H Amazon μπαίνει (και) στον χώρο της ηλεκτροκίνησης

H Amazon μπαίνει (και) στον χώρο της ηλεκτροκίνησης
Photo:

Μαζί με την GM επενδύουν στην εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών φορτηγών Rivian.

Καθώς η Silicon Valley (έδρα των κολοσσών ψηφιακής τεχνολογίας) και το Ντιτρόιτ (έδρα της αυτοκινητοβιομηχανίας των ΗΠΑ) εισβάλλουν ο ένας στα …χωράφια του άλλου, οι εταιρείες και στους δύο κλάδους καταλήγουν να συνάπτουν απρόσμενες συμμαχίες.

Η πιο πρόσφατη τέτοια συμμαχία ίσως είναι αυτή μεταξύ Amazon και General Motors, οι οποίες προτίθενται να επενδύσουν από κοινού στη Rivian, μια εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών φορτηγών pickup, σύμφωνα με το Reuters.

Η κοινή επένδυση θα μετατρέψει τη Rivian σε «μονόκερο», καθώς η αξία της εταιρείας θα αποτιμηθεί από 1 έως 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Επίσης, θα δώσει τόσο στον κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου όσο και στον γίγαντα της αυτοκινητοβιομηχανίας μειοψηφικά μετοχικά μερίδια στη Rivian.

Σύμφωνα με το Reuters, η επένδυση, η οποία ακόμα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, θα μπορούσε να ανακοινωθεί επισήμως ακόμα και μέσα στον Φλεβάρη.

Στην ιστοσελίδα της, η Rivian αποκαλεί τα φορτηγά της «τα πρώτα ηλεκτρικά οχήματα περιπέτειας στον κόσμο» – ισχυρισμός με τον οποίο μάλλον διαφωνεί η Tesla, η οποία κατασκευάζει το Model X, ένα μοντέλο SUV.

Τον περασμένο Αύγουστο, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, αναφέρθηκε στα ηλεκτρικά φορτηγά pickup ως ένα πιθανό μελλοντικό πρότζεκτ της εταιρείας. «Ίσως η δική μου προτίμηση για το επόμενο προϊόν μας να είναι το φορτηγό pickup, και είμαι σίγουρος ότι θα φτιάξουμε ένα καταπληκτικό τέτοιο όχημα» είχε πει σε συζήτησή του με αναλυτές.

Η GM επενδύει ήδη σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όπως το Chevrolet Bolt EV. Και τόσο η GM όσο και η Amazon επενδύουν σε άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες αυτοκινήτου. Στις αρχές της εβδομάδας, η Amazon συμμετείχε σε έναν ιδιωτικό γύρο επενδύσεων στην Aurora, μια εταιρεία αυτόνομων οχημάτων που συγκέντρωσε 530 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση.