ΔΕΘ 2026: Πακέτο έως 2 δισ. ευρώ – Οι παρεμβάσεις για φόρους, μισθούς και συντάξεις

ΔΕΘ 2026: Πακέτο έως 2 δισ. ευρώ – Οι παρεμβάσεις για φόρους, μισθούς και συντάξεις
Photo: Shutterstock
Στην τελική ευθεία περνά η κατάρτιση του οικονομικού πακέτου που θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 5 Σεπτεμβρίου, με τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την ενίσχυση των εισοδημάτων να βρίσκονται στο επίκεντρο.
  • Το δημοσιονομικό αποτύπωμα των παρεμβάσεων για το 2027 εκτιμάται μεταξύ 1,7 και 2 δισ. ευρώ.
  • Στο επίκεντρο βρίσκονται οι διορθώσεις στο τεκμαρτό εισόδημα και η μείωση της προκαταβολής φόρου.
  • Αλλαγές εξετάζονται επίσης σε εισφορές, τέλος επιτηδεύματος, συντάξεις, στεγαστικό και αγροτική χρηματοδότηση.

Η σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου σηματοδοτεί την έναρξη της τελικής φάσης προετοιμασίας του πακέτου της ΔΕΘ, με τις κρίσιμες κυβερνητικές συσκέψεις να συνεχίζονται έως το τέλος της εβδομάδας.

Στόχος είναι να οριστικοποιηθούν οι παρεμβάσεις που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Βελλίδειο το βράδυ του Σαββάτου 5 Σεπτεμβρίου, με βασικούς περιορισμούς τη δημοσιονομική ισορροπία και τη διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής.

Το πακέτο για το 2027 εκτιμάται ότι θα κινηθεί στην περιοχή των 1,7 έως 2 δισ. ευρώ. Από αυτά, περίπου 1,4-1,6 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να διατεθούν για φοροελαφρύνσεις και εισοδηματικές ενισχύσεις, ενώ περίπου 400 εκατ. ευρώ σχεδιάζεται να κατευθυνθούν σε ενεργειακές επενδύσεις μέσω της νέας ευρωπαϊκής ρήτρας διαφυγής.

Οι εξαγγελίες, πάντως, αναμένεται να έχουν ευρύτερο χρονικό ορίζοντα. Πέρα από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν άμεσα το 2027, ο πρωθυπουργός σχεδιάζεται να παρουσιάσει οδικό χάρτη παρεμβάσεων έως το 2030, το κόστος των οποίων θα κατανέμεται στους επόμενους κρατικούς προϋπολογισμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο επίκεντρο οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Οι αυτοαπασχολούμενοι αναμένεται να αποτελέσουν μία από τις βασικές ομάδες των εξαγγελιών. Περισσότεροι από 400.000 επαγγελματίες με καθαρά εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ θα έχουν ήδη όφελος το 2027 από τις νέες φορολογικές κλίμακες που εφαρμόζονται στα εισοδήματα του 2026.

Οι νέοι συντελεστές είναι χαμηλότεροι κατά 2 έως 8 ποσοστιαίες μονάδες, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και τον αριθμό των εξαρτώμενων παιδιών. Ακόμη ευνοϊκότερη μεταχείριση προβλέπεται για νέους έως 30 ετών και πολύτεκνους, όπως προκύπτει από τον φορολογικό οδηγό του υπουργείου Οικονομικών.

Πέρα από τις ψηφισμένες μειώσεις, η κυβέρνηση επεξεργάζεται νέες διορθώσεις στο σύστημα του τεκμαρτού προσδιορισμού εισοδήματος.

Ένα από τα βασικά σενάρια προβλέπει τη δημιουργία «μπόνους φορολογικής συνέπειας». Η συμμόρφωση με τα myDATA, τα POS, την ηλεκτρονική τιμολόγηση και τα ψηφιακά δελτία αποστολής, καθώς και η εμπρόθεσμη εξόφληση ή ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, θα μπορούσαν να οδηγούν σε χαμηλότερο τεκμαρτό εισόδημα.

Εξετάζονται επίσης:

  • η αποσύνδεση του τεκμαρτού εισοδήματος από τον κατώτατο μισθό,
  • ο περιορισμός της επίδρασης του κόστους μισθοδοσίας,
  • η διεύρυνση των κοινωνικών και γεωγραφικών εξαιρέσεων,
  • η απλοποίηση της διαδικασίας αμφισβήτησης του τεκμηρίου.

Η πλήρης κατάργηση του συστήματος έχει επίσης τεθεί στη συζήτηση, αλλά δεν αποτελεί αυτή τη στιγμή το βασικό σενάριο, καθώς το πρόσθετο δημοσιονομικό όφελος από την εφαρμογή του υπολογίζεται σε περίπου 600 εκατ. ευρώ ετησίως.

Μείωση της προκαταβολής φόρου

Πιο ώριμη θεωρείται η παρέμβαση στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος. Σήμερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες προκαταβάλλουν το 55% του φόρου που προκύπτει από τα κέρδη της προηγούμενης χρήσης, ενώ για τα νομικά πρόσωπα το ποσοστό φθάνει το 80%.

Στο τραπέζι βρίσκεται η μείωση της προκαταβολής στο 40% για τους επαγγελματίες και στο 50%-60% για τις μικρότερες επιχειρήσεις, ενδεχομένως με κριτήριο τον κύκλο εργασιών.

Η αλλαγή δεν μειώνει οριστικά τον φορολογικό συντελεστή, αλλά ενισχύει άμεσα τη ρευστότητα, καθώς περιορίζει το ποσό που καλούνται να προκαταβάλουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες για την επόμενη χρήση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέλος επιτηδεύματος και ασφαλιστικές εισφορές

Για τις επιχειρήσεις εξετάζεται η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, το οποίο έχει ήδη καταργηθεί για τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά εξακολουθεί να επιβαρύνει τα νομικά πρόσωπα.

Το ετήσιο δημοσιονομικό κόστος της παρέμβασης υπολογίζεται σε περίπου 240 εκατ. ευρώ, γεγονός που καθιστά το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της κρίσιμη παράμετρο.

Στο επιχειρηματικό πακέτο περιλαμβάνονται ακόμη:

  • νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έως 0,5 ποσοστιαία μονάδα,
  • επέκταση της δυνατότητας μεταφοράς φορολογικών ζημιών από τα πέντε στα δέκα χρόνια,
  • δάνεια συνολικού ύψους έως 5 δισ. ευρώ προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας,
  • πιθανή μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρηματικών κερδών από το 22% στο 20% σε μεταγενέστερη φάση.

Η νέα μείωση των εισφορών υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περίπου 245 εκατ. ευρώ ετησίως. Το αν θα κατανεμηθεί μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων αποτελεί μέρος των τελικών αποφάσεων.

Κατώτατος μισθός, διατακτικές σίτισης και οικογένειες

Στη ΔΕΘ αναμένεται να επιβεβαιωθεί ο οδικός χάρτης για την αύξηση του κατώτατου μισθού προς την περιοχή των 950-970 ευρώ το 2027. Η αναπροσαρμογή επηρεάζει πλέον και τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, μέσω της σύνδεσης του εισαγωγικού μισθού με τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα.

Για τους δημοσίους υπαλλήλους εξετάζονται επίσης νέο σύστημα μπόνους επίτευξης στόχων και αναπροσαρμογές στα ειδικά μισθολόγια. Αντίθετα, δεν βρίσκεται στην κυβερνητική ατζέντα η επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού.

Ιδιαίτερη θέση στις συζητήσεις έχει η αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τις διατακτικές και τις κάρτες σίτισης από τα 6 στα 10 ευρώ ημερησίως. Το αίτημα υποστηρίζεται από εργοδοτικούς και εργατικούς φορείς και αφορά σημαντικό τμήμα των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί νέα παρέμβαση για τις οικογένειες με παιδιά, με ένα από τα σενάρια να προβλέπει επανάληψη ή μονιμοποίηση της έκτακτης ενίσχυσης των 150 ευρώ ανά παιδί.

Συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα

Για τους συνταξιούχους προβλέπεται οριζόντια αύξηση των κύριων συντάξεων κατά περίπου 2,5%-2,7% από την 1η Ιανουαρίου 2027, ανάλογα με την τελική επίδοση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού.

Παράλληλα εξετάζονται:

  • αλλαγές στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων,
  • περιορισμός της επίδρασης της προσωπικής διαφοράς,
  • έκτακτη ενίσχυση για όσους δεν λάβουν ακέραιη την αύξηση,
  • διεύρυνση των κριτηρίων για τη μόνιμη ετήσια οικονομική ενίσχυση.

Τον Νοέμβριο προβλέπεται η καταβολή της ενίσχυσης των 300 ευρώ στους δικαιούχους, ενώ εξετάζεται η ένταξη περισσότερων συνταξιούχων στο μέτρο.

Στο πεδίο των κοινωνικών παροχών αναμένεται επίσης αναμόρφωση των κριτηρίων για το Επίδομα Παιδιού και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, με στόχο την αύξηση των ποσών και την καλύτερη στόχευση.

Αγρότες και στεγαστικό

Για τον αγροτικό τομέα σχεδιάζονται ταχύτερες και τακτικότερες πληρωμές επιδοτήσεων, νέα μέτρα για το κόστος παραγωγής και ρυθμίσεις για τα δανειακά βάρη αγροτών και κτηνοτρόφων.

Παράλληλα προωθείται νέο Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, με δάνεια και επιχορηγήσεις για επενδυτικά σχέδια στον πρωτογενή τομέα.

Στο στεγαστικό, ένα από τα σενάρια προβλέπει την ανακοίνωση του προγράμματος «Σπίτι μου 3» με ευρύτερα ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Σταδιακά θα ενεργοποιηθούν επίσης οι νέες δράσεις της Εθνικής Στρατηγικής Στεγαστικής Πολιτικής 2026-2035, που περιλαμβάνει χρηματοδοτικά και φορολογικά κίνητρα για την αύξηση της προσφοράς κατοικιών.

Από το 2027 μηδενίζεται ο ΕΝΦΙΑ για επιλέξιμες κύριες κατοικίες σε μικρούς οικισμούς, μετά τη μείωση κατά 50% που εφαρμόστηκε το 2026. Το μέτρο αφορά περίπου ένα εκατομμύριο δικαιώματα επί κατοικιών σε 12.720 οικισμούς, σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Τι μένει να «κλειδώσει»

Οι τελικές επιλογές θα εξαρτηθούν από το ακριβές δημοσιονομικό κόστος κάθε παρέμβασης και από το αν το πακέτο θα δοθεί ολόκληρο το 2027 ή θα αναπτυχθεί σταδιακά έως το 2030.

Πιο ώριμες θεωρούνται οι διορθώσεις στο τεκμαρτό εισόδημα, η μείωση της προκαταβολής φόρου και η περαιτέρω αποκλιμάκωση των ασφαλιστικών εισφορών. Αντίθετα, η πλήρης κατάργηση του τεκμαρτού συστήματος και η μείωση του εταιρικού φόρου στο 20% εμφανίζονται περισσότερο ως μεσοπρόθεσμες επιλογές.

Η τελική σύνθεση του πακέτου αναμένεται να οριστικοποιηθεί έως το τέλος της εβδομάδας, πριν από την αντίστροφη μέτρηση για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: