Guardian: Από τον ΣΥΡΙΖΑ στο Podemos

Guardian: Από τον ΣΥΡΙΖΑ στο Podemos

Η βρετανική εφημερίδα αναλύει τη «στροφή στα outsider» στον ευρωπαϊκό νότο.

Τις ενισχυμένες δυνάμεις της αριστεράς και των «αντάρτικων κομμάτων» σε μια Ευρώπη που βυθίζεται στην κρίση καταγράφει η εφημερίδα Guardian με αφορμή το ιδρυτικό συνέδριο των Ισπανών Podemos. Στην ειδική αναφορά του στην Ελλάδα, το δημοσίευμα επισημαίνει πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διεμβόλισε το ΠΑΣΟΚ όταν το σοσιαλιστικό κόμμα στήριξε τα μέτρα λιτότητας.

Σχολιάζοντας τη συνεχόμενη άνοδο -σύμφωνα με τις δημοσκοπίσεις- των Podemos, η εφημερίδα αναφέρει πως η ελίτ της Ισπανίας δέχτηκε ένα χτύπημα από εκεί που δεν το περίμενε. Με σύνθημα «οι Ισπανοί δεν πρέπει να πληρώσουν για την κρίση», οι Podemos κατάφεραν να βγάλουν πέντε ευρωβουλευτές και να πάρουν 1,2 εκατ. ψήφους στις πρόσφατες Ευρωεκλογές, αναφέρεται, ενώ ο αρθρογράφος αναφωνεί: «Ζήτω οι Podemos. Η Αριστερά δείχνει να μπορεί να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και να αναδειχθεί μέσα από την κρίση».

«Συνήθως αυτά τα κινήματα αν δεν έχουν κάποιον ηγέτη να τα στηρίζει χάνονται με τον καιρό. Οι Podemos τον βρήκαν στο πρόσωπο του Πάμπλο Ιγκλέσιας. Η δύναμη αυτών των κινημάτων είναι οι νέοι, σε αντίθεση με τους γηραιότερους που παραμένουν σταθεροί στα παραδοσιακά κόμματα. Ακόμη κι έτσι, όμως, οι συσχετισμοί αλλάζουν», σημειώνει το άρθρο.

Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ επισκίασε το ΠΑΣΟΚ
Το δημοσίευμα αναφέρεται στην επιτυχία του κινήματος του Πέπε Γκρίλο στην Ιταλία, καθώς και στα ανάλογα παραδείγματα στη Σλοβενία και την Ολλανδία. Για τη Γαλλία ο τίτλος αναφέρει: «Ανήσυχοι ψηφοφόροι, αναμένουν έναν ήρωα». ενώ ειδική αναφορά κάνει και στην Ελλάδα:

«H Ελλάδα, ίσως περισσότερο από οποιαδήποτε χώρα στην Ευρώπη, αποτελεί την επιτομή της ανόδου των “outsiders” τόσο από τα αριστερά όσο και από τα δεξιά».

«H χώρα, στην πρώτη γραμμή της κρίσης της ευρωζώνης, ήταν η πρώτη που θέλησε να απαλλαχθεί από τους κυρίαρχους πολιτικούς: το εκλογικό σώμα της απέρριψε κόμματα που σχετίζονταν με τις διεφθαρμένες πρακτικές οι οποίες ευθύνονται για τον παρολίγον οικονομικό θάνατο της Ελλάδας. Σε ένα σκηνικό όπου Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ εναλλάσσονταν επί 40 χρόνια στην εξουσία, ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ, ένας συνασπισμός ριζοσπαστών αριστερών», υπογραμμίζεται.

«Στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ επισκίασε το ΠΑΣΟΚ. Οι ψηφοφόροι του σοσιαλιστικού κόμματος πέρασαν στις τάξεις της αριστεράς, όταν το κόμμα τους στήριξε τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στη χώρα», σχολιάζει ο αρθρογράφος.

«Μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία της Ευρώπης, να σταματήσουμε την καταστροφική λιτότητα και να φέρουμε πίσω τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη», δήλωσε ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο ακροατήριο του ιδρυτικού συνεδρίου των Podemos, το Σάββατο στην Ισπανία. «Κάθε μέρα που περνά, η κίνηση πολιτών στις χώρες του νότου γίνονται ο τρομακτικός εχθρός της νεοφιλελεύθερης γερμανικής ηγεμονίας».

Στη συνέχεια, σχολιάζοντας την δημοσκοπική άνοδο του αριστερού κόμματος, αναφέρεται: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει μια συντονισμένη προσπάθεια να κάνει πιο μετριοπαθή τη ρητορική του με στόχο να διευρύνει τη βάση των υποστηρικτών του. Αντί για σκίσιμο του επαχθούς μνημονίου που υπέγραψε η χώρα με τους δανειστές της, το κόμμα μιλάει πλέον για “διαπραγμάτευση” της συμφωνίας», αναφέρει η εφημερίδα.

Ένα ακόμη παράδειγμα πιο μετριοπαθούς στάσης είναι, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η επίσκεψη του «ορκισμένου άθεου» Τσίπρα στη Ρώμη το Σεπτέμβριο και η συνάντησή του με τον Πάπα Φραγκίσκο αλλά και η επερχόμενη συνάντησή του με τον Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, ενώ είχε ήδη μια «εποικοδομητική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην παραίτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέα Ψυχάρη κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας της προηγούμενης Παρασκευής.

«Η ευφορία που προέκυψε από τους αριθμούς που δείχνουν ότι η Ελλάδα αναδύεται επιτέλους από την μακροχρόνια ύφεση (αν και με αργούς ρυθμούς), επισκιάστηκε την Παρασκευή από την παραίτηση ενός επιφανούς βουλευτή του συντηρητικού κόμματος, θεωρήθηκε από κάποιους επιχειρηματικούς κύκλους ως η αρχή της εγκατάλειψης του κυβερνητικού συνασπισμού. Από την άλλη, ηγετικά μέλη της ελληνικής ελίτ, αγκαλιάζουν τον λαϊκιστικό, αντισυστημικό ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει το άρθρο σχολιάζοντας πως «ακόμη και οι πλούσιοι στρέφονται πλέον στα αριστερά».

Πηγή: Guardian