GSER 2021: To blockchain, η Fintech, η ΑΙ και τα big data «τρέχουν» με ανάπτυξη +107%  

GSER 2021: To blockchain, η Fintech, η ΑΙ και τα big data «τρέχουν» με ανάπτυξη +107%  
Photo: pixabay.com
Σύμφωνα με την έκθεση Global Startup Ecosystem 2021,  το οικοσύστημα «μετακινείται» στο blockchain και το fintech 

Αποκαλυπτικά ήταν τα συμπεράσματα της έκθεσης Global Startup Ecosystem 2021, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου και σας παρουσιάζει το Fortune Greece. 

Όπως επισημαίνεται, πλέον το οικοσύστημα «μετακινείται» στο blockchain και στο fintech, ενώ σημαντικό ενδιαφέρον προσελκύει η γεωργική τεχνολογία (agtech), η τεχνητή νοημοσύνη (AI), τα big data και η fintech.

Σύμφωνα δε την έκθεση, οι startup που βασίζονται στο blockchain αντιπροσωπεύουν το 10% των νεοσύστατων επιχειρήσεων παγκοσμίως.

Παράλληλα, τα venture capitals έχουν προτεραιότητα, ως φαίνεται, την αναδυόμενη τεχνολογία, με τη βιομηχανία του blockchain και της ψηφιακής οικονομίας να καταγράφει σημαντικές εισροές σε κεφάλαια από μεγάλους εταιρικούς «παίκτες».

Εύλογα λοιπόν δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η τεχνολογία blockchain ανήκει στην ομάδα των πλέον αναπτυσσόμενων κλάδων του οικοσυστήματος, με μέσο ρυθμό ανάπτυξης +107%, μαζί με τη γεωργική τεχνολογία (agtech), την τεχνητή νοημοσύνη (AI), τα big data και τη fintech.

Ο αριθμός αυτός αποτελεί μέρος μιας σημαντικής τάσης που οδήγησε την αναδυόμενη τεχνολογία να γίνει ένας ταχέως αναπτυσσόμενος υποτομέας όσον αφορά τη χρηματοδότηση των startups. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση, το blockchain είναι ο δεύτερος ταχύτερα αναπτυσσόμενος υποτομέας όσον αφορά τη χρηματοδότηση σε πρώιμο στάδιο, με αύξηση 121% τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η Silicon Valley παραμένει ηγετική πηγή χρηματοδότησης στο blockchain, με επενδυτές όπως ο Andreessen Horowitz να βρίσκονται τακτικά στους υποστηρικτές.

Global Startup Ecosystem Report

Σημειώνεται πως η Global Startup Ecosystem Report χρησιμοποίησε δεδομένα έρευνας από 10.000 στελέχη νεοσύστατων επιχειρήσεων παγκοσμίως, όπως εξηγεί η σελίδα στην οποία αναγράφεται η μεθοδολογίας του. 

Επισημαίνεται πως, παρότι η GSER επικεντρώνεται στην υποστήριξη startups που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, οι πληροφορίες που δίνει η έκθεση συμβαδίζουν με την ανοδική τάση που παρουσιάζει blockchain στις προτιμήσεις των Venture Capitals.

Τον Απρίλιο, η Cointelegraph Consulting ανέφερε ότι οι εταιρείες VC είχαν επενδύσει πάνω από 16 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές που συνδέονται με το blockchain. Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2021, τα VC επένδυσαν περίπου 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε νεοσύστατες εταιρείες κρυπτογράφησης και blockchain.

Εκ των πραγμάτων, η είσοδος των επενδυτικών κεφαλαίων στον χώρο του blockchain είναι κρίσιμο αντεπιχείρημα απέναντι στις κριτικές και την αμφισβήτηση που διατυπώνονται σε ό,τι αφορά το blockchain και το αν αποτελεί πρόταση αξίας, ως αναδυόμενη τεχνολογία, στην οικονομική δραστηριότητα.

Με τα κρυπτονομίσματα και το blockchain να τραβούν συχνά την προσοχή για τους λάθους λόγους από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, αυτές οι επενδύσεις, που είναι πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, θα μπορούσαν να είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της εν λόγω βιομηχανίας.