη του, ο ιός ήταν «μια επιτυχία που δεν περίμεναν», υπενθυμίζοντας ότι ο τομέας έχει σημειώσει κέρδη ρεκόρ χάρη στο άνοιγμα και τη μείωση της προσφοράς που προέρχεται από την έλλειψη τσιπ.

«(Η πανδημία) ήταν απρόβλεπτη, αλλά λειτούργησε καλύτερα από το αναμενόμενο για τους περισσότερους ανθρώπους και τις περισσότερες εταιρείες» πρόσθεσε. 

Ο εμβληματικός επενδυτής αναγνώρισε ότι είχε στιγμές οικονομικής αβεβαιότητας, καθώς δεν ήξερε τι θα συνέβαινε στις αεροπορικές και σιδηροδρομικές του εταιρείες BNSF Railway και NetJets. Ωστόσο, μέσα σε όλο το χάος, επικεντρώθηκε στην υποστήριξη άλλων εταιρειών, ώστε να μην χρειάζεται να καταφύγουν σε κρατική βοήθεια για να επιβιώσουν. «Τους θυμίζουμε ότι είχαν έναν πλούσιο αδελφό», είπε.