Γραμμή Μπάιντεν να πέσουν οι τόνοι με Κίνα και Β. Κορέα- Επανεξέταση στρατηγικής

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συζητήσεις για συνάντηση στην Αλάσκα μεταξύ του Αμερικανού ΥΠΕΞ και κορυφαίου Κινέζου διπλωμάτη. Περίπου μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η επανεξέταση της εξωτερικής πολιτικής της Ουάσιγκτον, απέναντι στην Πιονγιάνκ.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είχαν συνομιλίες με την Κίνα σχετικά με το ενδεχόμενο μιας συνάντησης υψηλόβαθμων αξιωματούχων μεταξύ των δύο χωρών στο «άμεσο μέλλον», αφού ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δεν έχει «ολοκληρώσει» τις λεπτομέρειες για να ανακοινώσει.

Η εφημερίδα «The South China Morning Post» επικαλέστηκε νωρίτερα μία πηγή , σύμφωνα με την οποία οι δύο χώρες διεξάγουν συζητήσεις σχετικά με μία συνάντηση στην Αλάσκα μεταξύ του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και του κορυφαίου Κινέζου διπλωμάτη Γιανγκ Τζιεσί.

Θα πρόκειται για την πρώτη επίσημη συνάντηση από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Μπάιντεν, τον Ιανουάριο.

H συνάντηση, για την οποία διεξάγονται οι συζητήσεις δεν θα πραγματοποιηθεί σε προεδρικό επίπεδο, «αλλά σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο» σύμφωνα με τον αξιωματούχο της κυβέρνησης Μπάιντεν.

«Βρισκόμαστε σε συζητήσεις σχετικά με ένα διάλογο υψηλού επιπέδου με την Κίνα. Πραγματικά δεν μπορώ να πω περισσότερα από αυτό. Αλλά θα έλεγα στο άμεσο μέλλον», είπε ο ίδιος αξιωματούχος.

Η υπεύθυνη Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι σε ερώτηση για τη δημοσιογραφική αναφορά μιας πιθανής συνάντησης στην Αλάσκα, δήλωσε νωρίτερα, στη διάρκεια τακτικής δημοσιογραφικής ενημέρωσης, ότι η κυβέρνηση δεν έχει «κάποιες τελικές ή επιβεβαιωμένες λεπτομέρειες, στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή».

«Δεν κρύβουμε τις ανησυχίες μας, αλλά επίσης κοιτάμε για ευκαιρίες προκειμένου να συνεργαστούμε» είπε η ίδια.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν δημοσιοποίησε λεπτομέρειες.

Η επανεξέταση της εξωτερικής πολιτικής της Ουάσινγκτον απέναντι στην Πιονγιάνκ

Η επανεξέταση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής απέναντι στη Βόρεια Κορέα αναμένεται να ολοκληρωθεί «περίπου μέσα στον επόμενο μήνα», δήλωσε επίσης ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στην κατεύθυνση που είναι πιθανό να έχει η πολιτική αυτή, μιλώντας στο Reuters.

Η νέα αμερικανική κυβέρνηση, που ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε την επανεξέταση της αμερικανικής πολιτικής, μετά την πρωτόγνωρη προσέγγιση του πρώην πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, που απέτυχε να πείσει την Πιονγιάνγκ να εγκαταλείψει το πυρηνικό οπλοστάσιο της.

«Έχουμε εμπλακεί και διεξάγουμε μία ουσιαστικά εντατική επανεξέταση σε επίπεδο στρατηγικής. Οι προσδοκίες μας είναι ότι θα έχει ολοκληρωθεί περίπου μέσα στον επόμενο μήνα», είπε ο αξιωματούχος.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έχει δηλώσει ότι η προσέγγιση της Ουάσινγκτον με τη Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να περιλάβει περισσότερες κυρώσεις ή μη καθορισμένες διπλωματικές πρωτοβουλίες.

Ο ίδιος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στην πρώτη τετραμερή διάσκεψη (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Αυστραλία) μεθαύριο, Παρασκευή.

Η Βόρεια Κορέα, θα είναι ένα από τα ζητήματα που θα συζητήσουν ο Αμερικανός ΥΠΕΞ και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν στις επισκέψεις τους στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, αργότερα μέσα στο μήνα.