H ΔΕΗ αποφασίζει για τα μειωμένα τιμολόγια στη βιομηχανία

H ΔΕΗ αποφασίζει για τα μειωμένα τιμολόγια στη βιομηχανία


Έκτακτη γενική συνέλευση για την ηλεκτροδότηση της Αλουμίνιον της Ελλάδος και της ΛΑΡΚΟ.

Σε έκτακτη γενική συνέλευση που προγραμματίζεται στις 22 Δεκεμβρίου αναμένεται η ΔΕΗ να αποφασίσει για την παράταση ισχύος των μειωμένων τιμολογίων της ΔΕΗ για τη βιομηχανία το 2015, καθώς και για τη συνέχιση ή τη διακοπή της ηλεκτροδότησης της Αλουμίνιον της Ελλάδος και της ΛΑΡΚΟ.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκπτώσεις στα τιμολόγια υψηλής τάσης αποφασίσθηκαν από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ τον περασμένο Φεβρουάριο και είχαν ισχύ για 1 συν 1 έτος. Συνεπώς για την παράτασή τους το 2015 χρειάζεται νεότερη απόφαση της γενικής συνέλευσης, την οποία ήδη επιζητεί η ελληνική βιομηχανία.

Με την απόφαση του Φεβρουαρίου θεσπίστηκαν από 1.1.2014 μειώσεις 10 % στα τιμολόγια υψηλής τάσης της ΔΕΗ, συν πρόσθετη έκπτωση 10 % για τις βιομηχανίες με ετήσια κατανάλωση μεγαλύτερη από 1.000 γιγαβατώρες. Για τις τελευταίες εγκρίθηκε πρόσθετη έκπτωση 25 % για την κατανάλωση κατά τις νυχτερινές ώρες και τα Σαββατοκύριακα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη ΔΕΗ, σε σύνολο 73 βιομηχανιών που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο υψηλής τάσης, οι 61 έχουν ήδη υπογράψει ή έχουν συμφωνήσει να υπογράψουν νέες συμβάσεις προμήθειας με βάση τα τιμολόγια που αποφάσισε η γενική συνέλευση, με άλλους 9 υπάρχει προφορική συναίνεση και οι συμβάσεις θα υπογραφούν το επόμενο διάστημα ενώ για δύο επιχειρήσεις (Αλουμίνιο και ΛΑΡΚΟ), κατά την ΔΕΗ «δεν διαφαίνεται η δυνατότητα υπογραφής νέας σύμβασης προμήθειας στο άμεσο μέλλον, επειδή δεν αποδέχονται την τιμολόγηση που καθορίστηκε από την Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, από 28.2.2014 ».

Η ΔΕΗ αναφέρει ακόμη στις επεξηγήσεις των θεμάτων που θα συζητηθούν στη συνέλευση ότι οι συσσωρευμένες απαιτήσεις (διαφορά μεταξύ τιμολόγησης με βάση την Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και ποσών που κατέβαλαν) από τις δύο εταιρείες για τις καταναλώσεις από 01.01.2014 – 31.10.2014 πλησιάζουν τα 100 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ κατέβαλε 65,2 εκατ. ευρώ έναντι 127,9 εκατ. ευρώ με βάση την Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και η ΛΑΡΚΟ κατέβαλε 22,5 εκατ. ευρώ έναντι 57,3 εκατ. ευρώ με βάση την Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Επιπλέον, επισημαίνεται, υφίσταται χρέος της ΛΑΡΚΟ ύψους 148,3 εκατ. για καταναλώσεις έως τις 31.12.2013.

Η γενική συνέλευση θα αποφασίσει επίσης επί της πρότασης για το χειρισμό των αφορολόγητων αποθεματικών δεδομένου τα οποία σύμφωνα με τη νομοθεσία καταργούνται. Τα αποθεματικά που είχε σχηματίσει η ΔΕΗ είναι 104,8 εκατ. ευρώ και η εισήγηση προς τη γ.σ. είναι να καταβληθεί επ’ αυτών φόρος 19% προκειμένου το υπολειπόμενο ποσό ύψους 84,9 εκατ. ευρώ να είναι ελεύθερο προς διανομή ή κεφαλαιοποίηση, χωρίς χρονικό περιορισμό και χωρίς καμία άλλη φορολογική επιβάρυνση της εταιρείας ή των μετόχων.