H AMD θέλει να πάρει από την Nvidia τα ηνία για τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης

H AMD θέλει να πάρει από την Nvidia τα ηνία για τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης
epa01308294 The photo depicts the company logo of lossy US chip producer AMD at the AMD plant in Dresden, Germany, 08 April 2008. According to a spokeswoman the Dresden plant will have to 'contribute' to AMD's planned job cuts of 1,650 employees. AMD employs 16,000 persons worldwide. EPA/RALF HIRSCHBERGER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με πανύψηλη ζήτηση για τα προηγμένα τσιπ που χρησιμοποιούνται στα κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης.

Η Advanced Micro Devices παρουσίασε τη Δευτέρα τους τελευταίους επεξεργαστές τεχνητής νοημοσύνης και περιέγραψε λεπτομερώς το σχέδιό της να αναπτύξει τσιπ τεχνητής νοημοσύνης τα επόμενα δύο χρόνια, σε μια προσπάθεια να αμφισβητήσει την ηγέτιδα εταιρεία του κλάδου Nvidia.

Στην έκθεση τεχνολογίας Computex στην Ταϊπέι, η διευθύνουσα σύμβουλος της AMD, Λίσα Σου, παρουσίασε τον επιταχυντή MI325X, ο οποίος πρόκειται να διατεθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2024.

Η κούρσα για την ανάπτυξη προγραμμάτων γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης έχει οδηγήσει σε πανύψηλη ζήτηση για τα προηγμένα τσιπ που χρησιμοποιούνται στα κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης και είναι ικανά να υποστηρίξουν αυτές τις πολύπλοκες εφαρμογές.

Η AMD αγωνίζεται να ανταγωνιστεί την Nvidia, η οποία σήμερα κυριαρχεί στην προσοδοφόρα αγορά ημιαγωγών AI και κατέχει περίπου το 80% του μεριδίου της.

Από πέρυσι, η Nvidia έχει καταστήσει σαφές στους επενδυτές ότι σχεδιάζει να συντομεύσει τον κύκλο κυκλοφορίας της σε ετήσιο, και τώρα η AMD ακολούθησε το παράδειγμά της.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι σαφώς η νούμερο ένα προτεραιότητά μας ως εταιρεία και έχουμε πραγματικά αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες ανάπτυξης εντός της εταιρείας για να το πετύχουμε αυτό» ανέφερε η Σου στους δημοσιογράφους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αυτός ο ετήσιος ρυθμός είναι κάτι που υπάρχει επειδή η αγορά απαιτεί νεότερα προϊόντα και νεότερες δυνατότητες. Κάθε χρόνο έχουμε το επόμενο μεγάλο πράγμα, έτσι ώστε να έχουμε πάντα το πιο ανταγωνιστικό χαρτοφυλάκιο» πρόσθεσε.

Η AMD παρουσίασε επίσης μια επερχόμενη σειρά τσιπ με τίτλο MI350, η οποία αναμένεται να είναι διαθέσιμη το 2025 και θα βασίζεται σε νέα αρχιτεκτονική τσιπ.

Σε σύγκριση με τη διαθέσιμη σήμερα σειρά τσιπ AI MI300, η AMD αναμένει ότι το MI350 θα έχει 35 φορές καλύτερες επιδόσεις στην εξαγωγή συμπερασμάτων, τη διαδικασία υπολογισμού γεννητικών αποκρίσεων AI.

Επιπλέον, η AMD αποκάλυψε τη σειρά MI400, η οποία θα φτάσει το 2026 και θα βασίζεται σε μια αρχιτεκτονική που ονομάζεται «Next».

Οι επενδυτές αναζητούν πιο μακροπρόθεσμες ενημερώσεις από τις εταιρείες τσιπ για να αξιολογήσουν τη μακροβιότητα του ανοδικού ράλι του genAI, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει σημάδια επιβράδυνσης.

Η AMD έχει υπερδιπλασιάσει την αξία της από τις αρχές του 2023, αλλά η άνοδος της ωχριά σε σύγκριση με τον υπερεπταπλασιασμό της μετοχής της Nvidia την ίδια περίοδο.

Η Σου της AMD δήλωσε τον Απρίλιο ότι η εταιρεία αναμένει πωλήσεις τσιπ τεχνητής νοημοσύνης ύψους περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2024, μια αύξηση 500 εκατομμυρίων δολαρίων από την προηγούμενη εκτίμησή της.

Στην εκδήλωση Computex, η AMD δήλωσε ότι η τελευταία γενιά κεντρικών επεξεργαστών της θα είναι πιθανότατα διαθέσιμη το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Ενώ οι επιχειρήσεις γενικά δίνουν προτεραιότητα στις δαπάνες για τσιπ AI στα κέντρα δεδομένων, ορισμένοι από τους κεντρικούς επεξεργαστές της AMD χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με μονάδες επεξεργαστών γραφικών, αν και η αναλογία είναι λοξή υπέρ των GPU.

Η AMD παρουσίασε λεπτομερώς την αρχιτεκτονική για τις νέες μονάδες νευρωνικής επεξεργασίας (NPU), οι οποίες προορίζονται για τη διεκπεραίωση εργασιών AI εντός της συσκευής σε υπολογιστές AI.

Οι κατασκευαστές τσιπ ποντάρουν στις πρόσθετες δυνατότητες AI για να προωθήσουν την ανάπτυξη της αγοράς PC, καθώς αυτή βγαίνει από μια πολυετή ύφεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com