H Αίγυπτος καλεί Ισραήλ και Χαμάς πίσω στις διαπραγματεύσεις

H Αίγυπτος καλεί Ισραήλ και Χαμάς πίσω στις διαπραγματεύσεις

Το Κάιρο ζητάει νέα κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για να «γεφυρωθούν» τα σημεία διαφωνίας. 

Νέο κάλεσμα για κατάπαυση του πυρρός και επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάνει η Αίγυπτος σε Ισραήλ και Χαμάς. Σύμφωνα με το Κάιρο δεν απομένουν παρά μόνον μερικά «σημεία διαφωνίας» τα οποία χρειάζεται να ξεπεραστούν. Η κατάπαυση του πυρός για 72 ώρες, η οποία συμφωνήθηκε με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, δεν παρατάθηκε το πρωί σήμερα με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για την εξέλιξη αυτή.

Δεκάδες ρουκέτες οι οποίες εβλήθησαν από τη Γάζα έπληξαν το Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός σε αντίποινα βομβάρδισε θέσεις «τρομοκρατών», όπως ανέφερε, και ένα παιδί 10 ετών σκοτώθηκε.

Οι παλαιστίνιοι διαπραγματευτές πάντως είπαν στους αιγύπτιους διαμεσολαβητές ότι είναι «έτοιμοι» να συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση με τους Ισραηλινούς ώστε να επιτευχθεί μια «τελική συμφωνία» με το Ισραήλ και να τερματιστεί η σύρραξη η οποία μαίνεται εδώ κι έναν μήνα στον θύλακα.

«Παραμένουμε εδώ για να καταλήξουμε σε μια τελική συμφωνία με στόχο την αποκατάσταση των δικαιωμάτων του λαού μας», δήλωσε ο Άζαμ αλ Άχμεντ, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Παλαιστινίων στο Κάιρο, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Δεν θέση να αναφερθεί πιο λεπτομερειακά στους σκοπούς των παλαιστίνιων διαπραγματευτών ούτε αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο παράτασης της εκεχειρίας.

Το Ισραήλ απέσυρε την δική του ομάδα από το Κάιρο και διεμήνυσε ότι «δεν θα διαπραγματευθεί, ενώ βομβαρδίζεται».

Διαβάστε επίσης: Ξεκίνησε τις αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα το Ισραήλ

Βενιζέλος: Ανάγκη για μόνιμη εκεχειρία
Την έντονη ανησυχία του για τη διακοπή της κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γαζας, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα με τον, ευρισκόμενο σε περιοδεία στη Λατινική Αμερική, υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Ριάντ Αλ Μάλκι (Riyad Al-Malki) με τον οποίο συζήτησε για τις τελευταίες εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε την ανάγκη οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν άμεσα σε μια μόνιμη εκεχειρία και να επιστρέψουν στο τραπέζι των ειρηνευτικών συνομιλιών, προκειμένου να τερματιστεί η αιματοχυσία και η ανθρωπιστική κρίση.

Στη συνέχεια ενημέρωσε τον Παλαιστίνιο υπουργό για την απόφαση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, ποσού ύψους πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ, μέσω της UNRWA, για την ανακούφιση της κατάστασης στη Γάζα και επανέλαβε την πρόθεσή της Ελλάδας να φιλοξενήσει και να περιθάλψει Παλαιστίνιους τραυματίες, ιδίως παιδιά.

Ο Ρ. Αλ Μάλκι ευχαρίστησε και ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο η Ελλάδα να συνεχίσει να στηρίζει την αιγυπτιακή πρωτοβουλία και τις επαφές που γίνονται στο Κάιρο, με άμεσο στόχο την επανάληψη της κατάπαυσης του πυρός. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν, επίσης, για την επιστολή που πριν λίγες ημέρες απηύθυνε ο Παλαιστίνιος υπουργός στους Ευρωπαίους ομολόγους του και συνέπεσαν στην άποψη ότι είναι προτιμότερο να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτήν.