H χώρα που αυξάνει έως και 83% την τιμή της βενζίνης

H χώρα που αυξάνει έως και 83% την τιμή της βενζίνης
epa05451554 A picture made available 02 August 2016 shows a lorry truck from the manufacturer Iveco Magirus being driven through a liquified natural gas plant in Ulm, Germany, 29 July 2016. Through the use of liquified gas, pollutant emissions could be reduced although even in Germany there is only one LNG gas station, operated by E.ON subsidiary Uniper. EPA/STEFAN PUCHNER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η πτώση του πετρελαίου επηρεάζει ανεπανόρθωτα τη Μεση Ανατολή.

H τιμή της βενζίνης υψηλών οκτανίων στο Κουβέιτ αναμένεται να ακτοξευθεί κατά 83%, μετά την απόφαση της τοπικής κυβέρνησης να καταργήσει τις γενναιόδωρες επιδοτήσεις στα καύσιμα. Το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης θα φέρει αύξηση και στη βενζίνη μέσης και χαμηλότερης τιμής οκτανίων κατά 42% και 62% αντίστοιχα.

Το Κουβέιτ αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια μετά την πτώση των τιμών του αργού, η οποία μείωσε τα δημόσια έσοδα του πλούσιου σε πετρέλαιο κράτους.

Παράλληλα, οι επιδοτήσεις των καυσίμων και των τροφίμων έχουν καταργηθεί σε όλη την περιοχή, με τους νέους φόρους να κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση στην αγορά. Σημειώνεται ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν το πρώτο κράτος του Κόλπου στο οποίο στοχοποιήθηκαν τα καύσιμα, όταν το περασμένο έτος κοστολόγισε την αγορά βενζίνης.

To Κουβέιτ, του οποίου η οικονομία βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ενέκρινε ένα πακέτο οικονομικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων τον περασμένο Μάρτιο, συμπεριλαμβανομένου ενός φόρου 10% επί των εταιρικών κερδών, το οποίο εγκρίθηκε από την κυβέρνηση αυτό το μήνα.

Σύμφωνα με τον οίκο Moody’s, η βενζίνη μέσης τιμής οκτανίων θα αγγίξει τα 28 σεντς ανά λίτρο καθώς αφαιρούνται οι επιδοτήσεις. Παρόλα αυτά το κόστος της παραμένει εξαιρετικά χαμηλό εάν συγκριθεί με άλλες χώρες του Κόλπου όπως το Ομάν, το Μπαχρέιν και το Κατάρ.

Η κίνηση αυτή αναμένεται να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αναμορφώσει την οικονομία, με τους αναλυτές να τονίζουν ότι «η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει με επιτυχία τις αυξήσεις των τιμών θα είναι ενδεικτική της θεσμικής ικανότητάς της να κινηθεί η οικονομία της πέρα από το πετρέλαιο».