Guardian για Κουφοντίνα: Από τον Κορυδαλλό σε ανοικτή πολυτελή φυλακή

Guardian για Κουφοντίνα: Από τον Κορυδαλλό σε ανοικτή πολυτελή φυλακή
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας εξέρχεται από τις φυλακές Κορυδαλλού, με διήμερη άδεια , Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας που έχει καταδικαστεί σε 11φορές ισόβια κάθειρξη για τη δράση του στη τρομοκρατική οργάνωση «17Ν», έλαβε για δεύτερη φορά 48ωρη άδεια, με αυστηρούς περιοριστικούς όρους . ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η εφημερίδα παρουσιάζει το σάλο και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη μεταγωγή του Δ. Κουφοντίνα.

Ειδική αναφορά στη μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα από τις φυλακές Κορυδαλλού στις αγροτικές φυλακές Βόλου κάνει η εφημερίδα Guardian σε δημοσίευμά της.

Συγκεκριμένα η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα επισημαίνει το σάλο και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη μεταγωγή του καταδικασμένου τρομοκράτη από τις υψηλής ασφαλείας φυλακές του Κορυδαλλού σε μια «πολυτελή ανοιχτή φυλακή».

Ακόμη γίνεται αναφορά στη δημόσια καταδίκη από την Ουάσινγκτον και την Άγκυρα για την μετακίνηση του εκτελεστή της «17 Νοέμβρη» από «τις φυλακές φρούριο του Κορυδαλλού, σε μια αγροτική φυλακή στην κεντρική Ελλάδα όπου στις εργασίες περιλαμβάνεται το μάζεμα φρούτων και ο καθαρισμός της υπαίθρου».

Τέλος γίνεται αναφορά και στα όσα υποστηρίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι δεν πρόκειται για ειδική μεταχείριση απέναντι στον Κουφοντίνα ούτε και θα μπορέσει να υποβάλει αίτηση πρόωρης αποφυλάκισης όταν θα συμπληρώσει 19 χρόνια στη φυλακή. «Η εκτέλεση της ποινής θα συνεχιστεί κανονικά. Η μεταφορά δεν αποτελεί ειδική μεταχείριση, μείωση της ποινής ή μερικώς ελεύθερη παραμονή» δηλώνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Θύελλα αντιδράσεων για τη μεταγωγή

Η μεταγωγή αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από την Αντιπολίτευση και όχι μόνο, και για τη χρονική στιγμή που έγινε, με την προσοχή της κοινής γνώμης να είναι ακόμη στραμμένη στην εθνική τραγωδία στο Μάτι, και για το περιεχόμενο αυτής καθ’ εαυτής της απόφασης.

Οι αγροτικές φυλακές Βόλου, θεωρούνται απο τους γνωρίζοντες πολύ «χαλαρές» ενώ για κάποιους είναι και «παράθυρο» αποφυλάκισης.

Στις αγροτικές φυλακές ο χρόνος μετρά διπλά και πολλοί βαρυποινίτες βγαίνουν μετά από κάποια χρόνια από τη φυλακή.

Βέβαια νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η μεταγωγή του Δ.Κουφοντίνα στη νέα φυλακή εκ του νόμου δεν μπορεί να έχει επίπτωση στην έκτιση της ποινής του. Η κάθε ημέρα κράτησης μετρά μεν για δύο, όπως έλεγαν, αλλά στην περίπτωση του Κουφοντίνα, λόγω του αριθμού των ισοβίων, δεν μπορεί να έχει επίπτωση στο χρόνο αποφυλάκισης, καθώς θα πρέπει να έχει εκτίσει 19 χρόνια πραγματικής φυλακής, για να έχει δικαίωμα υποβολής αίτησης για υπό όρους απόλυση.