Γραφείο Προϋπολογισμού: Δεν υπάρχει άλλη επιλογή, να εφαρμοστεί το Μνημόνιο

Γραφείο Προϋπολογισμού: Δεν υπάρχει άλλη επιλογή, να εφαρμοστεί το Μνημόνιο

Αναγκαία συνθήκη για να ανακάμψει η οικονομία να εξαλειφθεί η πολιτική αβεβαιότητα.

«Καμπανάκι» για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης χτυπάει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, στην τριμηνιαία έκθεσή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Όπως αναφέρει η έκθεση η οικονομία θα ανακάμψει μόνο «αν εξαλειφθεί η αβεβαιότητα για την κατεύθυνση της πολιτικής στο μέλλον – και ειδικότερα, αν αλλάξουν οι κανόνες διακυβέρνησης της χώρας και γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Το Γραφείο Προϋπολογισμού επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από το να εφαρμόσει το τρίτο μνημόνιο και καθιστά σαφές ότι σ’ ένα περιβάλλον αστάθειας και αβεβαιοτήτων, η χώρα θα πρέπει να αποφύγει ό,τι θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη σύγχυση.

Όσον αφορά στην αξιολόγηση επισημαίνει ότι όσο περισσότερο αυτή αργεί, τόσο το κόστος ανεβαίνει.

«Η παράταση των διαπραγματεύσεων έτεινε να παγιώσει την απαισιοδοξία, δημιουργώντας συνθήκες που αποτρέπουν τη βελτίωση των πραγμάτων αμέσως μετά την αξιολόγηση. Όσο παρατείνεται η ύφεση, τόσο μετατίθενται στο μέλλον κάποιες δυνατότητες για αντικυκλικά μέτρα από την πλευρά της ζήτησης» προστίθεται στην έκθεση.

Ειδική μνεία κάνει στην αναγκαιότητα μεταρρυθμιστικής προόδου, σημειώνοντας ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με συσσωρευμένες υστερήσεις δεκαετιών στα μεταρρυθμιστικά ζητήματα και με ένα σαθρό υπόβαθρο της δημόσιας οικονομίας.

«Όσο μετατίθενται οι αναγκαίες τομές, τόσο μεγαλώνει ο λογαριασμός που θα πρέπει να πληρωθεί για να γίνει βιώσιμο και περιορίζονται τα περιθώρια για δίκαιη κατανομή των βαρών της προσαρμογής του» αναφέρεται στη συνέχεια.

Σχετικά με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθιστά σαφές ότι η βιωσιμότητα του συστήματος είναι το μείζον κριτήριο για την αξιολόγηση του νομοσχεδίου. «Όσο οι μεταρρυθμίσεις καθυστερούν τόσο θα αναβάλλονται οι θετικές επιπτώσεις στην πλευρά της προσφοράς και επομένως στην απασχόληση, και θα παγιώνονται παράγοντες ακαμψίας, ενώ η κοινωνία θα υφίσταται τις αρνητικές συνέπειες των δημοσιονομικών μέτρων» προστίθεται στην έρευνα.

Συνοψίζοντας, το Γραφείο Προϋπολογισμού προειδοποιεί ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι καθυστερήσεις να παγιώσουν το κλίμα απαισιοδοξίας στην κοινωνία και έτσι να αποτρέψουν τη δημιουργία συνθηκών επιστροφής στην ανάπτυξη εντός του 2016.